L’any 2017, la Plataforma ZEO va ser la primera organització a registrar el domini zeroemissionsobjective.com. Avui aquest domini recull un dels objectius més importants per a la humanitat. Com a plataforma activa de persones, empreses i entitats que actuen amb el propòsit de reduir les emissions de CO₂ i frenar el canvi climàtic, decidim anar més enllà en la nostra comesa i activar una acció per promoure la consciència i l’acció climàtica en l’àmbit local.

Les “Trobades ZEO” són jornades en les quals persones pròximes al municipi on es celebra la Trobada, es reuneixen per dur a terme una neteja de residus al bosc, el principal embornal de CO₂ del Planeta, i, en acabar, fan una activitat o taller vinculat amb el canvi climàtic.

Des del 2019 hem realitzat 6 Trobades ZEO. A la majoria hem recollit una mitjana de 150 kg de residus i hem dut a terme activitats complementàries com tallers de compostatge, hort urbà, mostra de plaques solars, etc.

Quan es finalitza la Trobada ZEO, fem un piscolabis i un petit joc de càlcul d’emissions. A través d’aquest joc, els assistents descobreixen quines accions de la seva vida quotidiana generen un major nombre d’emissions per així poder reduir-les.

Les nostres Trobades són esdeveniments ZEO. Això vol dir que calculem la petjada de carboni dels assistents i utilitzem materials i recursos de baix impacte mediambiental.

Trobada ZEO a Bellaterra amb motiu de la Festa de Primavera

Durant el període de pandèmia, la Plataforma ZEO va suspendre temporalment les trobades ZEO. A causa de la seva naturalesa presencial i el seu format grupal, durant la crisi sanitària l’activitat de la plataforma es va enfocar únicament en l’àmbit digital: vam publicar articles sobre la COVID-19 i el canvi climàtic, i vam activar a les xarxes una campanya per realitzar un confinament i desconfinament ZEO.

Ara que finalment tornem a la normalitat, l’objectiu és reactivar l’activitat presencial amb més força que mai. Per aquest motiu, durant la Festa de la Primavera de Bellaterra s’ha organitzat una Neteja de Bosc a l’entorn natural d’aquesta urbanització.

Es tracta de la primera Trobada ZEO que s’organitza després de la pandèmia. El punt de partida serà la Font de la Bonaigua i el recorregut serà apte per a totes les edats. Lluís Riba, tècnic d’implementació de la Plataforma ZEO, dirigirà la neteja de bosc, que començarà a les 10:30h i s’allargarà fins a les 11:30h. Els residus recollits es dipositaran a la rotonda de darrere de l’Estació dels FGC de Bellaterra (prop de la UAB), des d’on posteriorment es duran als contenidors de cada fracció.

Encara que es tracta d’una activitat gratuïta, és necessari apuntar-se en el següent formulari d’inscripció.

Festa de Primavera de Bellaterra

El diumenge 15 de maig Bellaterra celebra la Festa de la Primavera, un esdeveniment molt ZEO. I és que els organitzadors d’aquesta trobada, impulsada per la Unió de Veïns de Bellaterra en col·laboració amb el Bellaterra Diari i el Club Bellaterra, han indicat en el cartell promocional que es tracta d’una Festa sense cotxes, pel fet que se celebrarà en l’entorn natural del Parc de la Font de la Bonaigua i s’anima als participants a fer-hi cap sense el cotxe.

A més d’algunes activitats esportives, musicals i infantils, també s’han organitzat accions relacionades amb el medi ambient i el respecte i la cura de la natura. Entre elles es troba l’acció de Ioga a la natura i el lliurament de premis dels “17ens dels Jocs Florals de Bellaterra”. Una tradició que combina poesia i natura i anima els veïns a activar la seva faceta artística i cultural.

Durant la jornada, també hi haurà instal·lada una parada dels Hortolans de Bellaterra, un petit col·lectiu que conrea el seu propi hort i obté fruites, verdures i hortalisses orgàniques i de km0. Aquesta petita comunitat regalarà una planta hortícola a aquelles persones interessades en aquesta forma de cultiu ZEO i els brindaran consells sobre com fer-la créixer correctament.

Hem de tenir en compte que l’autocultiu és realment beneficiós en el camí cap a una societat ZEO -zero emissions-, ja que redueix les emissions vinculades al transport i a la cadena de subministrament d’aliments.

Algunes de les activitats celebrades durant la Festa de Primavera s’emmarquen dins del programa Bellaterra + Sostenible 2030. Es tracta d’un projecte transversal i integrador en termes de sostenibilitat impulsat per la Unió de Veïns de Bellaterra. Des que va ser presentat a l’EMD de Bellaterra i a l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès el maig del 2018, s’han impulsat múltiples accions en la línia de la sostenibilitat i la reducció d’emissions. Algunes de les més destacades són:

• Impulsar la creació d’un eix verd a Bellaterra: el Parc de la Bonaigua

Es tracta d’un projecte urbanístic que suposa la creació d’un Eix Verd que connectaria Bellaterra de Nord a Sud (de dalt a baix), aprofitant el camí de l’antic Torrent de la Bonaigua. La creació d’aquest eix verd suposarà la reducció de la circulació a la urbanització i la possibilitat de passejar, practicar esport i gaudir d’un camí escolar.

• Descarbonitzar les cases de Bellaterra

L’any 2019 Bellaterra va realitzar, juntament amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès, un estudi sobre el nivell de dependència del carboni dels seus habitants, fruit d’aquest estudi es van elaborar una sèrie de propostes per tal de reduir la petjada de carboni dels veïns de Bellaterra.

• Impulsar l’autoconsum entre els veïns

Ja fa uns anys, la Unió de Veïns de Bellaterra vuna compra col·lectiva de plaques fotovoltaiques, per abaratir-ne el cost i va facilitar la seva instal·lació.

També va dur a terme diverses trobades amb comercialitzadores com Hola Luz, per explicar als veïns de Bellaterra com compensar l’excedent energètic de les seves plaques solars.

• Accions conjuntes amb la Plataforma ZEO

La Trobada ZEO del 15 de maig del 2022 no serà la primera que s’organitza a Bellaterra.

El maig del 2019, la Unió de Veïns de Bellaterra, juntament amb la Plataforma ZEO va organitzar una recollida de residus als voltants de Bellaterra. Alguns veïns van dur a terme la recollida caminant, mentre que uns altres van fer plogging, un nou format de running que es basa en córrer mentre reculls residus.

El Bosc ZEO de Maracaná

Segons sembla, la urbanització de Bellaterra està fortament vinculada amb la lluita contra el canvi climàtic i la preservació del medi ambient. En aquesta petita comunitat, també es troba el Bosc ZEO de d’interpretació del paper dels boscos en la lluita contra el canvi climàtic.

Aquest bosc acull diferents tallers, esdeveniments i activitats per mostrar quin és el paper dels boscos en aquest gran repte al qual s’enfronta la humanitat: frenar la crisi climàtica.

Des de l’empresa impulsora de la Plataforma ZEO, Maracanã, s’ha activat tota una campanya perquè més boscos de Catalunya siguin ZEO i compleixin amb aquesta funció de conscienciació. Perquè un bosc sigui ZEO…

– Ha de disposar d’una estimació del CO₂ que ha capturat al llarg de la seva vida
– Ha d’informar i sensibilitzar sobre el paper dels boscos en la lluita contra el canvi climàtic
– Ha de calcular la petjada de carboni generada pels seus visitants, és a dir, el CO₂ que ha implicat la visita

En aquest sentit, Maracanã anima als propietaris de boscos, a posar-se en contacte amb l’empresa per avaluar la possibilitat de convertir-se en un Centre d’interpretació i Divulgació sobre el paper dels boscos en la lluita contra el canvi climàtic.

Sembla que la lluita climàtica està molt activa en l’àmbit local. Els pobles, petites ciutats i comunitats també volen ser ZEO i contribuir als objectius de descarbonització pactats per la UE.

I un primer pas per aconseguir-ho, sobretot a títol personal, és participar en les accions i activitats organitzades per plataformes i organitzacions ambientals. En aquest sentit, pots contribuir a la lluita participant en la Neteja de Boscos de la Festa de Primavera de Bellaterra, organitzada per la Unió de Veïns de Bellaterra.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat