Les calderes per calefacció i aigua calenta són aquests equips que consumeixen gas i a canvi produeixen aigua calenta que ens serveix per la calefacció (amb radiadors o terra radiant) o bé per la dutxa. Però el concepte caldera és molt ampli, i hi ha moltes opcions diferents. Anem a veure en 4 apartats quins tipus hi ha al mercat i com fer una bona elecció del sistema.

Caldera mural, caldera estanca, caldera mixta, caldera de condensació…

Quan parlem de calderes sovint ens trobem amb conceptes que es donen per entesos, però que creiem que és bo posar en ordre:

  •  Caldera mural: són aquelles calderes que estan preparades per penjar-se en una paret.
  •  Caldera estanca: és la que agafa el aire de l’exterior. Són més recomanables que les atmosfèriques.
  •  Caldera atmosfèrica: agafa l’aire de l’estança a la que es troba.
  •  Caldera mixta: és aquella que serveix alhora per aigua calenta de la dutxa i per calefacció. Si no és mixta la caldera serveix només per l’aigua calenta, normalment.
  •  Caldera de condensació: és el tipus de caldera més eficient, perquè condensa el vapor d’aigua dels fums i en recupera la calor. Us trobareu que els rendiments que tenen són del 105-109%.
  •  Caldera de baixa temperatura: es una caldera que pot treballar amb temperatures més baixes de l’aigua i això fa que el seu rendiment sigui del 95%.
  •  Caldera estàndard o caldera convencional: són les calderes que no inclouen cap de les anteriors tecnologies. Tot i això, les que es troben actualment al mercat tenen uns rendiments del 90%.

La caldera més eficient és la de condensació

Les calderes de condensació és la més eficient, ja són les que tenen uns rendiments més alts. Això vol dir, que per fer el mateix servei de calefacció o aigua calenta consumirà menys gas. Per tant, el seu major rendiment fa que gasti menys gas i això suposarà un estalvi econòmic a la factura del gas, sobretot els mesos d’hivern.

Quina caldera és millor?

No podem dir que hi hagi una caldera millor, sinó que tot dependrà del consum que tinguem i del preu que puguem pagar. Si tenim a casa una caldera de més de 20 anys, ja podem anar pensant en fer el canvi abans no s’espatlli. Si busquem fer una bona compra, hem de tenir clar que la caldera més econòmica no és la que menys ens costi al comprar-la. Haurem de mirar dues coses: el preu de la caldera i el consum anual de combustible que tindrem.

Fem números per veure-ho més clar. Una caldera de 20 anys o més tindrà un rendiment del 50%, per un pis podem tenir que amb aquesta caldera es consumeixen 7.000 kWh de gas que costen 540 €. Anem a veure què passarà amb les diferents opcions de calderes:

tipus caldera rendiment consum estalvi

Per saber quina caldera és la més econòmica hem de mirar el cost de compra i l’estalvi que ens suposa.

A la taula anterior hem vist que l’estalvi econòmic de cada caldera serà major com major sigui el seu rendiment. Per contra, com més rendiment ens aporten major preu tenen també. Per poder prendre una bona decisió hem de veure per la vida útil de la caldera quin serà l’estalvi que ens aportarà cadascuna. La duració d’una caldera considerem que està al voltant dels 20 anys, tot i que això variarà en funció de les hores que treballi i del manteniment que li fem a l’equip.

tipus caldera preu rendiment consum estalvi

Mirant bé la taula veiem que l’amortització és més ràpida per una caldera estàndard, però con canvi al llarg de la vida útil surt millor la de condensació. La darrera columna ens indica l’estalvi net total (estalvi als 20 anys menys el cost de compra de la caldera), i veiem que la caldera de condensació ens farà estalviar 525 € més que la estàndard.

Els equips amb més rendiment sempre ens donaran més estalvis.

Al llarg de la vida útil de la caldera, de 20 anys, els càlculs ens diuen que surt més a compte comprar equips més eficients, malgrat inicialment surtin més cars.

tipus caldera combustible consum anual emissions

FONTS ARTICLE:

[1] Oficina Catalana del Canvi Climàtic. GUIA PRÀCTICA PER AL CÀLCUL D’EMISSIONS DE GASOS AMB EFECTE D’HIVERNACLE (GEH). Versió març 2017.

[et_bloom_inline optin_id="optin_2"]

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat