Durant l’última dècada, les Nacions Unides han alertat de l’elevada petjada de carboni provocada pels combustibles fòssils. La comunitat científica apunta a l’ús i la crema de petroli, carbó, gas natural i gas liquat del petroli, com una de les principals causes del canvi climàtic.

Segons aquest organisme internacional, la petjada de carboni procedent de la crema de combustibles fòssils representa el 60% del total de la petjada de carboni de la humanitat, sent la part que ha crescut més ràpidament.

Aquesta xifra reflecteix la necessitat urgent d’augmentar l’ambició climàtica dels Plans Nacionals d’Energia i Clima, per així introduir mesures i noves lleis per reduir el consum d’aquests combustibles. Per reduir les emissions de CO₂ en l’atmosfera i aconseguir mantenir l’escalfament global de la Terra per sota dels 1,5 °C, és fonamental apostar per combustibles més sostenibles.

La fita del Fit for 55, el nou pla de la Comissió Europea per complir amb els objectius de l’Acord de París 2015, és clara: la humanitat ha de reduir les emissions GEH en un 55% el 2030 i aconseguir la neutralitat climàtica el 2050.

L’Overshoot Day cada vegada és més aviat en el temps

Aquest any 2021, hem estat testimonis d’un augment de fenòmens climàtics extrems. A conseqüència del canvi climàtic, cada vegada hi ha més inundacions, sequeres, tempestes i onades de calor intenses.

De fet, la comunitat internacional ha alertat que el Dia del Deute Ecològic de la Terra o #OvershootDay cada any s’esdevé abans. L’Overshoot Day és la data en què la humanitat ha consumit tots els recursos que el Planeta pot regenerar en un any sencer.

Tal com mostra el gràfic següent, el 2021 el Dia del Deute Ecològic de la Terra va tenir lloc el 22 de juliol, el més primerenc de la història.

Part de la causa que aquest dia s’avanci cada vegada més, es deu a les creixents quantitats d’emissions de CO₂ generades per l’home.

Ha arribat el moment de canviar la manera de consumir i funcionar de la nostra societat i apostar per solucions ZEO per a descarbonitzar-la. Els biocombustibles poden ser una bona alternativa a aquest problema i una gran ajuda per reduir la dependència dels combustibles fòssils.

En els últims anys, hi ha hagut un gran debat sobre el seu ús per a la lluita climàtica, realment poden ajudar-nos a reduir la petjada de carboni del transport? Són assumibles a escala econòmica? Són una millora alternativa enfront el cotxe elèctric?

Els biocombustibles podrien plantar cara al monopoli del cotxe elèctric

La Unió Europea ha posat el focus en els biocombustibles com l’alternativa per plantar cara al monopoli del cotxe elèctric en la transició cap a la mobilitat sostenible. Electrificar el transport no és l’única opció que existeix per frenar el canvi climàtic i combatre l’emergència climàtica. Els biocombustibles podrien ser una alternativa més àgil i barata que permetria a la societat reduir la petjada de carboni en l’àmbit del transport.

El multimilionari i activista climàtic Bill Gates, parla en el seu llibre “Com evitar un desastre climàtic” sobre la impossibilitat de realitzar una transició al vehicle elèctric a temps per complir amb els objectius de l’Acord de París 2015. L’elevat cost de les bateries dels cotxes elèctrics, que encareix el seu cost final, i el canviant i inestable preu de la gasolina són el principal problema.

El preu del cotxe elèctric és tan car i el de la gasolina, a vegades, tan barat, que la majoria de persones no són capaces de fer el pas i comprar-se un cotxe elèctric.

I és que, per exemple, el maig del 2020, el preu mitjà de la gasolina als Estats Units va caure fins als 0,47 dòlars per litre. Amb aquest preu, els cotxes elèctrics mai podran ser competitius.

A més, encara queda molt camí per recórrer per assolir una òptima infraestructura de punts de recàrrega en tots els països. Les limitacions d’autonomia d’alguns vehicles elèctrics de gamma baixa o mitjana, fa que per poder moure’s amb un cotxe elèctric de la mateixa forma que ho fem amb un convencional es requereixi una xarxa pública d’electrolineres en condicions.

Per aconseguir la proliferació del cotxe elèctric i aspirar a una mobilitat zero emissions, abans hem de resoldre tots aquests problemes.

Per aquest motiu, activistes climàtics com Bill Gates defensen l’ús dels carburants líquids alternatius. Són combustibles “que utilitzen el CO₂ que ja es troba en la mateixa atmosfera. Quan cremem aquests combustibles, no s’afegeix més diòxid de carboni a l’aire, sinó que només es retorna al lloc on estava abans de produir el carburant”.

Quan parlem de combustibles de zero emissions netes o combustibles alternatius, fem referència a combustibles bio produïts a partir de residus. Aquests poden ajudar-nos a reduir la petjada de carboni vinculada a la mobilitat i els efectes nocius de la contaminació.

Per aquest motiu, molts fabricants i gegants fòssils estan apostant per migrar cap als biocombustibles. Segons va explicar Javier Aríztegui, gerent Sènior de disseny de productes i sistemes energètics de Repsol a El Mundo: “La idea és anar a poc a poc substituint els combustibles d’origen fòssil, per combustibles d’origen renovable que limitin les emissions de gas amb efecte hivernacle sense generar a l’usuari un canvi dràstic”.

Els biocombustibles són compatibles amb els cotxes de gasolina o dièsel

A més, la idea és que tota aquesta gamma de nous combustibles serà “completament compatible en la mesura que sigui possible” va apuntar Aríztegui, amb els cotxes actuals. Això permetria reduir la petjada de carboni dels cotxes no elèctrics que seguirien en el mercat.

I és que segons el pla Fit for 55 a partir de l’any 2035 es prohibeix la fabricació i la venda dels cotxes amb motor de combustió. Així i tot, els que van ser matriculats i fabricats abans del 2035, podran continuar circulant i emetent CO₂.

Per això, amb els biocombustibles els vehicles antics i actuals que van ser dissenyats per funcionar amb gasolina o dièsel, no hauran de patir cap mena de canvi en la seva estructura per poder ser utilitzats i seran neutres en emissions de CO₂. No es requeriran canvis en el disseny, ni en la cadena de muntatge, ni adaptacions tècniques per als cotxes antics.

En aquest sentit, els biocombustibles podrien ser una excel·lent alternativa per “descarbonitzar” tots aquests vehicles.

La recerca en biocarburants encara no està prou avançada

Malgrat tot, segons apunta Bill Gates en el seu llibre, la recerca en biocarburants avançats està mal finançada, i segons la seva pròpia valoració, encara no estan a punt per ser desplegats a gran escala i contribuir a la descarbonització del nostre sistema de transport.

En aquest sentit, utilitzar-los per substituir la gasolina seria massa car.

D’altra banda, la majoria de “biocombustibles obtenen energia de les plantes o residus orgànics, però aquesta no és l’única manera de produir carburants alternatius”. També és possible utilitzar electricitat lliure de carboni per combinar hidrogen d’aigua amb el carboni del diòxid de carboni, i produir  combustible d’hidrocarburs.

Com que durant aquest procés s’utilitza electricitat, a aquests carburants de vegades se’ls anomena electrocombustibles. Aquests tenen grans avantatges: són combustibles directes i com que s’utilitza diòxid de carboni capturat de l’atmosfera, en cremar-los no s’afegeixen més emissions a la xifra global. Així i tot, tal com informa el llibre de Gates, aquests també acabarien sent cars per a una família de classe mitjana als EUA.

En definitiva, els biocombustibles podrien ser una excel·lent alternativa per ajudar a reduir la petjada de carboni vinculada al transport. I si s’aconseguís reduir el seu preu final i estandarditzar-ho, serien una opció molt més econòmica per la societat.

Es requereixen més ajudes, recerca i voluntat de canvi per part dels nous fabricants.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat