A l’estiu, la majoria de famílies aposten per algun sistema de climatització concret per refrigerar les seves llars i resguardar-se de la intensa calor. Pot ser l’aire condicionat convencional, el ventilador, un aire condicionat portàtil -popularment anomenat pingüí-, etc.

El cas és que, a causa del canvi climàtic, en els últims anys la temperatura mitjana durant l’estiu ha anat augmentant, i les famílies han d’activar nous sistemes per mantenir les seves cases a una temperatura òptima per a la salut.

Tal com informa la Direcció General de Canvi Climàtic i Educació Ambiental del Govern d’Aragó, en els últims cent anys la temperatura mitjana global ha augmentat 0,76 °C. De fet, 11 dels 12 anys més calorosos des del 1850 es concentren entre el 1995 i 2006, el període en el qual la societat va començar a incrementar la seva petjada de carboni de manera insostenible per al Planeta.

A més, l’escalfament global de la Terra no ha impactat de la mateixa manera en els territoris. A Espanya, per exemple, l’increment de la temperatura mitjana ha estat d’1,5 °C, mentre que a l’Àrtic ha estat de fins a 5 °C.

La comunitat científica va revelar que el 2021 havia estat el cinquè any més calorós des que es registren temperatures a escala mundial. Malgrat els esforços per activar la transició ecològica, les emissions de Gasos d’Efecte d’Hivernacle (GEH) continuen creixent de manera imparable.

A més, la comunitat climàtica ja ha alertat que, a causa de l’efecte de la crisi climàtica, les onades de calor cada vegada seran més intenses i freqüents, i la temperatura mitjana durant els mesos d’estiu serà més elevada.

Actualment, de mitjana, hi ha una onada de calor cada quatre anys. No obstant això, es preveu que, en el millor dels escenaris possibles, aquesta freqüència es multiplicarà per 8. Mentre que, en el pitjor dels casos, la freqüència es multiplicarà per 16.

A causa de l’increment de les temperatures, les famílies necessiten climatitzar les seves llars a l’estiu

A causa de les conseqüències del canvi climàtic, els estius s’avancen i s’allarguen. Per aquest motiu, ara necessitem refrigerar les nostres llars durant un període major de temps. I, tret que disposem d’una casa bioclimàtica, generarem un major consum energètic depenent del sistema de climatització que triem.

En aquest sentit, una de les opcions per a climatitzar la llar de manera sostenible i eficient és l’aerotermia. Aquest sistema fa servir el principi de funcionament d’una bomba de calor, és a dir, extreu fred o calor de l’aire exterior per transmetre’l a l’interior i modificar d’aquesta manera la temperatura de la casa o habitatge.

Durant l’hivern, la bomba d’aerotermia absorbeix l’escalfor de l’aire exterior i el porta a l’interior de la casa. Quan és estiu, segueix el procés contrari: absorbeix el fred de l’aire exterior i l’introdueix en l’habitatge.

L’aerotermia és el sistema de climatització més eficient per aconseguir reduir la temperatura d’un espai, ja que la bomba de calor lliura sempre més energia de la que consumeix. És a dir, l’aerotermia destaca pel seu alt rendiment, eficiència i baix impacte mediambiental.

Per exemple, per cada 1 kWh que consumeix una bomba de calor aerotèrmica, obtenim 4 kWh d’energia en mode calor o fred.

Un altre dels avantatges de l’aire condicionat per aerotèrmia és que la bomba de calor captura l’energia procedent d’una font renovable que és l’aire de l’ambient, la converteix en energia aprofitable i redueix la dependència respecte d’altres fonts més contaminants.

L’aerotermia és el sistema de climatització més eficient

En els sistemes d’aerotermia, les bombes de calor es divideixen en dos mòduls independents. Tots dos mòduls estan connectats per un circuit que conté gas en el seu interior; aquest gas absorbeix la calor exterior o interior i el transporta fins a l’altra part del circuit.

Segons la forma en la qual es realitza l’absorció de calor, existeixen diferents sistemes de climatització que generen aire condicionat per aerotèrmia, com el sòl refrescant, les unitats split o els ventiloconvectors.

Aquests mecanismes s’emmarquen en dues grans categories: Aerotèrmia aire-aire i aerotèrmia- aigua.

1. Aerotèrmia aire-aire

En aquesta mena de sistema, es transporta la calor a l’exterior i es transfereix aire fresc directament a l’interior.

Segons la mena d’instal·lació, pot tractar-se d’una unitat split o multisplit, composta per una unitat exterior (el condensador) i una o diverses unitats interiors split (l’evaporador). D’aquesta manera, és possible mantenir més d’una habitació refrigerada a la llar.

A més, també és possible utilitzar l’aerotèrmia aire-aire en algunes instal·lacions d’aire condicionat que disposen de conductes la distribució dels quals es duu a terme expulsant aire refrigerat a través d’un sistema de reixetes estratègicament col·locades en un fals sostre.

2. Aerotèrmia aire-agua

En el cas de l’aerotermia aire-aigua, l’intercanvi tèrmic es duu a terme a través d’un circuit d’aigua que es refreda i, posteriorment, aquesta aigua refrigera l’ambient. Aquest intercanvi pot fer-se a través de dos sistemes: el sòl refrescant o els fan coils.

Què són i com funcionen els ventiloconvectors?

Els ventiloconvectors són equips que treballen amb l’aigua i l’aire. Aquestes màquines estan formades per una bateria o bescanviador de fred o calor (coil) i un ventilador (fan).

El fan coil utilitza l’aigua com a element refrigerant. Aquestes unitats reben aigua calenta o freda i la fan circular per uns tubs o serpentins.

El ventilador impulsa l’aire i el fa passar pels tubs on circula l’aigua, produint-se així la “termo transferència”. A continuació, l’aire passa per un filtre i surt a l’habitació que s’està climatitzant, en forma d’aire fred o calor en funció de les necessitats.

Els ventiloconvectors són equips de climatització, que poden oferir calor o fred, en funció de la temperatura de l’aigua que circula pel seu interior.

Què és i com funciona el sòl refrigerant?

Mitjançant aquest sistema, es construeix un circuit de conductes situats sota el paviment, perquè hi facin passar aigua freda.

Dels tres sistemes descrits anteriorment, és el sistema de calefacció més eficient dels tres, ja que distribueix la calor de manera molt uniforme. A més, no ocupa espai com els radiadors o els fan coils i el confort és major, pel fet que es reparteix millor.

No obstant això, en el cas de voler climatitzar amb fred, el sòl refrigerant únicament és recomanable per zones amb baixa humitat o que no són molt caloroses.

Principals diferències entre sòl refrigerant i fan coils

• El sòl refrigerant té una gran inèrcia tèrmica. Això vol dir que la casa es refredarà d’una forma més lenta. No obstant això, la temperatura desitjada es mantindrà durant més temps.
El sòl refrigerant s’adapta a climes d’estiu secs, però no és recomanable per temperatures amb molta humitat.

• Amb els fan coils el sistema refreda molt més ràpid. A través d’aquesta tecnologia, la bomba de calor alimenta a un bescanviador que refreda o escalfa un corrent d’aire impulsat per ventiladors.

L’aerotermia és un sistema que permet emprar l’energia tèrmica de l’aire per a refredar i escalfar un espai.

A més, si l’electricitat que consumeixen és d’origen renovable, el seu nivell de sostenibilitat i baix impacte mediambiental són excel·lents.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat