El dissabte 2 de febrer el món va celebrar el Dia Internacional dels Aiguamolls per commemorar el Conveni Mundial dels Aiguamolls, que ratifica la relació de la supervivència dels ecosistemes i el canvi climàtic. Col·lectius d’ecologistes i ambientòlegs van aprofitar aquest dia per a recordar la importància d’aquestes zones humides en la mitigació dels efectes del canvi climàtic i la funció d’aquests, com a grans embornals de carboni. Tenint en compte que hem de limitar l’escalfament de la terra a un nivell per sota dels 2°, els aiguamolls són un efectiu recurs natural que pot ajudar-nos a complir l’Acord de París.

Els aiguamolls regulen el clima i emmagatzemen CO2

I és que, segons l’Informe Perspectiva Mundial dels Aiguamolls, les torberes -un tipus d’aiguamoll àcid-, emmagatzemen el 30% del diòxid de carboni de la superfície terrestre. Els aiguamolls com els marenys, les llacunes litorals i els esculls de coral són essencials per a regular el clima i detenir l’escalfament global de la Terra –com ho són els oceans i els boscos-.

Així i tot, els aiguamolls desapareixen tres vegades més ràpid que els boscos. En els últims 50 anys s’ha perdut un 35% dels aiguamolls del món. La reestructuració urbana, la conversió d’aiguamolls en explotacions agricultores o el desviament de l’aigua dels aiguamolls per a altres finalitats, han posat en perill la supervivència d’aquestes superfícies tan ZEO.

La destrucció d’aiguamolls pot alliberar grans quantitats de CO2

Els propis efectes adversos del canvi climàtic, com l’augment de les temperatures, han provocat al seu torn la descomposició i erosió de molts aiguamolls provocant que aquestes zones geogràfiques, es converteixin en emissores de CO2 en comptes de receptores. En descompondre’s perden la seva capacitat de grans embornals de carboni i evacuen tot el CO₂ capturat al llarg dels anys. També els abocaments per part del sector industrial o la presència de fertilitzants en els aiguamolls, agreugen aquest problema.

Actualment la crema d’aiguamolls com les torberes representen un 10% de totes les emissions anuals de combustibles fòssils. És per això que es necessiten iniciatives nacionals per a mantenir la supervivència d’aquests ecosistemes ZEO i evitar que alliberin CO2. Tal com recull la convenció Ramsar, que lluita per a la conservació i la protecció dels aiguamolls, hem de destinar recursos per a “protegir, restaurar i utilitzar els aiguamolls de forma racional […] per a així multiplicar els avanços cap a la limitació de l’escalfament global per sota dels 2º”.

Països com Senegal ja estan treballant per a aprofitar d’una forma més eficient la capacitat ZEO d’aquests ecosistemes. El país treballa en la restauració de 10.000 de les 45.000 hectàrees d’aiguamolls que havien desaparegut a causa de les grans sequeres. Gràcies a aquesta restauració s’espera que els aiguamolls del Senegal siguin capaços de capturar fins a 0,5 milions de tones de CO2 en els pròxims 20 anys.

Els aiguamolls redueixen les sequeres i eviten les inundacions provocades pel canvi climàtic

Les ONGs espanyoles reconeixen els aiguamolls com un fre de les catàstrofes provocades pel canvi climàtic. Gràcies a la seva capacitat d’acumular aigua esmorteeixen i retarden les sequeres i redueixen els efectes de les inundacions. També els aiguamolls costaners són capaços de reduir la intensitat de les ones i esmorteir les zones costaneres davant catàstrofes com a tsunamis, tempestes o catàstrofes climàtiques inusuals derivades del canvi climàtic.

A Espanya tenim 75 enclavaments considerats aiguamolls d’importància internacional – unes 304.564 hectàrees-. El Delta de l’Ebre, Doñana o l’Albufera de València suposen zones de gran importància per als ocells i són un reflex dels alts i baixos climàtics de l’escalfament global. A Espanya la majoria d’aiguamolls s’han vist afectats per la sequera, les ones intenses de calor i les abundants precipitacions.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat