La crisi pel Coronavirus ha trasbalsat els nostres hàbits quotidians i el de la resta d’habitants del món. Una problemàtica vírica que, en un principi, només afectava el territori asiàtic, i que ha acabat colpejant amb força tant el territori europeu com americà. Ara les mesures se succeeixen per intentar pal·liar els efectes d’un virus que ja compta les seves morts per milers, i és que la urgència és immediata i calen esforços tant col·lectius com particulars per a intentar que la situació es controli com més aviat millor.

Les mesures imposades pels diferents Governs i institucions públiques, en benefici de l’interès general i per evitar la propagació del virus, ens obliguen a restar confinats a casa fins a nou avís, canviant així els nostres costums i maneres de fer diàries.

Com regulem, llavors, el nostre consum diari? Com han de ser les nostres despeses i les nostres compres?

Estant a casa tot el dia pot ser inevitable perdre els diferents barems que usem durant l’any per a calcular allò que necessitem; això, inevitablement, pot comportar un ús desproporcionat de recursos que, en primera instància, evita que altres persones accedeixin a aquestes provisions i, en segona instància, obliga al fet que les empreses produeixin més i que, per tant, emetin més gasos nocius per al medi ambient.

¿Com consumir en dies de quarantena?

Tots hem vist durant aquests dies com es formaven algunes cues interminables als supermercats dels pobles i ciutats d’arreu del país, i com alguns aliments de primera necessitat s’esgotaven en un tancar i obrir d’ulls. És per això que cal ser conscients d’allò que realment necessitem en el nostre dia a dia i, alhora, pensar en allò que necessitaran els altres. No cal ser presos pel pànic, ja que hi haurà menjar de sobres durant els dies que resten de quarantena. Només és necessari fer una planificació d’allò que consumim durant el dia a dia per tal de no comprar ni consumir més del compte.

A més a més, cal pensar que es poden reaprofitar segons quins aliments. Per exemple, si cuinem de més i no ens acabem el menjar preparat, podem guardar-lo per a algun altre àpat; vigilant les dates de caducitat, podrem veure quan menjar encara podem aprofitar i ens farem una idea aproximada del nostre nivell de consum. Així, estarem consumint de forma més raonable i evitarem una despesa energètica innecessària. Recordem que la majoria dels plàstics que s’utilitzen per als aliments també emeten emissions de CO2 i contribueixen al canvi climàtic. Perquè no ajudar a reduir-les des de casa?

I aquest és un dels altres punts a tenir en compte, doncs, estant a casa tot el dia és fàcil que acabem per consumir massa electricitat o aigua. Cal vigilar les llums enceses o les aixetes obertes, pràctiques que podem descuidar amb el pas de les hores. Així, estalviarem tant en l’àmbit personal com en el col·lectiu: aconseguir una eficiència de consum és un dels nostres grans reptes, i més amb les condicions que vivim actualment.

¿Com consumir en dies de quarantena?

Resulta evident que la situació actual no és beneficiosa per a ningú, i que tant els treballadors com les empreses, tant en els àmbits professionals com personals, estan veient com les seves situacions i compromisos diaris s’han vist molt afectats. Tot i així, i amb l’ànim de trobar un punt d’optimisme en aquesta situació, alguns estudis ja han confirmat que les emissions s’han vist reduïdes durant aquests dies de quarantena a causa de la dràstica reducció del transport i a l’aturament d’algunes fàbriques importants d’arreu de l’estat espanyol.

Un informe del Ministeri d’Ecologia de la Xina apuntava que la pol·lució s’havia reduït en un 21% durant els dies de confinament del mes de febrer, i així mateix ho confirmava la NASA a través d’algunes imatges captades a través de satèl·lits. Encara és d’hora per saber, exactament, quin serà el percentatge d’emissions produïdes a Espanya durant aquesta convulsa etapa protagonitzada pel coronavirus; tot i això, tot apunta al fet que les emissions de CO2 s’hauran reduït dràsticament i que la qualitat de l’aire s’haurà millorat notablement.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat