Cada hivern, pensar en com climatitzar les nostres llars es converteix en una gran preocupació. No només perquè per a moltes famílies suposa una despesa econòmica extra, sinó ara més que mai, pel medi ambient.

Una de les mesures que podem fer a títol personal per a contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i reduir emissions, és climatitzar les nostres llars d’una forma sostenible. I és que s’estima que les emissions de CO generades per l’ús de la calefacció i l’aigua calenta sanitària (ACS) en un habitatge d’uns 100 m² habitada per quatre persones ascendeix a les 2 tones anuals de CO. Aquesta quantitat és equivalent a la mitjana de consum que té un cotxe per cada 10.000 km.

El sector residencial és responsable del 8% de les emissions de CO d’Espanya

El sector residencial acapara el 18% del consum total d’energia del país i és responsable del 8% de les emissions de CO. Aquest percentatge ascendeix al 12% si també es tenen en compte els edificis comercials i institucionals.

La Directiva Europea d’eficiència energètica imposa que tots els edificis que es construeixin a partir de 2020 hauran de ser de consum energètic gairebé nul. Tot i així, els nous habitatges construïts amb criteris bioclimàtics no compensen la realitat de la majoria d’edificis espanyols construïts durant la dècada dels 60 i 70. El 80% d’ells ostenten certificats d’eficiència energètica de la categoria “E” i “G”.

El 40% de les calefaccions a Espanya funcionen amb combustibles fòssils

Les dades sobre els sistemes de calefacció espanyols encara són més alarmants si observem la font d’energia amb la qual funcionen. Segons les últimes dades de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia a Espanya, la despesa en calefacció del parc residencial va ascendir en 2016 a més de 6.500 kiloteps. Una despesa energètica equivalent a combustionar més de 6,5 milions de tones de petroli, el principal combustible fòssil responsable del canvi climàtic.

A Espanya, només un 7% de les calefaccions funcionen a través d’electricitat, mentre que un 24% ho fa mitjançant gas natural, el 23% mitjançant gasoil i un 36% mitjançant calderes de biomassa. Això ens deixa amb un 47% de calefaccions que funcionen amb combustibles fòssils.

Tenint en compte tota aquesta informació, ser el més ZEO possible amb el nostre sistema de calefacció es converteix en una mesura necessària per al medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, que a més, revertirà en un estalvi econòmic en les nostres factures.

1. Aïlla el teu habitatge

Un tema bàsic per a reduir les emissions derivades de les calefaccions és el sistema d’aïllament del nostre habitatge. Tenir la casa ben aïllada redueix la despesa energètica dels sistemes de calefacció. I és que s’estima que amb un sistema d’aïllament deficient en finestres i portes, o bé en les mateixes parets, es perd fins a un 40% de l’eficiència energètica.

A causa de l’antiguitat i/o l’orientació incorrecta de l’habitatge, per a moltes llars sembla impossible realitzar qualsevol mena de canvi per a reduir el seu consum energètic en la calefacció. Tot i així, heu de tenir en compte que a part de l’estalvi en calefacció, tindreu una gran millora en confort en l’habitatge:

 • Aïllament tèrmic mitjançant injecció en cambres

Aquest sistema és el que requereix menys canvis en el nostre habitatge. Consisteix en la perforació en la cara interior o exterior de la nostra façana i la instal·lació de mànegues especials per a col·locar l’aïllament tèrmic en la cambra d’aire de la façana. Aquest sistema no és possible si no hi ha cambra d’aire en la façana.

 • Aïllament tèrmic interior amb trasdosats

  És una solució òptima si es pretén realitzar una reforma integral de l’habitatge. Aquest sistema d’aïllament funciona mitjançant panells aïllants de cel·lulosa, suro o llana de roca, que es col·loquen directament en les parets que donen a l’exterior del nostre habitatge, per la part de dins. Aquests materials es recobreixen posteriorment per panells de fusta, pladur o maons per a ocultar-los. En aquest cas perdrem una mica d’espai a l’interior.

 • SATE (Sistema d’aïllament tèrmic exterior)

  En blocs de pisos en els quals el problema de l’aïllament tèrmic és generalitzat, instal·lar un sistema d’aïllament tèrmic exterior pot ser la millor opció. Una vegada convençuda a la comunitat de veïns, podrem instal·lar el SATE. Aquest sistema consisteix en la incorporació d’un conjunt de panells aïllants a la superfície exterior de la façana, que per damunt es recobreixen de morter mono capa. Col·locant l’aïllament en la part exterior de la façana s’eliminen per complet tots els possibles ponts tèrmics de l’edifici, que no passa si l’aïllament és interior.

 • Aïllament de sòls i sostres

  Per a aquells habitatges que tinguin sòls o sostres en contacte amb l’exterior, cal pensar també en aïllar-los. L’aïllament dels habitatges mitjançant falsos sostres o sòls amb aïllament i parquet, és una opció bastant econòmica i efectiva. En el cas d’haver reconvertit zones com a terrasses o balcons en zones habitables és indispensable reforçar l’aïllament d’aquesta part.

 • Trasdosats directes

  El trasdosats consisteix en pegar sobre la cara interior del nostre habitatge panells aïllants que alhora serveixin com a base per a aquests. Per a aquest sistema d’aïllament la millor opció és utilitzar materials que són aïllants de manera natural, com els panells OSB fabricats amb fibres de fusta o els panells de suro.

2. Renova el teu sistema de calefacció

Molts dels sistemes convencionals de calefacció han quedat obsolets respecte als nous objectius i demandes a favor del clima. El 85% de les calderes de les cases són ineficients. El pas més important i necessari és eliminar definitivament els sistemes de calefacció amb calderes de carbó i gasoil de les llars.

Després de prendre aquesta mesura, instal·lar una nova caldera o sistemes de climatització amb biocombustibles, poden ser opcions útils per a reduir la petjada de carboni de les llars i ser el més ZEO possibles.

 • Calderes murals de condensació

Aquestes calderes de condensació que utilitzen la majoria de llars, malgrat funcionar amb gas natural, permeten estalviar fins a un 25% del consum d’energia i emeten un 35% menys de CO enfront de les calderes convencionals de carbó o gasoil.

Malgrat que no són l’opció de calefacció més sostenible i ZEO -zero emissions-, suposen una petita millora respecte a l’impacte que genera el consum de les llars en el medi ambient.

El preu d’aquesta mena de calefaccions va des dels 800 als 3.000 €.

 • Calefacció Solar

Aquest sistema de climatització és, sens dubte, el més ZEO de tots. Si disposem d’un habitatge unifamiliar, aïllat o bé un pis en un bloc en una comunitat de veïns que disposi de terrat, és possible instal·lar aquest sistema. Moltes llars ja utilitzen plaques solars per a la seva ACS (Aigua Calenta Sanitària) i la seva calefacció, encara que disposen d’un suport auxiliar per a condicions climàtiques sota les quals no serà possible proveir-se només mitjançant les plaques. Aquest sistema serà possible únicament si tenim sòl radiant en l’habitatge, no radiadors (per la temperatura de treball de l’aigua).

 • Split amb bombes de calor

Les bombes de calor són màquines amb un cicle de refrigeració reversible. Aquest tipus d’equips tenen dos focus, el fred i el calent. Quan s’aplica energia elèctrica a aquest sistema, un dels focus augmenta la seva temperatura desprenent energia mentre que l’altre la disminueix absorbint-la. Els sistemes d’aquest tipus que són més eficients són els que anomenem aerotèrmics.

Els Split són sistemes reversibles i modulables d’aire condicionat, per la qual cosa serviran també a l’estiu per a refrescar els espais. A més, mentre tinguem contractada l’electricitat amb companyies elèctriques que obtenen la seva energia mitjançant fonts renovables, aquest sistema de calefacció serà ZEO -zero emissions-.

El preu d’aquest sistema ronda els 1.000 o 1.500 € i es recomana instal·lar-lo en estances reduïdes i contractar un sistema de manteniment anual igual que el d’un aire condicionat.

 • Calefactors elèctrics

També denominats calor blava, els calefactors elèctrics d’última generació són l’evolució dels antics radiadors d’oli. Porten incorporat un fluid en el seu interior anomenat “sol blau”. Escalfen l’estada d’una forma ràpida i efectiva en expulsar aire calent.

Aquests calefactors són els més cars de les solucions de calefacció sostenibles si parlem de cost energètic. Encara que el preu d’aquests radiadors va dels 60 als 600 €, amb aquest sistema, la despesa anual en electricitat d’una família de 4 persones en una llar estàndard pot ascendir als 900 €. Comparat amb la bomba de calor és un sistema molt menys eficient.

 • Estufes de Pel·lèts

Aquest sistema de biocalefacció neutre en emissions de CO, està prenent protagonisme entre les opcions de climatització preferides pels ciutadans espanyols. Amb les estufes de pèl·let és possible reduir fins a un 90% les emissions de CO derivades de la calefacció.

Malgrat la creença popular que el pèl·let escalfa menys, és un dels sistemes de calefacció amb més rendiment, ja que com les calderes de condensació, recuperen la calor residual del fum i l’aprofita per a generar més calor. Habitualment funcionen amb pèl·let però també amb policombustibles compeles de fruita seca o ossos d’olives.

Cal que el combustible sigui el més local possible, ja que si el pèl·let ha de transportar-se molts quilòmetres, generarà encara més emissions de CO per culpa del transport. Aquesta opció de calefacció sostenible és a més la més barata amb un cost anual d’uns 270 € per família i una inversió inicial que va dels 600 € als 4.000 €, segons la mena de caldera o estufa que adquirim.

Quin és el sistema de calefacció més barat?

Segons dades recollides per PODO la despesa mitjana d’una família de quatre persones, que mantenen la calefacció encesa unes sis hores de mitjana durant els mesos d’hivern segons la mena de calefacció és el següent:

Tipus d’energia

 Cost en EUROS anuals

Biomasa

 270 EUROS

Bomba de calor

 225 €, però pot ser el doble si s’ha de contractar més potència elèctrica a la vivenda.

Panells solars

 350 €, tot i que dependrà de la quantitats  de panells solars que poguem col·locar.

Gas Natural

 400 EUROS

Gasoil

 550 EUROS

Gas butà

 650 EUROS

Calor blau (electricitat)

 900 EUROS

3. Evita el malbaratament

A banda de qualsevol instal·lació o muntatge de climatització que puguem fer en les nostres llars per a reduir les emissions de CO, també hem de tenir en compte el factor humà. Existeixen mesures que podem fer a títol personal per a millorar l’eficiència energètica dels nostres sistemes de calefacció i així evitar una despesa major d’energia.

Evitar posar roba a eixugar en els radiadors, no ventilar les habitacions durant més de 15 minuts quan estigui la calefacció posada o bé una cosa tan simple com deixar l’aparell d’aire encès quan no s’està a casa, són mesures que podem fer per a aconseguir una calefacció més ZEO. També mantenir el termòstat regulat i baixar un grau la temperatura de la calefacció poden suposar entre un 7 i un 11% d’estalvi d’energia.

4. Domotitza la calefacció de la teva llar

Les noves tecnologies també poden ajudar a la lluita contra el canvi climàtic. Poder controlar la calefacció des del teu dispositiu mòbil estiguis on estiguis pot millorar l’eficiència energètica del sistema de climatització.

Optimitzar l’encesa del sistema de calefacció ens permetrà tenir el màxim confort sense malbaratar energia. Al final l’energia més ZEO és aquella que no es consumeix.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat