Els objectius que marca l’Acord de París són molt clars: hem de reduir emissions per mantenir un increment de la temperatura planetària no major a 1,5° respecte a l’era preindustrial (abans del 1800). Per on començar, sempre resulta un problema per a la majoria de societats d’avui dia, però: Què passaria si s’abasta la transició energètica d’una forma transversal i des dels Ajuntaments?

Què és Rubí Brilla?

Un projecte de sostenibilitat energètica impulsat des d’un ajuntament amb un enfocament transversal

Al 2011, neix formalment Rubí Brilla. El projecte es va començar a desenvolupar una mica abans, després de l’annexió de la ciutat de Rubí al Pacte d’Alcaldes al 2008: un compromís ZEO que va obligar les ciutats signants a augmentar per a 2020 un 20% l’ús de renovables i reduir un 20% el nivell d’emissions. Gràcies al suport de la llavors alcaldessa socialista, Carme Garcia, aquest projecte va anar creixent i ara és “l’únic projecte impulsat des d’un ajuntament que té un enfocament tan transversal i integral en tots els àmbits possibles” afirma Josep Vives Jounou, Tècnic de Rubí Brilla.

 


ÀMBIT D’ACTUACIÓ

Ajuntaments i equipaments municipals

Rubí: El Primer Ajuntament que es proveeix amb energia 100% renovable

Des del 2012 l’Ajuntament de Rubí contracta la llum amb certificat d’origen renovable. L’Ajuntament va establir una licitació amb una clàusula de subministrament “d’energia amb certificat d’origen renovable”, fet que no va encarir el preu de l’electricitat contractada respecte els anys anteriors –quan l’energia no era verda-. De fet, des de Rubí Brilla creuen que son el primer ajuntament que es va proveir amb energia 100% renovable. Segons les últimes dades del 2017, ja s’han sumat a l’energia neta més de 700 ajuntaments.Per tal d’arribar a l’objectiu d’emissions del Pacte d’Alcaldes, l’ajuntament s’ha centrat en el consum d’energia verda.

Es tracta d’una mesura molt ZEO que és fàcil de fer, però efectiva: “el primer és donar exemple des dels mateixos ajuntaments”. Després d’haver aconseguit aquesta fita, l’equip de Rubí Brilla treballa en impulsar noves accions i projectes d’autoconsum fotovoltaic a escala municipal. De moment, la localitat compta amb dues instal·lacions solars d’ús públic i una d’ús corporatiu, instal·lada en l’edifici de la policia Local. Intenta reduir emissions també, fent que tots els vehicles nous que incorporin a la seva flota de transport, siguin elèctrics.

Estalvi energètic sense inversió: El projecte 50/50 per a les escoles

Potser una de les accions més integradores que ha impulsat Rubí Brilla és el projecte 50/50 en totes les seves escoles públiques. Els col·legis estableixen equips energètics que monitoren el consum d’aigua, llum, combustibles i gas, proposen accions per a reduir el consum, i revisen i analitzen els resultats. És una acció que també implica professors i els mateixos nens, que participen en el projecte d’una forma directa ––es controla per exemple que tanquin les llums abans de sortir de l’aula o l’aixeta abans de sortir del bany-. Altres accions més tècniques del projecte són la optimització del control horari de la calefacció o dels termos d’aigua calenta de les dutxes, mesures que poden suposar un gran estalvi en el consum energètic i les factures.

Rubí Brilla ha treballat tant aquesta metodologia de participació amb les escoles, que ara “moltes ciutats de tota Espanya que volen impulsar aquest projecte, ens agafen com a referent i utilitzen directament la nostra forma de treball” afirmen des de Rubí Brilla. Ha estat el projecte EcoooLocal –de la mà de l’empresa Ecoo-, l’encarregat d’agafar l’experiència viscuda amb Rubí Brilla i les escoles, i replicar-la en més de 40 ciutats de tota Espanya.

En el curs 2015-2016 el projecte 50/50  va aconseguir un estalvi de 5.000€ per escola

I què passa amb els diners que s’han estalviat amb el 50/50? La dinàmica del projecte és que la meitat de l’estalvi econòmic aconseguit reverteixi en més millores d’eficiència energètica per a la mateixa escola, mentre que la meitat restant es lliuri a l’escola per tal de què l’inverteixi en el que vulgui.

I és que, només canviant hàbits de consum, és possible aconseguir un gran estalvi, tant energètic com econòmic. Per exemple, durant el curs escolar 2015-2016 les escoles participants del projecte van aconseguir estalviar una mitjana d’un 21% – una mitjana de 5.000 € per escola-. Segons les dades facilitades per Rubí Brilla, des que va començar el projecte al 2012, les 12 escoles rubinenques participants han pogut estalviar un total 295.000 €.


ÀMBIT D’ACTUACIÓ

Indústria i comerç

Rubí Brilla és pioner en impulsar sistemes de compra agregada sostenible entre empreses

A Rubí, gairebé el 40% de les emissions provenen de la indústria. És per això que una de les millors formes per a aconseguir una ciutat ZEO és encaminar a les empreses cap a la transició a les energies netes. Des de fa anys, el projecte treballa en aquest àmbit amb els Congressos anuals Rubí Brilla, que porten a la ciutat l’últim en sostenibilitat, i amb les Jornades Tècniques. Les empreses més avançades en sostenibilitat presenten casos d’èxit per tal de demostrar a altres companyies que passar-se a una activitat sostenible, no només és econòmicament viable, sinó que suposa abaratir costos.

Rubí Brilla és també, una iniciativa pionera en impulsar sistemes de compra agregada. “Juntes a clients, d’indústria o comerç i a través d’una consultora experta, licites la llum” aclareix el tècnic de Rubí Brilla, Josep Vives. D’aquesta manera s’abarateix el preu de la llum i es poden incloure les clàusules pertinents. L’Ajuntament de Rubí va demanar a les comercialitzadores que l’energia procedeixi de fonts renovables i que les pròpies comercialitzadores fomentin l’autoconsum entre els seus clients.

El certificat de sostenibilitat de Rubí Brilla, un avantatge competitiu per als comerços

En l’actualitat està en auge la “compra sostenible”. Per a molts comerços, un certificat de sostenibilitat pot suposar un gran avantatge competitiu. Gràcies a la subvenció europea del projecte europeu REMIDA, Rubí Brilla va realitzar una primera convocatòria de certificació de comerços sostenibles. El 2015, 41 comerços van aconseguir un “certificat de sostenibilitat” i un considerable estalvi econòmic en les seves factures de la llum i l’aigua.

Per tal d’aconseguir qualsevol dels certificats en les categories -bronze, plata, or o Rubí els comerços es sotmeten a una auditoria que té en compte  l’eficiència energètica, la gestió de residus i el nivell de sostenibilitat dels productes o serveis. Els comerços participants en el programa reben un diagnosi del seu consum i un document amb propostes de millora que no suposen un gran esforç: apagar els aparells electrònics, substituir les bombetes convencionals per llums LED o reduir la potència energètica contractada.


ÀMBIT D’ACTUACIÓ

Domèstic

Rubí Brilla treballa en estratègies per fomentar l’autoconsum fotovoltaic

Si bé fa anys que Rubí Brilla realitza accions d’ajuda en l’àmbit de l’estalvi i la pobresa energètica -com tallers de factura i cites personalitzades d’assessorament-, ara el focus està en “fomentar l’autoconsum fotovoltaic en l’àmbit residencial”, informa el tècnic del projecte.

Des d’aquesta iniciativa tenen molt clar que surten els números: L’impost al sol ha desaparegut, el cost de la tecnologia fotovoltaica s’ha reduït un 70% i moltes comercialitzadores t’ajuden a finançar la instal·lació. Aquest canvi de context trenca amb les barreres legals i econòmiques que dificultaven la conversió a l’autoconsum en un nivell domèstic.

Un dels projectes més innovadors en els quals treballa Rubí Brilla és en una web que reculli el potencial fotovoltaic de tots els terrats del municipi –tant d’àmbit domèstic com industrial-. “La idea és que qualsevol veí o emprenedor, sense coneixements tècnics pugui entrar en aquesta web i calcular quanta energia podria produir el seu terrat, quants diners s’estalviarà i en quant de temps podria amortitzar la instal·lació” informa Rubí Brilla. Fa un temps ja van provar la seva idea de calculadora en línia i el resultat va ser un complet mapa amb “El potencial tèrmic i fotovoltaic de les cobertes de les naus industrials”.

La idea de crear aquestes calculadores en línia és impulsar la producció d’energia pròpia i verda i fer més còmoda la cerca i la investigació per als rubinencs: podran consultar si la instal·lació els serà rendible des de casa.


ÀMBIT D’ACTUACIÓ

Pressupost

En 5 anys Rubí Brilla ha aconseguit 300.000€ d’estalvi en factura energètica

El tècnic de Rubí Brilla reconeix que resulta difícil tirar endavant projectes d’aquest tipus, ja que per abastar tantes àrees d’actuació diferents són necessaris un gran nombre de recursos tècnics i humans. “Per als beneficis que comporta a nivell de ciutat, el pressupost és poc” afirma el tècnic de Rubí Brilla. “Per posar un exemple, en 5 anys, hem aconseguit 300.000€ d’estalvi de diners en factura energètica”.

El 2017, Rubí Brilla va pressupostar uns 747.000€ pels seus projectes i finalment l’ajuntament va destinar-hi 191.400€

El 2017, quan el Pla directori del projecte Rubí Brilla va pressupostar una partida de 747.743 € -vegeu pàgina 81 Pla Director-, l’Ajuntament va decidir pressupostar una quantitat inferior, 190.441 € -dels quals finalment només es van gastar 166.988 €-. És a dir, l’Ajuntament va atorgar al projecte Rubí Brilla un 25% dels diners que demanava en un principi, per a les accions del 2017.


ÀMBIT D’ACTUACIÓ

Mobilitat sostenible

Més bonificacions fiscals: La clau cap a la mobilitat sostenible

A més d’aquesta calculadora per a facilitar l’autoconsum fotovoltaic entre la ciutadania rubinenca, l’equip de Rubí Brilla vol crear una calculadora similar enfocada a la mobilitat elèctrica. És tracta d’una idea inicial de l’equip de Rubí Brilla que  busca proposar millores i optimitzar les bonificacions fiscals per a aquells que es passin al vehicle elèctric. Aquesta iniciativa vol fer veure als ciutadans de Rubí que a partir de 15.000 quilòmetres a l’any un cotxe elèctric és més barat que un de combustió –tot i el seu elevat preu de compra-, gràcies a l’estalvi en combustible i a les ajudes públiques.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat