El Departament d’Innovació Empresarial del Regne Unit ja va calcular l’any 2012 que el mercat sostenible global va superar els 5 bilions de dòlars. Això significa el 6,8% del PIB mundial. Què significa això? Doncs que, encara que les energies contaminants continuen prevalent en gairebé tots els països, queda palès que les energies verdes suposarien una gran empenta econòmica. Guanyaríem els ciutadans, guanyarien els empresaris i guanyaria el planeta.

La Comissió Europea calcula que si es millora un 30% la productivitat a través de l’economia verda, fins l’any 2030, es podria aconseguir un 1% més al PIB comunitari i, a més, es crearien 2 milions de llocs de treball

Per tant, veient aquests sorprenents resultats, moltes empreses s’estan sumant a les energies verdes, sabent que estalviaran, guanyaran molt més respecte el que van invertir i, a més, participaran en mesures positives pel medi ambient. Per exemple, sobre el Grup Espanyol pel Creixement Verd, una associació creada per fomentar la col·laboració publicoprivada; si analitzem qui forma part d’aquest grup veiem com hi ha gran empreses de renom mundial: Abertis, Acciona, BBVA, Alstom, Gas Natural, Telefónica, Banc Santander, Iberdrola, PwC, CaixaBank, Ferrovial, etc. És evident que, en gran mesura, ho fan pels gran beneficis econòmics. Encara que portin a terme aquestes actituds només amb fins econòmics, cal dir que tothom hi guanya.

Quins exemples podem comprovar?

Ikea ja ha arribat a un acord amb Vibbo per tal de vendre els seus productes de segona mà i, per tant, optar per l’economia circular. Cal dir que l’empresa sueca s’ha vist envoltada per alguns casos com la tala indiscriminada d’arbres al nord de Rússia. Ara, després de les crítiques, sembla que volen treballar i canviar les actituds negatives del passat. Per aconseguir-ho, Ikea s’ha compromès a arribar al 2040 fent servir només energies renovables.

D’altra banda, també veiem com Nike ha redibuixat la seva imatge. Altament criticats per la suposada explotació laboral a països subdesenvolupats (fins i tot nens i nenes), Nike treballa per convertir-se en una empresa 100% ZEO. Reduint les seves emissions un 18%, han vist com els seus ingressos han pujat gairebé un 50%. Així mateix, cal dir que Nike treballa en la reutilització de plàstic, altament contaminant. La seva línia «Nike grindi» està creada a partir de vambes reciclades i ampolles de plàstic. De fet, cada conjunt d’equipació del Barça de la temporada 2017-2018, està construït a partir de16 ampolles de plàstic reciclades.

Altres exemples

N

Toyota va ser la primera empresa en apostar pel cotxe híbrid i, actualment, està lluitant per ser pionera en els automòbils elèctrics.

N

CaixaBank ha compensat les emissions de CO2 derivades de les seves activitats (ús de combustibles, gasos de refrigeració, consum d’energia…) juntament amb el projecte Madre de Dios de Perú. Aquest projecte treballa per la reforestació del Perú

N

La multinacional financera Citigroup, a la qual pertany Citibank, ja ha anunciat que de cara l’any 2020, totes les necessitats energètiques de la companyia seran abastides amb energies renovables

N

El Corte Inglés ha canviat, en gairebé 96 centres comercials, la il·luminació antiga per una tecnologia nova de tipus LEED. Això suposa un estalvi d’energia i una gran reducció d’emissions de CO2

En definitiva, com afirma el director de l’Institut d’Innovació Social d’Esade, Ignasi Carreras, és cert que aquestes iniciatives suposen una gran recompensa econòmica per les empreses. Però, encara que ho facin en benefici propi, cal reconèixer que aquestes empreses ZEO suposen una enorme esperança pel planeta.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat