Aquest cap de setmana el recinte firal de la Farga de l’Hospitalet ha acollit una de les majors trobades del moviment vegà a Espanya, el Veggie World 2018. Enfocat a l’alimentació vegana però també a la conscienciació social, aquesta trobada organitzada per Pro Veg, alerta a la població de la necessitat de ser vegà, també pel planeta.

En una de les conferències del Veggie World 2018, Carlos Gutiérrez, editor de Diversa Edicions afirmava “Si bé la forma més autèntica, per a mi, de ser vegà és pel factor animal, també pot ser una raó de pes el factor ambiental”. “No hi ha una gran conscienciació sobre els factors climàtics i els factors energètics que deriven de la ramaderia. Per a un tros de carn es poden arribar a consumir 15.000 litres d’aigua” afegeix l’editor.

Un 20% de les emissions de gasos hivernacle produïdes per l’home, provenen de la ramaderia

Des de fa temps es coneix la dada que un 20% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle produïdes per l’ésser humà, provenen de la ramaderia, l’agricultura intensiva, la pesca i la silvicultura. Segons els últims informes anuals de la FAO les emissions que produeixen aquestes àrees alimentàries, només són superades per la indústria de l’energia -que té una responsabilitat major amb un 45% de les emissions humanes-.

 

És per això que tant pel Veggie World 2018 com para qualsevol organització vegana, no és suficient reduir el consum de carn a 1 o 2 dies a la setmana. Tampoc comprar aliments de proximitat i temporada per així estalviar les emissions de transport i l’energia generada en hivernacles artificials.

RAONS DE PES

La societat té una idea de la despesa energètica que suposa la producció, transport i processament de les carns i altres productes d’origen animal, encara que el problema és molt major si es parla de l’impacte de la ramaderia pel que fa a la terra i els boscos. Els productes d’origen animal tals com a carns, peixos, ous i làctics necessiten un 80% de la terra dedicada a la producció d’aliments. És a dir, que a l’agricultura només se li concedeix un 20% d’espai per a la producció d’aliments d’origen vegetal (així ho recull la revista Science).

Les dades recopilades per organitzacions com Earth Save, Proveg o Rainforest Network alerten de la imminent necessitat de canviar a una alimentació vegana per ser completament ZEO (Zero emissions) i frenar el canvi climàtic.

Cada 19 segons es tala una hectàrea de bosc i es converteix en pastura per a la ramaderia

 

Proveg recorda que la producció de carn contribueix a la contaminació per combustibles fòssils

A els EUA cada 19 segons desapareix una hectàrea de bosc –gran embornal de CO2 i productor d’oxigen-, i es transforma en zona de pastura per a ramaderia intensiva. A més, per produir un sol quilo de carn són necessaris fins a 17 quilos de cereals. I una dada més: La quantitat de selva perduda per una sola hamburguesa de carn és de 5,12 m2.

Tal com l’associació organitzadora del Veggie World indica al seu web “Una dieta de base vegana utilitza substancialment menys energia que una dieta basada en carns i làctics”. És necessari recordar que la majoria d’energia utilitzada per l’ésser humà prové de la crema de combustibles fòssils –els majors emissors de CO2 a l’atmosfera-. Per tant “la producció de carn contribueix a la contaminació per la crema de combustibles fòssils”.

Per això el Veggie World 2018 advoca amb el veganisme, no solament a una alimentació lliure de sofriment animal, sinó a una alimentació sostenible per al planeta, una alimentació reduïda en emissions. Per cada individu que canvia a una dieta vegetariana se salven gairebé 4.000 arbres i s’estalvien fins a 6 milions de litres d’aigua.

Global Footprint Network situa la petjada de carboni de l’alimentació en un 26% de la petjada total humana. Les empreses alimentàries han de ser les primeres a tenir en compte de quina manera agreuja la ramaderia la situació del canvi climàtic i com dificulta aconseguir els objectius definits en els acords de París pel 2030. Encara que a títol personal, sempre serà una opció ser vegà, també pel planeta.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat