Els informes d’emissions globals confirmen que actualment el transport marítim internacional genera entre un 2 i un 3% de les emissions GEH mundials. En aquest sentit, els creuers turístics suposen una part significativa d’aquestes emissions. I és que cadascun d’aquests grans vaixells de passatgers emet tants gasos a l’atmosfera (CO₂, NO i SOx), com milers de cotxes en funcionament. Fins i tot depenent de la grandària, del motor i del tipus de combustible, la xifra podria comparar-se amb milions de cotxes.

Si fos un país, el transport marítim internacional ocuparia el sisè lloc en el món com a font d’emissions de CO₂. La Federació Europea de Transport i Medi Ambient, Transport & Environment (T&E), estima que el transport marítim genera actualment uns 139 milions de tones de CO₂ a Europa, de les quals 20 milions corresponen al trànsit dels creuers.

Els creuers també generen gasos tòxics per a la salut

A més de la petjada de carboni, a Espanya el trànsit marítim és el causant del 40% de les emissions d’òxid de nitrogen (NO), un potent Gas d’Efecte Hivernacle (GEH), del 44% de les d’òxid de sofre (SOx) i del 22% de partícules fines. Els dos últims són gasos i materials que posen el perill la fauna i la flora marina -al ser abocats al mar-, i la salut de les persones, especialment de les que viuen en ciutats on acostumen a atracar aquests vaixells.

Segons el Carbon Market Watch, un estudi realitzat en el port de Croàcia va demostrar que un creuer comú pot arribar a emetre més d’1,2 tones de CO₂ equivalents, per cada quilòmetre recorregut. En aquest sentit, podríem dir que un creuer convencional que creua l’Atlàntic des del Regne Unit fins als EUA, generarà 6.500 tones de diòxid de carboni.

La petjada de carboni d’aquest hipotètic viatge, seria comparable a la d’un vol d’anada i tornada entre Londres i Tòquio.

Malgrat aquestes dades, actualment segueix sense existir un acord internacional per impulsar mesures de descarbonització a curt termini en el sector. Sens dubte, els fons de recuperació vinculats al Pacte Verd Europeu podrien ser l’oportunitat per imposar límits als creuers i activar nous subsidis que motivin la transformació sostenible d’aquest tipus de transport.

L’elevat impacte ambiental del trànsit de creuers

Un informe de la Federació Europea de Transport i Medi Ambient, Transport & Environment (T&E), alerta que Espanya i Itàlia són dos dels països més exposats a la contaminació atmosfèrica dels creuers, seguits de Grècia, França i Noruega.

En concret, els ports de Barcelona, Palma i Venècia són els més afectats.

Així i tot, representants de l’Associació Internacional de Línies de Creuers (CLI) van reivindicar el compromís adquirit per la indústria, de realitzar una transició sostenible. Segons l’entitat, s’estan fent grans avenços en la implantació de tecnologies de depuració de gasos de fuita (EGCS), sistemes de connexió elèctrica en els ports i sistemes de propulsió de Gas Natural Liquat (GNL), que reduirien la petjada de carboni dels creuers.

Mesures per reduir l’impacte en el medi ambient i les emissions

 

Segons l’entitat, en els últims anys s’ha iniciat un procés de reconversió que inclou l’ús de combustibles més nets, ajustos d’eficiència energètica, estalvi en el consum de llum, aigua i aliments, i plans per millorar l’economia circular d’aquest transport.

Asseguren que s’estan duent a terme canvis per tal de complir amb l’Acord de París, i polítiques verdes per assolir els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) el 2030.

Per exemple, el febrer del 2020, va salpar el Costa Esmeralda, el primer creuer propulsat per GNL de la companyia Carnival Corporation & PLC, el major conglomerat de creuers del món. Aquest i altres cinc vaixells més, permetran a aquesta gran empresa reduir un 40% les seves emissions de diòxid de carboni el 2030. A més, la companyia espera poder transportar els turistes en els seus creuers elèctrics el 2040.

La LCL considera que l’ús d’aquesta mena de combustible suposaria un avenç mediambiental en aquest sector. El Gas Natural Liquat té un impacte menor en la qualitat de l’aire: elimina el 95% i el 100% de les emissions de diòxid de sofre, retalla en un 85% les de nitrogen i fins a un 20% les de CO₂.

Així i tot, per Ecologistes en Acció, aquest tipus de canvis són només mesures green washing. I és que, segons van explicar els seus portaveus al mitjà Cinco Días, el gas natural s’aplicarà en projectes de nova construcció, però no es pot aplicar a la flota existent. Si la vida útil dels vaixells és de 30-50 anys, el canvi no es veurà fins d’aquí a cinc dècades.

A més, encara que permeti reduir la petjada de carboni dels trajectes, continua sent un combustible fòssil: millora la qualitat de l’aire, però no el vector de canvi climàtic. Ecologistes en Acció assegura que hi ha estudis que indiquen que pot generar fins a un 10% més de gasos que el fuel utilitzat al transport marí.

Creuers elèctrics i zero emissions

L’observatori alemany NABU, que fa anys que analitza la situació dels creuers que solquen les costes europees, va acusar el sector d’estar duent a terme “molt pocs avenços” pel que fa a la reducció dels gasos que emeten a l’atmosfera. A més, també va denunciar que la petjada climàtica del sector “està empitjorant”.

La solució a aquest problema mediambiental sembla ser, de moment, reduir al màxim la circulació d’aquest tipus de vaixells, i pensar en canvis veritablement ZEO en el sector.

En aquest sentit, l’electrificació dels creuers podria ser el remei perfecte per eliminar les emissions de CO₂ i altres gasos tòxics. Encara que molts considerin que és un terreny inexplorat, algunes companyies han apostat per la sostenibilitat real amb nous i moderns vaixells elèctrics.

És el cas de la companyia Wuxi Saisiyi Electric Technology Co. que, amb l’ajuda del govern xinès, ha construït el vaixell elèctric de passatgers més gran del món. El Yangtze River Three Gorges 1, compta amb una xarxa de bateries amb una capacitat de 7,5 MWh.

Aquest vaixell evitarà l’emissió de més de 17 tones de NOx cada any, a més de no generar cap emissió de CO₂ durant l’explotació del vaixell.

Ecoship, el creuer més sostenible del món

Un altre projecte que mostra la possibilitat d’apostar per aquesta mena de tecnologia és el Ecoship. L’empresa d’arquitectura espanyola Oliver Design, va ser seleccionada el 2012 per una ONG japonesa per construir el Peace Boat.

Aquest innovador transatlàntic incorporarà les últimes novetats relatives a l’ús d’energies renovables i pretén convertir-se en una referència per a la sostenibilitat del transport marítim del futur.

Aquest creuer comptarà amb 10 mastelers que aprofitaran l’energia del vent per moure el vaixell, reduint així les necessitats de combustible de propulsió. A través d’una superfície de 6.000 m² de panells solars recoberts, es generaran 740 kw de potència.

L’Ecoship utilitzarà biocombustible i residus orgànics generats pel mateix creuer, com fonts alternatives de combustible.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat