En els últims anys, el cotxe elèctric ha aconseguit escalar posicions com alternativa ZEO al vehicle convencional. I és que el sector del transport genera al voltant del 23% de les emissions mundials de CO₂ que provoquen el canvi climàtic. Per tant, és fonamental migrar a un sistema de transport zero emissions.

Només a Espanya, el transport per carretera és responsable del 75% de les emissions generades pel transport, i més de la meitat d’aquest percentatge correspon al transport individual o de passatgers.

Per assolir els objectius de descarbonització recollits a l’Acord de París (2015), és crucial activar la transició cap a una mobilitat més sostenible.

Durant les vacances, es produeix un increment de l’ús del vehicle privat. De fet, durant l’estiu, les emissions de diòxid de carboni generades pels cotxes de gasolina o dièsel augmenten.

Bé sigui per a visitar a uns amics, desplaçar-se a la platja, o bé per viatjar a una altra comunitat autònoma, el cas és que durant l’època estival utilitzem més el cotxe i, amb això, generem un major nombre d’emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH).

Per aquest motiu, és important apostar pel vehicle elèctric per desplaçar-se i viatjar per Espanya aquest estiu. Ara bé, és possible moure’s pel país amb cotxe elèctric? Existeixen suficients infraestructures habilitades per fer-ho en les diferents comunitats autònomes o principals carreteres i ciutats?

El 2020 ja vàrem tractar aquest tema en un article i arribarem a la conclusió que, malgrat que podem viatjar amb cotxe elèctric per Espanya, si volem fer-ho amb tranquil·litat calen un major nombre d’infraestructures i recursos.

Quan viatges amb cotxe elèctric has de planificar molt millor la ruta que duràs a terme. En aquest cas, has de tenir en compte que la ruta més curta no sempre és la millor:

– Aprofita les parades per menjar, per recarregar el teu vehicle. Informa’t prèviament d’aquells restaurants o estacions de servei que disposen de carregadors elèctrics gratuïts.
– Els cotxes elèctrics tenen descompte en els peatges. Per tant, si viatges per autopista no només arribaràs més de pressa al teu destí, sinó que a més podràs reduir costos.
– Assegura’t de què disposes de punts de recàrrega en la ruta per recarregar el cotxe o per si ocorre alguna incidència.

Actualment, a Europa existeixen 224.237 punts de recàrrega. Espanya disposa d’un total d’11.517 punts d’accés públic. El nostre país està a la cua en quant al nombre de punts de recàrrega per vehicles elèctrics, amb només 245 per cada milió d’habitants.

Des del sector reclamen que, per poder tenir una xarxa d’ús públic que garanteixi la circulació normal d’aquesta mena de vehicles, hi hauria d’haver un total de 70.000 punts de recàrrega d’accés públic el 2023, 120.000 el 2025 i 340.000 el 2030.

Però, per aconseguir aquestes xifres, es necessita una major inversió, incentius i l’eliminació de les barreres burocràtiques que impedeixen la creació d’infraestructures que potenciïn la compra i l’ús de cotxes elèctrics.

De moment, existeix el Reial decret llei 23/2020 amb el que es va aprovar un paquet de mesures per potenciar les infraestructures de recàrrega ultraràpida amb potència superior als 250 kW. Tot això, amb l’objectiu de facilitar el desplegament d’una xarxa que permeti acabar amb l’anomenada “ansietat de rang o d’autonomia”.

Els punts de recàrrega superràpids: Infraestructures escasses al país

A més, segons Anfac i Electromaps, del total de punts de recàrrega, el 83% són de càrrega lenta (inferiors a 22 kW), la qual cosa suposa càrregues de tres hores de mitjana en la majoria dels vehicles elèctrics del mercat.

Com es pot observar en el següent mapa, el nombre de punts de càrrega ràpida a Espanya és limitat:

Ara bé, malgrat aquest desplegament aparentment insuficient de punts de recàrrega, molts usuaris asseguren que és possible viatjar per Espanya amb cotxe elèctric i no patir durant l’intent.

Un exemple d’això es pot trobar al blog d’Iberdrola, on es presenta un cas real d’un viatge amb vehicle elèctric de Madrid a Marbella, anada i tornada. Es tracta d’un recorregut d’uns 584 quilòmetres.

Mitjançant l’aplicació Planificador de rutes d’Iberdrola, van indicar l’origen, destí, model de cotxe, nivell de càrrega de bateria en el punt d’origen i nivell de càrrega amb el qual volien arribar a les diferents parades.

A partir d’aquesta informació, l’app els va indicar la ruta i les parades que havien de fer per poder arribar als punts de recàrrega amb un 20% de bateria.

Zunder, Electromaps i Chargemaps: Aplicacions per controlar els punts de recàrrega que hi ha a Espanya

A més de l’aplicació d’Iberdrola, també és possible monitorar els punts de recàrrega que hi ha a Espanya a través d’aplicacions com Zunder, Electromaps i Chargemaps.

En aquesta mena de viatges, pot ser interessant reservar el punt de recàrrega. Si disposem d’una bona planificació, és possible calcular l’hora en la qual s’arribarà a l’estació triada i reservar-ho per així no haver d’esperar.

Un altre aspecte que hem de tenir en compte quan viatgem amb cotxe elèctric per Espanya és el fet de dur a terme una conducció eficient. Conduint de manera eficient, podrem estalviar energia, realitzar més quilòmetres en una sola càrrega i millorar l’autonomia del cotxe elèctric:

– Accelerar amb suavitat en arrencar. Amb el cotxe elèctric, al mínim toc en l’accelerador, el cotxe surt per força. Per aquest motiu, és important dosificar aquest gest per no malgastar energia.
– Conduir amb tranquil·litat. Com més velocitat, més consum.
– Utilitzar el mode Eco per potenciar la regeneració d’energia. D’aquesta manera s’aprofita la inèrcia del cotxe per circular.
– Aplicar la frenada regenerativa. Aquest mecanisme consisteix a trepitjar el fre o deixar anar l’accelerador perquè es recarreguin les bateries.
Conduir de dia. D’aquesta manera, no hauràs d’encendre els llums i reduiràs el consum energètic del vehicle.
– Mantenir el climatitzador a ratlla. Activar la calefacció o l’aire condicionat baixa l’autonomia del vehicle. A l’estiu, l’ideal és programar-ho a 20 o 21 ºC.
– Com més carregat vagi al cotxe, més consumirà. Portar en el maleter del cotxe elèctric únicament el que es necessiti.

Una vegada analitzades les claus per aconseguir una conducció més eficient amb el vehicle elèctric i quina és la situació de les electrolineres al país, és fonamental tenir en compte un altre aspecte realment important: el preu.

La respuesta es sí, siempre que tengamos en cuenta los detalles y planifiquemos con antelación nuestra ruta. Este verano 2022 apuesta por el turismo nacional y pásate al eléctrico. Ahorrarás y reducirás tu huella de carbono.

Segons el portal Motorpasión, les estacions de recàrrega més utilitzades a Espanya són les de més de 100 kW. Les companyies Cargacoches, Iberdrola, Wenea i Repsol són les que ofereixen un preu més competitiu, amb un import que oscil·la dels 0,40€ per Kwh fins als 0,54€.

Viatjar amb cotxe elèctric pot suposar un gran estalvi i ajudar-nos a reduir alguns costos derivats del viatge. Des de la plataforma Emovili asseguren que realitzar un recorregut de 100km amb un cotxe de gasolina pot costar prop de 13 euros, mentre que, amb un cotxe elèctric, el cost seria de només 1,95 euros.

Des de la Plataforma ZEO esperem que aquesta informació detallada sobre la situació del vehicle elèctric a Espanya pugui ajudar a respondre l’eterna pregunta que es fan els viatgers més ecologistes: és possible viatjar per Espanya amb el cotxe elèctric?

La resposta és sí, sempre que tinguem en compte els detalls i planifiquem amb antelació la nostra ruta. Aquest estiu 2022 aposta pel turisme nacional i passa’t a l’elèctric. Estalviaràs i reduiràs la teva petjada de carboni.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat