La societat està cada dia més conscienciada sobre la necessitat de reduir emissions i fer front al canvi climàtic. Des de la Comissió Europea ja han posat en marxa el pla Fit for 55 per reduir un 55% les emissions de cara al 2030 i aconseguir la neutralitat climàtica el 2050.

Els països han començat a implementar els seus Plans Nacionals d’Energia i Clima (PNIEC) i a activar mesures concretes per iniciar la seva transició ecològica. I aquestes mesures van des de la creació de noves regulacions d’àmbit nacional, fins a mesures de caràcter local per promoure el transport sostenible o el consum d’energia renovable.

La transició cap a una societat ZEO no es pot demorar més. Perquè, tal com assegura la comunitat científica, si no mantenim per sota dels 2 °C l’escalfament global del planeta, la Terra podria arribar a un estat de no retorn. Una situació perjudicial per a la supervivència de la biodiversitat i dels ecosistemes que fan funcionar el cicle de la vida (pol·linitzadors, boscos, etc).

Per això, des de tots els àmbits i sectors econòmics s’està promovent una producció i un consum més ZEO -zero emissions-, entre la població.

Especialment en l’àmbit de l’alimentació, existeixen alguns canvis realment factibles que podem dur a terme per reduir emissions i que a més ens permetran estalviar en la nostra factura mensual d’alimentació. Com, per exemple, reduir el consum de carn setmanal, practicar l’eficiència energètica durant els cuinats, comprar productes locals o de km0 o bé evitar la compra d’aliments ultra processats.

Migrar a una dieta sostenible podria reduir un 26% les emissions GEH a Espanya

Segons l’últim informe d’Amics de la Terra, portar una dieta sostenible podria reduir fins a un 26% les emissions GEH a Espanya. A més, adoptar aquest tipus de dieta ens brinda l’oportunitat de reduir les emissions derivades del sistema d’alimentació actual i disminuir els seus possibles efectes adversos en la salut.

Una de les formes més eficaces per reduir la petjada de carboni associada a l’alimentació és apostar pel consum local o de proximitat: comprant fruites, verdures i hortalisses a agricultors locals, i productes com els lactis, la mel, l’oli, les conserves, etc. a marques que fabriquen els seus productes a Espanya.

Gràcies a aquesta petita acció es podrien reduir de manera considerable les emissions derivades del transport, pel fet que els productes es mouen de manera intracomunitària, i s’impulsaria l’economia nacional, revertint directament aquesta activitat econòmica en el PIB del país.

Ara bé, però ¿com podríem convèncer una societat acostumada a comprar marques de gran consum a apostar per productors i marques locals o de KM0?

Les fires de proximitat donen visibilitat a productors i agricultors locals

A la televisió, la ràdio i fins i tot als nostres comptes d’Instagram, els anuncis publicitaris de productes que ens impacten solen ser de grans marques. Són aquelles marques que poden dedicar part dels seus ingressos a pagar campanyes publicitàries per arribar a milions de persones.

No obstant això, hi ha una sèrie de marques i productes que, si no t’has introduït en el món de l’alimentació sostenible o no duus a terme cap mena de recerca, són més difícils de descobrir.

En aquest sentit, les fires locals i de proximitat s’alcen com una eina per conscienciar i donar visibilitat a aquelles marques locals compromeses amb reduir el seu impacte en el medi ambient i la seva petjada de carboni.

Encara que si bé és cert que el concepte local no ha d’estar necessàriament vinculat al món de l’alimentació, en els últims anys han estat les fires d’aquest tipus les que més han proliferat a Europa i al món.

Com més elevat és el nivell de consciència climàtica per part dels governs regionals, més fires d’aquest tipus s’organitzen. Paral·lelament, veient l’auge d’aquesta mena d’esdeveniments, cada vegada més petits productors i cooperatives aposten per reforçar el seu compromís ambiental.

Estan canviant les seves pràctiques per poder cridar l’atenció del nou consumidor conscient i ZEO, participar en aquesta mena de fires i obtenir tota classe de segells i certificacions ecològiques.

Moltes empreses privades i supermercats estan organitzant fires de proximitat

Per part seva, les empreses i grans superfícies com supermercats o centres comercials ja han començat a pensar en clau sostenible incrementant la seva oferta de productes locals i fent canvis en les seves instal·lacions per reduir el seu impacte mediambiental.

Moltes d’aquestes organitzacions també duen a terme accions específiques per a promoure el consum sostenible entre els seus clients i, evidentment, organitzen esdeveniments i fires sostenibles.

Un exemple d’aquesta mena d’accions i iniciatives sostenibles és el Programa de Proximitat per Comarques del grup espanyol Eroski. L’any 2014, quan els termes sostenibilitat i consciència climàtica començaven a penetrar tímidament en els consells de direcció de grans empreses i multinacionals, Caprabo, del grup Eroski, va decidir incrementar la seva Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i el seu compromís mediambiental activant aquest programa a Catalunya.

En total, Caprabo ha organitzat 47 fires en les quals ha presentat més de 2.800 productes de 300 productors i cooperatives agroalimentàries de 30 comarques catalanes. Segons dades facilitades pel mateix supermercat, les fires de proximitat de Caprabo han arribat a més de 40.000 persones.

És important tenir en compte que la meitat dels productes de km0 o proximitat que Caprabo ven en els seus supermercats procedeixen de cooperatives agràries de Catalunya. La seva aposta per aquesta mena de productes i marques ha generat una xifra estable de vendes de fins a 28 milions d’euros en l’últim. Aquesta és la prova que, apostar per marques locals, també és rendible.

Després de la crisi sanitària, període en el qual la majoria d’accions i esdeveniments es van veure suspesos, Caprabo va reactivar de nou les Fires de Proximitat. De fet, el maig del 2022 va arrencar la nova temporada de fires de Caprabo i fins avui, ja porten set fires celebrades a diferents localitats i ciutats de Catalunya. L’última va tenir lloc l’1 d’octubre del 2022 a la ciutat de Caldes de Montbui.

Des de Maracaná, empresa impulsora de la Plataforma ZEO, fa anys que col·laborem en aquestes fires de proximitat brindant suport comercial a les marques locals. Les nostres promotores de venda van estar presents també a l’última edició de Caldes de Montbui, organitzant i coordinant la promoció dels nous iogurts líquids de La Fageda, una cooperativa i productora de lactis amb una forta consciència social i ambiental.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat