El passat 5 d’octubre el Congrés dels Diputats va validar definitivament el Reial decret-llei 15/2018 que inclou, entre altres mesures urgents per a la transició energètica, l’eliminació de l’impost al sol. Malgrat la creença popular de la majoria d’espanyols, l’impost al sol mai s’ha aplicat si l’autoconsum es genera en un àmbit domèstic. No com succeïa amb les grans empreses –connectades a la xarxa-, amb un consum energètic major de 10 kWh, que sí que havien de pagar aquest controvertit impost.
Després de la desaparició de les traves administratives que han dificultat durant anys la transició a l’autoconsum, ara la societat està prenent una actitud més ZEO i comença a plantejar-se aquest model de proveïment energètic. Però, per on començar?

1. Decideix quin tipus d’autoconsum vols

Abans de plantejar-te ser energèticament suficient, és necessari plantejar-se quin tipus d’autoconsum és el més òptim per a l’habitatge o per a l’economia de l’usuari. De manera general existeixen dues formes d’autoconsum: l’autoconsum assistit i l’autoconsum aïllat.

Autoconsum assistit

En la modalitat de l’autoconsum assistit existeix connexió amb la Xarxa de Distribució Pública encara que tots dos generadors no poden estar treballant alhora. Mitjançant la instal·lació d’un sistema de commutació, l’energia “neta” que produïm amb l’autoconsum no es barrejarà amb l’energia que circula per la xarxa pública. També serà necessari, encara que l’usuari estigui connectat a la xarxa, comptar amb un sistema de bateries.

Autoconsum aïllat

En la modalitat de l’autoconsum aïllat no existeix cap connexió elèctrica amb la Xarxa Pública. Es tracta de la forma més autèntica d’autoconsum, ja que l‘usuari és 100% ZEO i no depèn de cap comercialitzadora ni distribuïdora. Amb aquest tipus d’autoconsum elèctric és necessari valorar que potser la generació d’energia no és suficient i poden existir tallades de llum. També dependrà de si es compta amb una capacitat de magatzematge superior, és a dir, bateries amb gran capacitat, per bregar amb possibles efectes adversos.

Autoconsum compartit

Existeix també una altra modalitat per a aquells que viuen en grans ciutats o en blocs de pisos. L’ autoconsum compartit permet generar energia a través d’una instal·lació de manera compartida entre diversos usuaris. Des d’Agost, ja està operativa la primera instal·lació d’ autoconsum elèctric a Espanya mitjançant el suport de la comercialitzadora Hola Luz. Les 7 plaques instal·lades en el terrat de l’edifici generaran energia neta per proveir més d’un 60% de la demanda energètica del bloc.

2. Què necessites?

Per poder tenir una independència energètica total, el més important és comptar amb un o dos panells solars. Els panells solars són el sistema d’ autoconsum més assequible gràcies als últims avanços tecnològics que abarateixen el seu cost en la fabricació. És possible comprar-los i instal·lar-los fàcilment amb l’ajuda d’un tècnic i també instal·lar-los tant en terreny pla com en el sostre de l’habitatge.
Encara que no és tan popular, també és possible instal·lar un sistema minieòlic per obtenir energia. Aquesta opció requereix més espai per a aquest tipus instal·lació d’ autoconsum elèctric.

Enegías renovables

Les bateries

Després d’instal·lar els sistemes d’obtenció d’energia és important tenir en compte les bateries, que tenen una vida útil de 25 anys i són la part més costosa de la instal·lació. L’energia que no es consumeix en un primer moment es guardarà en les bateries per posteriorment utilitzar-la quan no es pugui obtenir energia de manera natural – quan és de nit, hi ha mal temporal o no hi ha vent-.

Baterías litio

Per un autoconsum elèctric òptim és necessari comptar també amb un regulador de càrrega per controlar el corrent que absorbeix la nostra bateria i així poder aprofitar l’energia captada pels panells solars. Evidentment la instal·lació de consum elèctric també necessitarà d’un inversor: un convertidor que converteix l’energia que procedeix del generador en energia útil per al nostre consum.

3. Pressupost d’ autoconsum elèctric

El factor econòmic és el fre de moltes famílies a l’hora de pensar a passar-se a l’energia neta i ser ZEO. Una instal·lació d’ autoconsum elèctric pot tenir un cost global de 8.000€ que s’amortitzarà passats 10 anys. I és que, desconnectar-se de la xarxa elèctrica elimina completament la dependència de les comercialitzadores elèctriques i les seves contínues pujades en la factura de la llum.

Ahorro energía limpia

Una instal·lació d’ autoconsum elèctric pot durar més de 20 anys, per la qual cosa resulta rendible apostar per les energies renovables tant a mitjà termini com a llarg termini. Es tracta d’una alternativa legal que pot fer-nos estalviar entre el 40% i el 90% en el consum elèctric de la llar – el 100% si parlem d’ autoconsum aïllat-. A més tot això ajuda de manera molt directa a reduir les emissions de CO2. Amb l’ autoconsum elèctric evitem seguir alimentant l’oligopoli de les elèctriques que obtenen energia a través de combustibles fòssils i agreugen la situació del nostre planeta davant el canvi climàtic

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat