Des de la Plataforma ZEO volem aportar la nostra visió del tema des del punt de vista de les emissions dels GEH que suposa un o altre mitjà de transport.
Per fer-ho hem recollit el darrer informe anual de l’Agència Europea del Medi Ambient (European Environment Agency (EEA)), Mecanisme d’Informació sobre Transport i Medi Ambient 2020 (TERM).
El Green Deal europeu es va fixar l’objectiu de reduir les emissions de GEH del transport en un 90% fins al 2050 en comparació amb el 1990.
Per dur a terme aquesta quantificació també es van tenir en compte les emissions indirectes provocades per la producció i distribució de les fonts d’energia emprades pels diferents mitjans de transport.
L’informe no ha tingut en compte les emissions provocades per la construcció i manteniment de les infraestructures, així com els gasos i partícules contaminants produïdes per l’evaporació dels combustibles, el desgast dels pneumàtics i els frens o l’abrasió de l’asfalt o de les vies fèrries.
Entre 2014 i 2018 en el transport per carretera no s’aprecia una millora en l’eficiència. En canvi, en aquest període, l’optimització de l’eficiència energètica dels avions ha comportat una millora del 13%. Hi té molt a veure que en els últims 30 anys la reducció d’emissions per passatger ha estat d’un 50%. En l’actualitat s’està estudiant l’ús de l’hidrogen verd com a combustible.
També es vol implantar el comerç dels drets d’emissió i el Pla de Compensació i Reducció de carboni per a l’Aviació Internacional (CORSIA) amb l’objectiu de reduir a la meitat les emissions netes el 2050 respecte els nivells del 2005.
També el transport ferroviari ha millorat un 12% en aquest període, degut sobretot a l’electrificació de la xarxa i a la disminució de la intensitat de carboni de la electricitat a la UE.
Les emissions de GEH del transport han augmentat el 2018 i 2019
Pel que fa a la comparació entre avió o tren, l’avió emet set vegades més GEH que el tren, encara que els costos mediambientals de viatjar en avió disminueixen amb la distància perquè els cicles d’aterratge i enlairament redueixen el seu pes en el total del viatge davant el vol de creuer. Però si calculem l’eficiència per passatger, el transport ferroviari és cinquanta vegades més eficient.
Vistes aquestes dades, podríem pensar que, evidentment, s’ha de prioritzar el transport ferroviari. Però el que des del punt de vista de les Zero Emissions sembla obvi, pot ser que no ho sigui tant quan tenim en compte altres aspectes relatius a la mobilitat.
“Cal tenir en compte la ruta des de casa o la feina fins a l’estació o a l’aeroport”
Per a Germà Bel, llicenciat i doctor en Economia per la Universitat de Barcelona, màster en Economia per la Universitat de Chicago i catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona, “No ens podem quedar només amb dades fixes de viatge de cap a cap o de contaminació per persona, ja que és tot relatiu. Si analitzem els viatges, cal tenir en compte també la ruta que un fa de casa o de la feina a l’estació o a l’aeroport, això també compta i és clau. També hem de veure com de plens van aquests transports i d’on treuen l’energia, encara que siguin elèctrics “.
http://www.ecopassenger.org/bin/query.exe/en?ld=uic-eco&L=vs_uic&OK#focus
Per exemple, quin és el mitjà de transport més ZEO per anar de Barcelona a Granada?
Trigaríem el mateix en tren o en cotxe i, en canvi, amb avió esmerçaríem la meitat del temps. Per tant, en general, els passatgers optaran per l’avió, i en conseqüència s’emetran més GEH.
Però si ens fixem en trajectes entre dues ciutats comunicades per línies d’alta velocitat, veurem que els passatgers opten pel tren. Tanmateix, a Espanya, malgrat que és el país europeu amb més kilòmetres de línies d’alta velocitat, la infraestructura ferroviària no està preparada per competir amb l’avió, fins i tot en trajectes no gaire llargs.
L’activisme ecològic fa temps que malda per aconseguir l’eficiència del transport de persones i mercaderies.
Les compensacions per emissions.
“Als GEH cal sumar-hi les micropartícules i la contaminació acústica””
Col·laboradora de la Associació per al Desenvolupament de la Casa Bioclimàtica des de la seva fundació, l’any 2003. Divulgadora dels beneficis del bioclimatisme en produccions audiovisuals per Antena3, TVE i en el vídeo-declaració “Què és una casa bioclimàtica?” de l’ADCB. Propietària i usuària d’una casa bioclimàtica des del 2001 i d’un vehicle elèctric des del 2015.