El nou avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic que va ser aprovat ahir pel Govern, mostra una ferma voluntat de posar fi a la producció de vehicles lleugers de gasolina i dièsel. Una de les mesures més debatudes, alhora que esperades, pels defensors de la lluita climàtica per fi es fa realitat.

Encara que de moment només és un avantprojecte de Llei que ha de ser aprovat per les Corts Generals, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha mostrat una clara aposta per la transició a la mobilitat zero emissions.

I és que el nou avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic dictamina que els nous vehicles lleugers destinats a l’ús personal hauran de reduir de manera progressiva els seus nivells d’emissions. Per l’any 2040 la indústria de l’automòbil només podrà “comercialitzar” cotxes que emetin 0gCO2/km, és a dir, cotxes ZEO -zero emissions-.

L’any 2040 no podran circular cotxes de gasolina, dièsel, gas o híbrids

D’aquesta forma l’avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic Espanyol estableix que, en uns vint anys, no podrà circular per les carreteres cap cotxe nou que emeti CO₂, entre ells els de gasolina, dièsel, gas i híbrids.

Per aconseguir-ho el Govern ja ha avançat que “adoptarà les mesures necessàries”. En aquest sentit s’esperen sancions i multes per aquelles companyies que al llarg de les pròximes dècades no segueixin aquesta mesura -la gradual reducció de les emissions de CO₂ que alliberen els seus vehicles-, i avantatges fiscals per aquelles que es decantin per la transició a la mobilitat sostenible.

Després de la futura aprovació de la Llei de Canvi Climàtic, el govern posarà en marxa paral·lelament un pla econòmic per facilitar la penetració dels vehicles elèctrics o zero emissions al mercat. Això implicarà l’establiment d’una partida pressupostària per ajudes i suport a la I+D+I.

Segons ha explicat el diputat de Podemos, Juantxo López de Uralde a La Vanguardia, aquestes ajudes han d’estar condicionades amb l’inici d’una transició al vehicle net per part del sector. “La indústria ha de contribuir a promoure el cotxe net”, assenyala el president de la Comissió del Congrés per a la Transició Ecològica. “No es pot continuar subvencionant els cotxes contaminants”, afegeix.

La ministra Teresa Ribera no ha cedit davant les fortes pressions del sector de l’automòbil

Per molts defensors i activistes de la lluita climàtica la vicepresidenta i ministra del MITECO s’ha convertit en l’embranzida que Espanya necessitava per la lluita climàtica. Amb l’elaboració i l’impuls d’aquest avantprojecte de Llei, Ribera demostra que no ha cedit davant les fortes pressions del sector de l’automòbil per alentir la prohibició del cotxe convencional.

Tal com Alba Iranzo, advocada ambiental de l’IIDMA, va explicar durant una entrevista amb la Plataforma ZEO “L’assoliment més significatiu d’aquest nou ministeri ha estat la voluntat de desbloquejar situacions que s’estaven allargant massa, com el tancament de mines o centrals de carbó, o tractar de tirar endavant esborranys de la Llei de Canvi Climàtic”.

“L’assoliment més significatiu d’aquest nou ministeri ha estat la voluntat de desbloquejar situacions que s’estaven allargant massa” 

Alba Iranzo,

Advocada ambiental,, IIDMA

I és que a més a més d’aquesta mesura enfocada a la mobilitat sostenible, el nou avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic, presenta un ambiciós paquet d’accions per fer front a l’emergència climàtica. En línia amb els objectius de l’Acord de París (2015) i els compromisos adquirits durant la COP25, l’economia espanyola haurà de reduir les seves emissions de CO₂ almenys un 20% per 2030 -respecte als nivells de 1990-.

Un objectiu que el MITECO descriu com a “coherent” i que segueix el compromís d’ambició climàtica declarat per la Comissió Europea, que planteja reduir les emissions entre el 50% i el 55% per al 2030. Per assolir-ho, un altre dels objectius és aconseguir que la presència d’energia renovable en el sistema elèctric sigui d’almenys d’un 70%.

Tots aquests objectius per fer front al canvi climàtic es materialitzaran a través dels Plans Nacionals d’Energia i Clima (PNIEC) i una Estratègia a llarg termini (2050) per tal d’aconseguir la completa descarbonització del país – un document en el qual encara està treballant el Govern-.

Poden veure l’avantprojecte de Llei enviat a les Corts Generals en el següent enllaç.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat