Fins fa uns anys l’electricitat es produïa bàsicament a base de combustibles fòssils alliberant enormes quantitats de GEH. Actualment, per tal de complir l’Acord de París, és ineludible l’ús de les energies renovables, però aquestes també han de menester minerals, tant per a la fabricació dels materials generadors d’energia, aerogeneradors, panells solars, etc., com per al seu emmagatzematge, bateries.
El paper dels minerals en la transició energètica

L’Agència Internacional per l’energia– IEA- , a petició de la Presidència de la COP26, ha publicat aquest 18 de maig l’Informe El paper dels minerals crítics en les transicions d’energia neta. Aquest informe analitza com ha de ser el sistema energètic mundial per tal de complir amb l’Acord de París.

Un cotxe elèctric requereix 6 vegades més minerals que un cotxe convencional

De moment, l’Informe ja ens avança el canvi que suposarà l’abandonament de combustibles fòssils i la utilització de tecnologies netes i les seves necessitats de minerals. Per exemple, un cotxe elèctric requereix 6 vegades més minerals que un cotxe convencional i una central eòlica marina necessita 13 vegades més recursos minerals que una central de gas de mida similar.

Quins són els minerals que acompanyen les energies netes?

E

EÒLICA

L’electricitat que pot generar un aerogenerador és similar a la que produeixen 1.000 quilos de petroli, a part de l’estalvi de GEH. Els minerals necessaris per a la construcció d’un aerogenerador són: Neodimi, ferro, bor, disprosi, coure, plom, liti, níquel, sodi, molibdè i zinc.
E

SOLAR FOTOVOLTAICA I TÈRMICA

Silici, que s’extreu del quars, coure, molibdè, beril·li, germani, gal·li i indi.

El paper dels minerals en la transició energètica

Els països líders en la producció de minerals han de reduir les emissions provocades per l’extracció i el processament mitjançant l’ús de tecnologies de baixes emissions, cercant l’eficiència energètica i utilitzant les energies renovables en els diferents processos. S’estima, en general, que la producció de minerals i metalls primaris emet, aproximadament, el 10% de les emissions globals de GEH.

No es podran implementar les tecnologies verdes d’una manera efectiva si la indústria minera no implementa estratègies de mitigació.

Cal que la indústria minera i els reguladors duguin a terme una anàlisi acurada i transparent de les emissions de GEH, tant les directes com les indirectes, per tal de poder implementar estratègies de mitigació. D’altra manera, no es podran implementar les tecnologies verdes d’una manera efectiva.

Mina Los Bronces de Anglo American a Xile

En aquesta imatge de la mina Los Bronces de Anglo American a Xile podem veure la gran instal·lació solar fotovoltaica al dipòsit de llots de ganga que s’obtenen un cop s’ha processat el mineral. És una iniciativa encarada a augmentar la disponibilitat d’aigua per a la recirculació en el procés miner i que, al mateix temps, permetrà reduir les emissions de CO2 en 58 tones l’any, generar energia elèctrica renovable de 150.000 kWh / any i reduir en un 80% l’evaporació de l’aigua sobre l’àrea que cobreix.

L’extracció dels minerals per a les energies netes també comportarà riscos

Per tal d’assolir els objectius de París, la demanda de minerals està augmentant de forma exponencial. Això comportarà uns riscos que s’han de preveure per no arribar a situacions de falta de subministrament que podrien frenar el ritme de les transicions d’energia neta.

Aquests riscos són:

E

Augment de les emissions de GEH degudes a les activitats mineres

E

Al canviar l’ús del sòl es provocarà la pèrdua de la biodiversitat, l’esgotament i contaminació de l’aigua i la contaminació de l’aire

E

La corrupció i l’ús indegut dels recursos governamentals causaran un impacte social greu, lesions i morts entre els treballadors, treball infantil, discriminació femenina…

Minerals per energies renovables
Però la riquesa mineral, molt radicada en països pobres, pot ser una font de progrés per a les respectives poblacions si s’explota de manera responsable.
El paper dels minerals en la transició energètica

També en el sector de la mineria, tant els inversors com els consumidors exigeixen que les empreses encarin seriosament aquests problemes. Una eina per a minimitzar els riscos dels que parlàvem seran les cadenes globals de subministrament, perquè s’hauran d’aplicar estàndards adequats per tal de garantir l’extracció i el comerç sostenibles i responsables.

El fracàs en la gestió dels impactes ambientals i socials del desenvolupament de minerals frenarà les transicions d’energia neta (Informe IAE Maig 2021)

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat