Fa anys que el col·lectiu eco-animalista parla de l’impacte ambiental de la producció i el consum de carn en el planeta. Ara l’ONU ho ratifica: Per a combatre l’emergència climàtica hem de canviar el sistema alimentari mundial.

En el nou informe de l’IPCC de l’ONU sobre El canvi Climàtic i la Terra els científics alerten que la fórmula per a combatre l’emergència climàtica és reduir el consum de carn i lluitar contra el malbaratament alimentari. L’informe parla de la importància d’acabar amb altres problemes relacionats amb el consum de carn que afecten directament la terra, com la desertificació i la desforestació vinculada a l’alimentació del bestiar. Només a Europa, la ramaderia industrial utilitza més de 2 terços de la terra de cultiu a Europa.

La necessitat de tenir una alimentació el més ZEO possible, es converteix ara en una urgència a escala global. I és que segons l’informe de l’ONU, només canviant la dieta progressivament, per a 2050, es podrien estalviar fins a 8 Giga tones de CO₂ anuals. Canviar l’alimentació significa reduir un 23% de les emissions GEI globals que generem cada any.

L’informe insta a reduir el consum de carn i consumir només la d’origen ecològic

La fórmula perfecta de l’IPCC per a aconseguir canviar l’alimentació i fer-la més ZEO és “una dieta basada en aliments vegetals, com els cereals, la fruita fresca i deshidratada i els llegums”. Respecte al consum de carn, l’informe parla d’una necessària reducció del consum de carn “amb aliments d’origen animal produïts en sistemes sostenibles de baixes emissions de gasos d’efecte d’hivernacle”, referint-se a la ramaderia extensiva i ecològica. L’informe de la Vegan Society ja ho va certificar en 2017, només sent vegà durant una setmana cadascun podem evitar 14,7 kg d’emissions GEI.

Des de 1961… 

 

  • El consum de carn per habitant s’ha duplicat

  • La quantitat de calories que ingerim ha augmentat un terç

Segons alerta el mateix informe, les dades disponibles des de 1961 mostren que el subministrament de carn per habitant s’ha duplicat i el subministrament de calories ha augmentat un terç. El consumisme en l’alimentació ha augmentat i amb això la petjada de carboni derivada de la seva producció, transport i el mateix consum.

És per això que les decisions i accions com a consumidor poden aconseguir reduir aquesta petjada de carboni alimentària que tant preocupa els experts de l’IPCC. Comprar aliments de km0 o de proximitat redueix les emissions derivades del transport. Comprar a granel redueix el nivell de residus plàstics derivats de l’alimentació que també acaben derivant en emissions a causa del tractament i la gestió d’aquests residus. A títol personal és possible realitzar múltiples accions ZEO per tal d’afrontar la situació d’emergència climàtica i combatre aquest problema mundial.

La segona part de la fórmula de l’ONU: Acabar amb el malbaratament alimentari

El problema del desaprofitament alimentari passa desapercebut. Tot i així suposa gairebé un 8% de les emissions GEI que provoquen el canvi climàtic. L’informe de Canvi Climàtic i la Terra, també alerta que cada any malgastem entre un 20% del menjar que produïm.

Per la UE aquest malbaratament suposa una pèrdua econòmica de 143 bilions d’euros. Acabar amb el desaprofitament alimentari és necessari per a aconseguir reduir les emissions de l’alimentació i alhora aconseguir recuperar aquesta pèrdua econòmica, i potser, destinar-la a projectes o accions relacionades amb la transició a una economia més ZEO.

I és que gairebé un 65% dels aliments es malbaraten en l’última fase del consum. Està a la nostra mà controlar els aliments que comprem i quan consumir-los perquè no acabin en les escombraries; Perquè el residu orgànic també genera emissions. Només un percentatge molt baix dels aliments que llancem a les escombraries és compostat. Segons la FAO si féssim compostatge a casa, podríem estalviar fins a 150 kg de residus orgànics per llar.

Menys coneguda és la situació de malbaratament que es genera durant les fases del processament i la producció. En els camps de cultiu i en els processos de producció s’estima que es perden entorn del 30% dels aliments. Una poma que no és prou vermella o una patata que no és completament rodona, són automàticament expulsades de la cadena de venda. És per això que recuperar verdures imperfectes -no en mal estat-, també és una altra de les accions necessàries per a lluitar contra el desaprofitament alimentari.

El IPCC también insta a la fi dels combustibles fòssils i la transició a les energies renovables

El planeta necessita un canvi en el model alimentari per a així poder combatre la crisi climàtica. Evidentment altres accions són també necessàries per a aconseguir una societat més ZEO i així frenar l’escalfament global. El Panell Intergovernamental sobre canvi climàtic (IPCC) també ha alertat en múltiples estudis la necessitat d’acabar amb l’ús dels combustibles fòssils, la necessària electrificació del transport i la transició a l’energia 100% renovable.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat