Cada vegada que arriba un nou any ens prometem ser més ecològics i sostenibles: Ens comprometem a realitzar petits gestos com reciclar o no utilitzar bosses de plàstics. Però si el que busquem és realitzar accions que marquin la diferència, aquest 2019 hem de centrar-nos a reduir les emissions d’una forma més directa. Reduir la nostra petjada de carboni contribueix de forma indirecta a reduir l’increment de la temperatura del planeta respecte a l’era preindustrial (que no hauria de superar els 2° segons els pactes en l’Acord de París).

10 ECO propòsits d’any nou

Canvia’t a una companyia que treballi amb energia renovable. Cada vegada tens més opcions per a ser zero emissions quant a consum energètic. Pots comptar amb comercialitzadores com Hola Luz, Factor Energia o Aura Energia, companyies independents com a Esfera Llum o Energia Plus i fins i tot cooperatives com Som Energia, Econactiva o La Corriente. És fàcil consultar els preus que ofereixen o decidir-se per una companyia o una altra depenent del model de negoci que prefereixis.

Si vols anar un pas més enllà, el propòsit ideal per a aquest 2019 és aconseguir produir la teva pròpia energia. L’autoconsum elèctric és una inversió que et fa totalment independent econòmicament i energèticament del lobby de les elèctriques. Al cap d’uns 7 anys, és possible recuperar la inversió i estalviar més de 400 euros a l’any en la factura de la llum.

Aquest any, oblida’t de l’avió

El sector de l’aviació és responsable d’un 3% de les emissions mundials de CO2. Pot semblar una xifra petita, encara que si tenim en compte que les estadístiques alerten que aquesta xifra d’emissions pot incrementar-se un 45% per a 2050, les dades són alarmants.

Per això, com a propòsit per a aquest 2019, el millor és evitar l’ús de l’avió, sobretot si és per a finalitats turístiques o si parlem de trajectes nacionals o europeus. Hi ha destinacions molt més pròximes als quals és possible arribar amb vaixell o amb tren -triguem una mica més de temps però les emissions de CO2 i NOx que evitem a l’atmosfera són moltes-.

Canvia la teva forma de comprar aliments

L’era del zerowaste ha arribat. Les xarxes socials es fan ressò dels envasos de més que utilitzen les grans superfícies per a embolicar aliments com a fruites o verdures. Aquests plàstics no només han generat grans quantitats d’emissions per a ser fabricats, sinó que produiran moltes més en ser reciclats.

És per això que com a propòsit d’any nou has de comprar a granel. Porta les teves bosses de roba i recipients de cristall quan vagis a comprar -és important que busquis botigues que et permetin aquest tipus de compra-. A més, compra sempre productes de temporada que no hagin necessitat grans quantitats d’energia per a ser produïts en hivernacles artificials. Sempre que puguis, compra aliments en botigues locals, amb certificació de km0 o slowfood. D’aquesta manera evites les emissions del transport de mercaderies i productes.

Passa’t al transport elèctric

Comprar-se un cotxe elèctric suposa una gran inversió econòmica i certament pot ser un llast per a llargues distàncies. De totes maneres, existeixen ja moltes ciutats que han adaptat punts de càrrega per a facilitar la mobilitat urbana elèctrica. A més al final de l’any és possible veure un estalvi significatiu en gasolina.

Si ets estudiant o de moment no disposes de grans capacitats econòmiques, no et preocupis, pots continuar complint el teu propòsit. Per a la mobilitat en el teu dia a dia passa’t a la bicicleta o el patinet elèctric. Són barats, es carreguen en un moment i són fàcils de portar i emmagatzemar.

Aficiona’t a la jardineria

Les plantes capturen CO2, és un fet. Si tens un mínim d’espai a la teva casa, balcó, jardí o terrassa converteix-lo en un racó verd. Millora la qualitat d’aire i captura el CO2 de l’atmosfera. Si vols anar un pas més enllà, crea el teu propi hort i seràs el més zero emissions possible: Tu mateix produiràs i consumiràs les teves pròpies hortalisses i verdures.

Sigues una mica vegetarià

El 14,5% dels gasos que provoquen l’efecte d’hivernacle provenen de la ramaderia. Es calcula que el bestiar, sobretot boví, allibera gairebé 115 tones de metà a l’any. Segons els resultats d’un estudi pràctic elaborat per la Vegan Society del Regne Unit, sent vegà durant tota una setmana, és possible estalviar fins a 14,7 quilos d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Només llevant-nos de la carn a dos dies a la setmana, podem reduir més de 2 quilos de CO2.

Passa’t a la biocalefacció

Utilitzant biocombustibles en comptes de sistemes de calefacció convencional, podem reduir la nostra petjada de carboni fins a un 90%. Per a aquest 2019 oblida’t dels radiadors o l’aire condicionat, compra’t una estufa de pèl·let o utilitza algun biocombustible per a escalfar la teva llar. Els biocombustibles són neutres en emissions i cada vegada són més barats per al consumidor del carrer.

Suma’t a accions ZEO

Manifestacions, reforestacions, neteges de residus en platges i boscos… Aquest any proposa’t formar part de la lluita activa per a frenar el canvi climàtic. És important estar conscienciat a escala personal, però també ajudar al fet que uns altres prenguin una consciència més ZEO en el seu dia a dia. Fes-te ZEO per a estar informat de les activitats que realitzem i ACTÚA.

Fes-te manetes pel medi ambient

Pinta les parets de color clar per a mantenir les temperatures tant a l’estiu com a l’hivern, canvia les teves finestres per unes més aïllants i fins i tot de fusta, instal·la airejadors en totes les aixetes de la teva casa per a poder estalviar aigua, canvia totes les teves bombetes per llums LED de baix consum… Aquest any dedica-li una mica de temps i esforç a fer que la teva casa sigui el més eco-friendly possible.

No més químics en la teva vida

Els productes que utilitzem per a la nostra higiene personal o la neteja de la nostra casa contenen productes químics artificials que perjudiquen enormement el medi ambient. Xampús, sabons i detergents acaben colant-se pels nostres desguassos contaminant rius i mars i fent-nos gastar grans quantitats d’energia -generant emissions-, per a descontaminar-los.

El teu nou propòsit d’any nou ha de ser comprar productes de neteja i higiene personal sense químics i additius, els més artesanals possibles i orgànics. També esforça’t amb el maquillatge, molts fabricants de cosmètica utilitzen agents químics que provenen del petroli i que actuen com a falsos hidratants. Dóna’t un capritx de cosmètica natural aquest 2019 i oblida’t del maquillatge convencional que posa en risc la teva pell i la teva salut.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat