Aprofitant que aquesta setmana, des de la Plataforma ZEO, estem realitzant la campanya Challenge ZEO, amb el repte de “la setmana sense carn”, volem revisar l’impacte del consum de carn i de la ramaderia intensiva en el planeta i en concret, com contribueix al canvi climàtic.

La indústria de producció i refinat dels combustibles fòssils és la principal responsable de l’escalfament global de la Terra: és responsable de més d’un 40% de les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic. Així i tot, segons la FAO, la ramaderia intensiva genera anualment 7.516 milions de tones de CO₂, un 14,5% de les emissions GEH globals.

Canvis significatius per la lluita climàtica

Encara que la societat també pot contribuir a la transició a l’energia verda, apostant per comercialitzadores d’electricitat neta o passant-se a l’autoconsum, per dur a terme aquest canvi són necessàries grans ajudes per part de les empreses i del sector financer.

No obstant això, canviant el nostre sistema d’alimentació i apostant per una dieta sostenible, és a dir incrementant el consum de vegetals frescos i de proximitat i reduint el nostre consum de carn al màxim, seria possible enviar a les grans empreses ramaderes un missatge. Han de migrar a un sistema de ramaderia extensiu, capaç de produir menys carn, però de major qualitat. Al cap i a la fi, si no hi hagués tanta demanda de carn, aquestes empreses deixarien de produir-la.

Per aquest motiu, el primer pas per contribuir a la reducció la petjada de carboni de la ramaderia intensiva comença reduint el nostre consum de carn.

A Espanya consumim sis vegades més carn de la recomanada per l’OMS

L’OMS xifra el consum de carn òptim per la salut en 500 grams setmanals, l’equivalent a menjar carn dues vegades a la setmana -i únicament 200 grams de carn vermella-. Un informe elaborat per l’ONG Justícia Alimentària-Vegetarians sense fronteres assegura que, a Espanya, es menja sis vegades més de la quantitat de carn recomanada pels nutricionistes i per la mateixa OMS.

Setmanalment els espanyols consumeixen una mitjana de 2 kg de carn. Una xifra massa elevada si tenim en compte els problemes mediambientals que suposa satisfer aquesta demanda i el risc per la salut humana. Segons aquest informe, entre el 28 i el 38% de les malalties isquèmiques i cardiovasculars es deuen al consum excessiu de carn, sobretot vermella.

La fórmula de l’ONU per fer front al canvi climàtic és reduir el consum de carn al màxim

L’agost de 2019 l’ONU va anunciar la fórmula perfecta per fer front al canvi climàtic: reduir el consum de carn i consumir únicament la d’origen ecològic. Una de les línies d’acció més importants per reduir els nivells d’emissions és canviar el sistema alimentari i fer-lo més ZEO -zero emissions-.

Segons l’ONU, hem de seguir “una dieta basada en aliments vegetals, com els cereals, la fruita fresca i deshidratada i els llegums”. Respecte al consum de carn, l’informe parla d’una necessària reducció del consum de carn i una aposta per “els aliments d’origen animal produïts en sistemes sostenibles de baixes emissions de gasos d’efecte d’hivernacle”, referint-se a la ramaderia extensiva i ecològica.

Sent vegà una setmana podem evitar 14,7 kg de CO₂

Un informe de 2017 publicat per la Vegan Society revela que, només sent vegà durant una setmana, cadascun podem evitar 14,7 kg d’emissions GEH. La nostra petjada de carboni es reduiria al voltant d’1,3 tones l’any, si a l’esmorzar i al dinar no consumíssim productes d’origen animal.

Imagineu quant CO₂ evitaríem a l’atmosfera deixant de consumir carn de manera definitiva?

Segons va explicar Carlos Gutiérrez, l’editor de Diversa Edicions, durant una presentació en el Veggie World 2018, “no existeix una gran conscienciació sobre els factors climàtics i els factors energètics que deriven de la ramaderia. Per produïr un tros de carn es poden arribar a consumir 15.000 litres d’aigua” afegeix l’editor.

“No existeix una gran conscienciació sobre els factors climàtics i energètics que deriven de la ramaderia”

Carlos Gutiérrez

Editor, Diversa Ediciones

La deforestació causada per la ramaderia

La desforestació és un altre dels grans problemes generats per la ramaderia intensiva. Segons una recerca realitzada per científics de la Universitat de Maryland, als EUA cada 19 segons desapareix una hectàrea de bosc –gran embornal de CO₂ i productor d’oxigen-, i es transforma en zona de pastura per a la ramaderia.

Per produir un sol quilo de carn són necessaris fins a 17 quilos de cereals. I una dada més: La quantitat de selva perduda per una sola hamburguesa de carn és de 5,12 m². La ramaderia intensiva influeix directament en la sobreexplotació dels ecosistemes i la pèrdua dels boscos, extensions que ajuden a reduir el nivell de CO₂ en l’atmosfera i tenen un paper crucial en la lluita contra el canvi climàtic.

Un canvi necessari: apostar per la dieta vegetariana

Segons l’organització ProVeg, per cada individu que canvia a una dieta vegetariana se salven gairebé 4.000 arbres i s’estalvien fins a 6 milions de litres d’aigua. Cada vegada existeix més gent conscienciada de la importància de canviar el seu sistema d’alimentació per salvar el planeta.

Tant és així que, en l’actualitat, un 22,8% de la comunitat flexitariana segueix una dieta amb un nivell mínim de carn només per un motiu mediambiental. El 2019, un 35% de la població espanyola va reduir o va eliminar el seu consum de carn vermella. Ens trobem davant una autèntica onada veggie, t’atreveixes a surfejar-la?

Participa en el repte d’una setmana sense carn i entraràs en el sorteig de 4 lots molt complets de productes vegans de Gente Vegana: https://www.instagram.com/p/chpt1aens9f/.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat