Les alarmants dades sobre vehicles i emissions copen cada dia pàgines de diaris. Moltes grans ciutats estan començant a restringir el trànsit de vehicles altament contaminants. Fins i tot alguns molt antics ja no poden sortir al carrer. I és que les emissions provocades pel transport suposen un 80% dels gasos d’efecte hivernacle que contribueixen al canvi climàtic.

És el moment de ser més ZEO i participar en la reducció d’aquestes emissions. Una de les formes per fer-ho és passar-se al cotxe elèctric però, quins són els passos a seguir per aconseguir una correcta transició?

1. Investigar el factor econòmic

La decisió de passar-se al cotxe elèctric pot semblar al principi una mesura que surt cara. S’estima que els vehicles elèctrics costen entre 5.000 i 13.000 euros més que els convencionals. Tot i així, si tenim en compte que s’eliminarà per complet la despesa en combustible resulta fàcil amortitzar la despesa.

Passant-se al cotxe elèctric és possible estalviar una mitjana de 1.000€ anuals en gasolina

Amb un cotxe elèctric recórrer uns 100 quilòmetres costa aproximadament 1,30€ mentre que recórrer-ho amb un cotxe de gasolina rondaria sobre els 6,5€ – gairebé 5 vegades més que el cotxe elèctric-. A la llarga aquest canvi cap a una mobilitat més ZEO és alhora rendible per al conductor. Segons diversos portals de motor en línia passant-nos a l’elèctric és possible estalviar fins a una mitjana de 1.000€ anuals de gasolina.

Cotxe elèctric estalvi

A Espanya encara no existeixen canvis significatius en la circulació o la mobilitat per aconseguir l’èxit dels cotxes elèctrics. Altres països com Noruega i Holanda fomenten mitjançant canvis específics la transició al cotxe elèctric. Mesures tals com no pagar peatges en l’autopista o aparcar gratis a la ciutat, a més de pagar menys imposats de circulació, són alguns dels beneficis que ofereixen aquests països. De moment l’estat espanyol imposa el mateix IVA (21%) de compra per als cotxes elèctrics que pels de combustió, mentre que en el cas de l’impost de matriculació sí que és del 0%.

A Espanya els cotxes elèctrics solament suposen un 0.6% de les matriculacions

Les últimes dades del 2017 alerten que la matriculació de cotxes elèctrics només suposa un 0,6% del total de matriculacions. I és que en matèria d’ajudes estatals específiques per a la compra de cotxes elèctrics, a Espanya sempre han estat insuficients -s’esgotaven en unes hores-, i no continuades en el temps. Ajudes com el Pla MOVALT o el pla VEA, que anava a rebre una partida de 50 milions per a ajudes a cotxes de gas, híbrids i elèctrics -i que encara no s’ha engegat-, resulten insignificants en comparació a les quals s’atorguen en altres països europeus.

I l'elèctric per quan?

Des de 2011, quan es van començar a impulsar ajudes d’aquest tipus, les quantitats atorgades a particulars per la compra del cotxe elèctric han estat de 6.500€ a 5.000€. Sempre que el vehicle no superi els 30.000€, en alguns períodes de temps ha estat possible rebre aquestes ajudes estatals que intenten fomentar la transició al cotxe elèctric.

2. Mecanismes alternatius: convertir el teu cotxe antic en elèctric

Existeix una altra opció per passar-se al cotxe elèctric encara que encara es troba en una fase experimental. Avui dia ja és possible reconvertir un cotxe tradicional a un elèctric pagant solament una part del que costaria comprar-se un cotxe elèctric totalment nou.

El necessari per aconseguir fer aquest pas és aconseguir un “kit de conversió”: és necessari comptar amb un motor elèctric, un controlador i un carregador de bateries. En alguns llocs com els EUA és bastant normal trobar-se amb antics cotxes de gasolina reconvertits en cotxes elèctrics nets, sobretot perquè a escala estatal no existeixen tantes traves. Perquè aquests cotxes puguin circular a Espanya, el govern demanda que passin un sistema d’homologació que supera els 25.000€.

La pionera empresa espanyola Ecoche transforma cotxes antics en cotxes elèctrics

A Espanya existeix l’empresa Ecoche que transforma cotxes de combustió en cotxes elèctrics. A més, aquesta empresa permet repartir aquest elevat cost d’homologació en diverses fraccions perquè la suma de diners no es pagui d’un cop.

Cotxe combustió convertit cotxe elèctric

Tal com explica l’empresa espanyola en el seu blog, és possible convertir qualsevol cotxe amb motor de combustió en un cotxe elèctric. Tot i així, els costos de muntatge i de fabricació – cada vehicle ha de tenir unes peces específicament dissenyades per connectar la caixa del canvi i la part elèctrica-, són potser massa elevats. És necessari una optimització d’aquest procés perquè en uns anys s’abarateixi el cost.

3. Tingues en compte el sistema de recàrrega de la teva zona

A Espanya hi ha aproximadament 5.000 punts de càrrega per a vehicles elèctrics. Sembla un nombre elevat, però si ho comparem amb Holanda on el nombre de punts de càrrega ascendeix a 32.700, el sistema de recàrrega espanyol resulta ridícul.

Per “carregar” un vehicle elèctric solament és necessari un punt de recàrrega habilitat. En el cas de tenir un garatge propi és fàcil comptar amb un simple endoll per carregar el vehicle. És possible utilitzar un únic contracte de subministrament: el que tinguis en el teu habitatge.

Només en alguns casos, serà necessari canviar la potència de la llum contractada

En alguns casos pot ser necessari augmentar la potència de kW contractats. Si és de més de 10 kW, al final es pagaran fins a 53 € més en la factura de la llum. Tot i així, com normalment el cotxe es recarrega durant la nit, quan el consum elèctric de l’habitatge és més baix, no és necessari augmentar la potència.

Tal com s’ha parlat abans de les ajudes estatals, en concret amb el pla MOVALT, el concessionari en el qual s’ha comprat el cotxe elèctric ha d’aportar fins a 1.200€ per a la instal·lació d’un punt de recàrrega homologat.

La tarifa estàndard de recarrega en punts públics oscil·la entre els 1,90€ als 0.99€ per cada 100 quilòmetres

punt de recarrèga elèctrica

Si s’ha de carregar el cotxe en algun punt habilitat a la ciutat, uns 100 quilòmetres costaran aproximadament 1,90€. Encara que si es carrega el vehicle durant la nit, la tarifa és més baixa i el cost pot descendir als 0,99€. A Espanya el preu és de 15 cèntims per cada kWh. És necessària una actitud més ZEO per part dels ajuntaments a l’hora d’establir les tarifes de recàrrega pública perquè de moment carregar el cotxe elèctric a l’habitatge resulta molt més barat.

4. Vigila l’autonomia a l’hora de comprar

En l’actualitat grans magnats de la tecnologia elèctrica com a Tesla treballen per millorar l’autonomia dels cotxes elèctrics, un factor que pot tirar enrere una compra si el que volem és un cotxe que faci llargues distàncies. Tant és així, que fins i tot un grup d’investigadors coreans d’Ulsan han desenvolupat una bateria que té una autonomia de fins a 700 quilòmetres.

La mitjana d’autonomia dels nous cotxes elèctrics és de 400 quilòmetres

Els estàndards actuals se situen en una mitjana de 300 a 400 quilòmetres d’autonomia. Es tracta d’un gran avanç si es fa una comparativa amb els primers cotxes elèctrics que amb prou feines disposaven de 100 quilòmetres d’autonomia.

En adquirir un cotxe elèctric sempre s’han de tenir en compte les bateries. En l’actualitat el més habitual és comprar el cotxe amb les bateries incloses, és a dir, són de propietat. Tot i així, avui dia hi ha moltes marques que ofereixen el cotxe amb les bateries de lloguer – amb el que evidentment s’ha de pagar una quota mensual que dependrà de la marca-.

BMW Elèctric

El factor positiu de llogar la bateria en comptes de comprar-la és que si s’avaria, es deteriora o perd velocitat de càrrega, en tractar-se d’una bateria de lloguer, la marca la pot reemplaçar per una altra més eficient. En cas de tractar-se d’una bateria de propietat, és el propietari qui correrà amb les despeses de la seva reparació. La diferència de preu entre un cotxe complet a un cotxe sense bateria – amb el que posteriorment hauran de ser llogades-, pot ascendir a 7.000€.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat