La situació actual d’emergència climàtica només hauria de deixar-nos una opció: La prohibició de les energies fòssils i la transició immediata cap a les energies ZEO –zero emissions-. L’energia solar i l’energia eòlica són sens dubte les més populars. Molts obliden també un tipus d’energia renovable provinent de l’energia hidràulica – que genera electricitat utilitzant la potència de l’aigua-, la minihidràulica.

L’energia minihidràulica és aquella que genera electricitat utilitzant la potència de l’aigua en els salts d’aigua o petits embassaments. Segons el Reial decret (661/2007), a Espanya, perquè una central sigui considerada mini hidràulica, ha de tenir una potència instal·lada menor o igual a 5MW. Si aquesta central compta amb una presa, aquesta no pot superar els 15 metres d’altura.

A Espanya l’ús d’aquest tipus d’energia ha baixat notablement en els últims anys. Mentre que en la dècada dels 60 existien 1.740 centrals d’aquest tipus, el 2017 l’Associació de Productors d’Energia Hidroelèctrica (URWATT) xifrava el número en 866. Les associacions i experts del sector renovables asseguren que aquest decreixement en l’ús de la minihidràulica es deu a les múltiples “traves fiscals” del govern, que han provocat que aquestes instal·lacions no siguin rendibles. A més, alerten que les últimes reformes retributives en el sector renovables han portat a l’energia minihidràulica, a la seva completa desaparició a Espanya.

Les últimes reformes fiscals del Govern han perjudicat el sector minihidràulic

 

El 2014 la secció Hidràulica de l’APPA (Associació de Productors d’Energies Renovables) denunciava que la reforma energètica del Ministeri impedia cobrar retribució a la inversió i operació de totes aquelles centrals amb potència inferior a 10MW operatives abans de 1996. El 2017 una altra reforma en el marc retributiu de les energies renovables, tornava a perjudicar el sector. Segons URWATT aquest canvi portarà al fet que el 99% de les instal·lacions d’aquest tipus es quedin sense subvenció i la seva facturació quedi reduïda. Aquestes reformes portaran al tancament de les centrals d’energia més ZEO pel moment, les minihidràuliques.

“Els costos operatius de les minihidràuliques se situaran molt per sobre dels ingressos, el que farà inviables les petites centrals” van advertir. Es tracta d’una reforma que no s’entén tenint en compte que la mini hidràulica és la tecnologia renovable amb menys impacte ambiental i que ven l’energia més barata. A més, les bonificacions i ajudes fiscals que reben aquest tipus d’energia renovable suposen menys de la meitat del preu de la tarifa domèstica de l’electricitat.

En uns anys, l’APPA afirma que una menor producció d’energia mini hidràulica provocarà que la demanda energètica sigui aportada per tecnologies com el gas, que generen un gran nombre d’emissions d’Efecte Hivernacle i, a més, són més cares per al consumidor.

La minihidràulica és l’energia renovable amb menys impacte ambiental

És important no oblidar que l’energia minihidràulica és més beneficiosa per al medi ambient que l’energia hidràulica convencional. Al contrari que les centrals hidràuliques convencionals, les minihidràuliques no consumeixen aigua del riu: la recullen, la fan passar per unes turbines i després la retornen al curs del riu. La minihidràulica no atempta contra el cicle hidrològic de la zona, genera electricitat d’una forma més descentralitzada i aprofitant el curs del riu.

La minihidràulica és molt útil per al subministrament de petits pobles aïllats a la muntanya, hotels rurals o comunitats pròximes a rius. No tots els terrenys poden utilitzar aquest tipus de font d’energia, és per això que, en territoris com les Illes Canàries, només hi ha una instal·lació d’aquest tipus, ja que els nivells de pluviometria són molt baixos.

També en moltes ocasions la minihidràulica ha estat utilitzada per a proveir a fàbriques o petites indústries. Un exemple de l’ús de minihidràulica en aquest àmbit s’ha pogut veure en la central mini hidràulica del Salt del Duran, que, encara que ara roman tancada, en el seu moment administrava d’electricitat a una fàbrica de paper a Mollerussa. Actualment s’ha convertit en un destacat enclavament turístic per als qui volen gaudir d’un bonic paisatge.

Avantatges de l’energia minihidràulica

Malgrat ser una energia oblidada i en desús a causa de les reformes fiscals que ha patit, la mini hidràulica és una font d’energia inesgotable, que compta amb molts més avantatges que les energies renovables més populars com la solar o l’eòlica.

• És zero emissions. Altres energies renovables com la Biomassa es considerarien “neutres en emissions” la solar, la hidràulica i l’eòlica no emeten CO₂.

• Fomenta la independència energètica i l’autoconsum: poder desconnectar-se de la xarxa i la independència de les comercialitzadores. També un estalvi per als usuaris en la seva factura energètica.

• En cas de produir més energia de la que es consumeix és possible vendre l’excedent a la xarxa convencional introduint d’aquesta manera, energia neta en el circuit.

• No produeixen impacte ambiental significatiu. En ser instal·lacions tan petites:

o Eviten la introducció de xarxes d’alta tensió en entorns naturals: redueix l’impacte ambiental i econòmic i evita que l’electricitat es perdi per avaries en el cablejat.
o No alteren significativament l’entorn on es construeixen com pot passar amb les grans centrals hidroelèctriques o els molins d’energia eòlica – que mobilitzen la fauna i flora del lloc-.

L’energia minihidràulica es pot produir a través d’embassaments o salts d’aigua

A més, en l’actualitat existeixen dos tipus de centrals mini hidràuliques que s’adapten a les possibilitats i al terreny on es troba la font d’energia: l’aigua. Les centrals a peu de presa serien més semblants a les hidroelèctriques convencionals. Retenen aigua en un petit embassament i mitjançant unes turbines generen energia en retornar-la al llit del riu.

En el cas de les centrals minihidràuliques d’aigua fluent, es construeix una derivació del riu, un canal per damunt o sota terra, que redirigeix l’aigua a una turbina i després la retorna al llit del riu. Per a construir qualsevol dels dos tipus de presa sempre serà necessari tenir en compte les directrius i consells de la Comissió Mundial de Preses.

Encara que l’impacte ambiental sigui mínim, és necessari construir sota criteris de sostenibilitat i estudiant prèviament si el curs del riu o la migració de la fauna es veuria alterada amb la instal·lació.

Les centrals d’energia hidràulica provoquen grans impactes ambientals

L’energia hidràulica convencional, al contrari que la mini hidràulica, es genera mitjançant grans preses artificials. Durant la seva construcció aquestes preses acaben amb l’ecosistema autòcton de la zona, inunden territoris naturals i necessiten desplaçar la població que habita en els seus voltants. Un exemple d’això és la central hidroelèctrica més gran del món a la Xina, la central Tres Gorges. Aquesta macro instal·lació medeix més de 2.335 metres de longitud i més de 181 metres d’alt. Si bé és capaç de proveir d’electricitat a 9 províncies i dues grans ciutats, la seva construcció ha suposat el desplaçament de milions de persones residents en províncies pròximes al riu Yangtsé.

La posada en funcionament d’aquesta central hidroelèctrica ha suposat també una alteració sense retorn de l’ecosistema de la província: alteracions en el curs del riu, moviments de terra que posen en risc la potabilitat de l’aigua… El Govern Xinès no va escoltar les demandes de les organitzacions ecologistes en 1993, l’any d’inici de la seva construcció, i ara haurà d’afrontar la possibilitat que el país pugui patir desastres geològics.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat