Davant l’alerta global que han causat les conseqüències del canvi climàtic: inundacions, ones de calor, desglaços… La humanitat ha començat a tenir consciència de quanta importància té reduir les emissions, tant a escala global (empreses i grans explotacions) com a escala particular. És el moment de ser ZEO (Objectiu Zero Emissions) i començar per reduir aquelles emissions que estan al nostre abast. Per què no començar per l’estómac?

Trucs per reduir emissions en la alimentació

1. Converteix-te en vegà 2 vegades per setmana

El 14,5% dels gasos que provoquen l’efecte hivernacle provenen de la ramaderia. Es calcula que el bestiar, sobretot boví, allibera gairebé 115 tones de metà a l’any. En les últimes dècades la carn s’ha convertit en aliment principal de les nostres dietes. La societat consumeix carn diàriament, tant és així, que per exemple a els EUA cada habitant consumeix una mitjana de 50 quilos de carn a l’any.

És per això que en consumir menys carn és possible reduir la petjada de carboni. Sent vegà 1 o 2 vegades per setmana es contribueix a reduir les emissions de gasos produïdes pels fertilitzants, les de metà produïdes pel sector boví i les produïdes per la tala de boscos per al pasturatge.

Redueix emissions sent vegà o vegetarià

Sent vegà durant una setmana és possible evitar 14.7 quilos d’emissions de gasos hivernacle

És més, segons els resultats d’un estudi pràctic elaborat per la Vegan Society del Regne Unit sent vegà durant tota una setmana és possible estalviar fins a 14.7 quilos d’emissions de gasos hivernacle. El repte de reduir la ingesta de carn a dues vegades per setmana, no sembla tan difícil sabent que ajudarem a reduir més de 2 quilos de Co2 a la setmana.

Si és necessari consumir carn, és més ZEO comprar carn orgànica

D’altra banda, si és necessari consumir carn, és més ZEO optar per comprar carn orgànica. Aquesta, normalment procedeix de la ramaderia extensiva, molt més respectuosa amb l’ecosistema en comparació a la intensiva – la cria en estables que també hauria de ser moralment reconsiderada-.

2. Consumeix productes de km0 i de temporada

Les grans superfícies no només consumeixen grans quantitats d’energia per al seu manteniment (cambres frigorífiques, llum, aire condicionat…) sinó que la seva petjada de carboni és encara major si parlem del transport. Els supermercats produeixen un gran nombre d’emissions a través del transport i el proveïment de productes.

supermercado

El 25% dels residus domèstics són envasos alimentaris

També durant l’etiquetatge i envasat dels seus productes amb plàstics, la majoria no biodegradables, existeix un gran focus d’emissions. Segons Ecologistes en Acció aproximadament el 25% dels residus domèstics són envasos típics dels supermercats, com els que recobreixen vegetals, fruites o safates de carn, plàstics totalment innecessaris si compres en una tenda local o a granel. Es tracta d’emissions de CO2 que posteriorment es produiran en les plantes de reciclatge i transformació de residus, que es podrien evitar comprant en la fruiteria o tenda més propera o amb certificat de slow food shop.

Envases de plástico innecesarios

És possible comprar aliments de km0 en mercats locals o en ecotendes. Potser la forma de ser més ZEO en aquest sentit és comprar les hortalisses o fruites directament al productors, encara que també és una bona opció dirigir-se o fer-se afí a alguna cooperativa de consumidors.

3. Compra aliments amb certificat ecològic

La certificació ecològica és una de les garanties europees que asseguren que els aliments processats o elaborats que consumim compleixen uns estàndards bàsics respecte al medi ambient. En 2007 la Unió Europea va actualitzar el reglament i ara es poden trobar una gran quantitat d’aliments “eco”, “orgànics” o “biològics”, només és necessari comprovar l’etiqueta.

Etiquetas ecológicas

Bàsicament el certificat ecològic s’atorga a aquells aliments que no han estat genèticament modificats ni produïts amb fertilitzants i pesticides, que no només són nocius per a la salut sinó que emeten gasos que contribueixen a l’efecte hivernacle. A més, la certificació ecològica també assegura que els sòls de cultiu són 100% naturals i almenys no han rebut substàncies químiques en 3 anys.

4. Utilitza la teva cuina eficientment

El primer que ha de fer un bon eco-xef per cuinar més eficientment és tenir uns electrodomèstics que també ho siguin. El 45% del consum elèctric de la llar prové dels electrodomèstics. Un exemple: tenir la nevera oberta més de 10 segons –a l’estiu-, equival a tenir el televisor encès durant un dia.

Eficiencia energética electrodomésticos

A causa del gran ús que se li donen als electrodomèstics que s’utilitzen en la cuina, com la nevera, el forn o el rentavaixelles, aquests han de tenir una etiqueta energètica de A, A + o A++ – aquelles que suposen mínim un 50% d’estalvi energètic .

Les cuines de gas són més eficients que les cuines elèctriques

ECO CHEF

A l’hora de cuinar, és important saber que les cuines de gas són més eficients que les cuines elèctriques. Tot i així es pot reduir una gran quantitat d’energia apagant el foc abans que els aliments s’hagin cuinat del tot perquè es cuinin amb la seva pròpia calor. També fent ús d’olles exprés o simplement tapant les olles perquè la calor sigui major i així poder baixar la potència del foc. Aquests trucs ZEO ajuden a reduir emissions indirectament, ja que redueixen el consum energètic que emprem mentre cuinem.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat