Europa vol assolir la neutralitat de carboni l’any 2050 i per aconseguir-ho és imprescindible la descarbonització dels edificis que actualment generen el 35% de les emissions globals, consumeixen el 40% de l’energia i el 50% dels recursos.

El 2019 la Comissió Europea va presentar l’”European Green Deal” i actualment, sobre aquesta base, està treballant en la Llei europea del clima, per tal que els objectius es converteixin en legislació. El 2018 ja va publicar el “paquet d’energia d’hivern”.

El govern espanyol ha enviat  a la Comissió Europea el PNIEC (Pla nacional integral d’energia i clima 2021-2030). Les diferents comunitats autònomes estan aprovant les declaracions d’emergència climàtica i les lleis adients de cara a aconseguir la transició energètica.

Per altra banda el nou Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) ja ha entrat en vigor i s’està treballant en el nou reglament d’instal·lacions tèrmiques en edificis (RITE).

Totes aquestes mesures estan encaminades a aconseguir tres objectius:

  1. Reduir la demanda energètica dels edificis
  2. Augmentar l’eficiència energètica de les instal·lacions
  3. Incrementar el percentatge d’energia renovable als edificis

Els sistemes de climatització que funcionen a base d’energies fòssils hauran de desaparèixer i en el seu lloc, en aquest moment, la bomba de calor aerotèrmica s’està posicionant com la tecnologia més idònia per a aconseguir aquests objectius, tant en els nous edificis com en la rehabilitació.

Els sistemes de climatització que funcionen a base d’energies fòssils hauran de desaparèixer i en el seu lloc, en aquest moment, la bomba de calor aerotèrmica s’està posicionant com la tecnologia més idònia per assolir aquests objectius, tant en els nous edificis com en la rehabilitació.

La seva font d’energia és l’aire ambient, l’aigua o la terra. Permet escalfar, refredar i produir ACS (aigua calenta sanitària) amb un sol aparell. L’eficiència en el seu funcionament pot estalviar un 25% respecte a un sistema de climatització tradicional. Si a més a més l’energia emprada per l’aerotermia prové de fonts renovables, no hi ha cap dubte de que és el sistema de climatització de la llar i de producció d’aigua calenta més ZEO.

COM FUNCIONA L’AEROTERMIA?

L’aerotermia fa servir una bomba de calor, situada a l’exterior de l’edifici, per extreure l’energia tèrmica de l’aire ambient exterior, de l’aigua o de la terra, i amb aquesta energia escalfar o refredar l’ambient interior o produir aigua calenta sanitària.

Hem de saber que l’aire que estigui a una temperatura superior al zero absolut (-273ºC) conté energia i l’aerotermia l’aprofita. També sota terra tenim una temperatura constant que sol estar entre els 14 i els 17ºC.

Per tal d’aconseguir aquest intercanvi de calor, la tecnologia aerotèrmica utilitza un fluid que, mitjançant l’escalfor latent, és capaç de passar a l’estat líquid o al gasós. El fluid emmagatzema l’escalfor i la transporta a un altre lloc.

El fluid refrigerant circula per l’interior de la bomba de calor i, depenent de la direcció en que circuli, escalfarà o refrigerarà.

Tipus de bomba de calor aerotérmica

Segons l’origen de l’energia que capta la bomba de calor i del sistema emprat per al seu aprofitament, hi ha 5 tipus de sistemes aerotèrmics.

Si volem climatitzar la casa per aire, els sistemes disponibles seran:

  1. Aire-aire. La bomba introdueix al sistema la calor de l’aire exterior i s’escalfa o refreda l’aire interior de l’habitatge.
  2. Terra-aire. És l’anomenada geotèrmia.
  3. Aigua-aire. L’escalfor s’obté de l’aigua: rius, capa freàtica, etc.

A l’interior s’instal·len “splits”.

Però si optem per la utilització de l’aigua per climatitzar la nostra llar mitjançant el terra radiant i escalfar l’aigua per ACS, tenim dos tipus de bomba de calor:

  1. Aire-aigua. L’escalfor de l’aire exterior es transmet al circuit d’aigua que circula per terres radiants o refrigerants, radiadors de baixa temperatura, “fan-coil” i ACS.
  2. Aigua-aigua. És el mateix funcionament que l’anterior però l’escalfor s’obté de l’aigua.

Amb un sol sistema podem cobrir les necessitats de calefacció, refrigeració i aigua calenta

L’equipament

Els captadors d’energia s’instal·len a l’exterior de l’edifici i es connecten amb l’aparell situat a l’interior mitjançant tubs de coure, per on circula el fluid que transporta l’escalfor. “Splits”, terra radiant, etc. remataran la climatització de l’habitatge.

Si s’utilitzen plaques fotovoltaiques per a activar el sistema de aerotermia, l’estalvi en la factura pot arribar al 70%

Com hem assenyalat anteriorment, la bomba de calor aerotèrmica ens pot estalviar un 25% de la despesa energètica. Ara bé, si en lloc d’utilitzar l’energia de la xarxa per fer funcionar el sistema, instal·lem plaques fotovoltaiques, l’estalvi pot arribar al 70% de la factura de la llum.
Malgrat que amb la pujada meteòrica de la factura de la llum, els consumidors malfiïn de la instal·lació de sistemes elèctrics o de la compra d’un vehicle elèctric, l’avenç i l’abaratiment de la fotovoltaica ens porta a que les nostres llars siguin totalment elèctriques així com la nostra mobilitat, sense dependre del rebut de la llum.

Si la nostra llar, els centres de treball i la resta dels edificis públics esdevenen ZEO, seran un dels principals actors de cara a aconseguir la neutralitat climàtica perseguida pels objectius de París 2015.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat