El conseller de medi ambient i ordenació de territori, José Fiscal, assegura que la futura Llei de Canvi Climàtic es convertirà en un eix fonamental de les polítiques de la Junta d’Andalusia.

Quins són els punts claus de la lluita andalusa?

  • En primer lloc i com a objectiu bàsic, el que es vol aconseguir és la prevenció i la correcció dels efectes del canvi climàtic

 

  • Promoure un model de consum energètic diferent

 

  • Promoure hàbits saludables de transport, alimentació, serveis i infraestructures

 

  • Nous límits en quant a la contaminació per gasos d’efecte hivernacle

 

  • Centrar-se també en les emissions difuses, les quals no estan sota el Règim Europeu del Comerç de Drets d’Emissió i que suposen el 55% de la contaminació vinculada al canvi climàtic en la regió

 

  • La llei andalusa de Canvi Climàtic contempla un element molt important: el Pla Andalús d’Acció pel Clima. Aquest punt és essencial i ho destaca José Fiscal. Cal recordar que Andalusia va ser la primera Comunitat Autònoma que, el 2002, va crear una estratègia per fer front al canvi climàtic. Després d’això, l’any 2007, la Junta d’Andalusia va posar en marxa el Pla Andalús d’Acció pel Clima amb 140 mesures que s’havien de dur a terme per mitigar els efectes del canvi climàtic. Per tant, l’objectiu principal és mitigar els efectes del canvi climàtic i adaptar mesures adients des de tots els àmbits locals i autonòmics.

 

  • El Pla Andalús treballa en 12 àrees d’actuació, amb 48 objectius i 140 mesures concretes. Les àrees són: ordenació i territori, mobilitat i transport, residus, turisme, comerç i serveis públics, agricultura, ramaderia i pesca, processos industrials, estalvi i eficiència energètica, energies renovables, embornals, investigació, comunicació, informació i sensibilització i governança.

 

  • Queda patent que Andalusia ja ha proposat mesures de mitigació clares i concises per posar fi al problema. Per exemple:

Pel que fa al transport, està incentivant per fer el canvi cap a transports sostenibles i verds

Continuar fent tot tipus d’investigacions sobre agricultura i energia

Restaurar les zones amb un grau molt alt de desertificació i instaurar més programes de seguiment de flora i fauna

Treballar per aconseguir més polítiques hidràuliques, per mitigar els patiments després de gran sequeres o inundacions

Seguir donant suport al transport públic i a la mobilitat no motoritzada

Realitzar un ferm foment de la sostenibilitat agrària i pesquera

Lluitar per aconseguir més educació ambiental. Conscienciar i promoure les conductes respectuoses amb el medi ambient

I, sobretot instar a que hi hagi un suport general per reduir els efectes del canvi climàtic. Col·laboració municipal i coordinació amb tots els ens possibles

D’acord amb totes aquestes mesures per les quals està treballant la Junta, el conseller de medi ambient i ordenació de territori, afirma: «Amb tot això es ratifica la voluntat del poble andalús per complir els acords internacionals assumits i, a més, de contribuir a pal·liar els efectes d’aquest greu problema».

Altres mesures

Deixant de banda les mesures actuals del Govern Andalús sobre la Llei de Canvi Climàtic, que està en una fase molt avançada, ja que només està pendent de l’Informe del Consell Consultiu d’Andalusia.

Des de ZEO, també destaquem altres mesures de la Junta d’Andalusia que són molt importants per aconseguir els objectius impartits per la Unió Europea.

R

La Petjada de Carboni dels Municipis Andalusos: és una eina de la Conselleria de Medi Ambient i Territori que mostra dades sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle en els principals sectors emissors (tràfic, ramaderia, agricultura, etc.). Les dades són aportades pel Sistema d’Informació Multi-territorial d’Andalusia, l’Inventari Nacional d’Emissions i Conselleries de la Junta

R

El Pacte dels Governs Locals pel Canvi Climàtic: és una iniciativa urbana europea en matèria de clima i energia duta a terme per la Comissió Europea i recolzada per la Junta. Aquesta engloba milers d’ens locals i regionals que, juntament amb els ciutadans voluntaris, lluiten per aplicar els objectius de la Unió Europea en els seus territoris. La iniciativa està oberta a totes les autoritats locals independentment de la mida

R

La Estratègia Andalusa de Sostenibilitat Urbana: actualment és la estratègia a seguir en quant a termes polítics per aconseguir el desenvolupament sostenible d’Andalusia. Plena d’objectius entre ells: promoure el model de ciutat compacta, diversa i eficient. Fer un ús raonable dels recursos i millorar la qualitat urbana i la qualitat de vida de la ciutadania, entre altres

R

El Sistema Andalús de Compensació d’Emissions: iniciativa voluntària feta per la Conselleria de Medi Ambient i Ordenació del Territori que proporciona al sector empresarial la oportunitat de participar activament en la lluita contra el canvi climàtic. És a dir, la empresa s’adhereix al pla, s’estudien les seves emissions contaminants, es defineix un bon pla de reducció d’emissions, s’executa i, si és viable, la empresa portarà a terme un projecte per compensar una part o la totalitat de les emissions que no ha pogut reduir. O sigui, compensa.

La Generalitat de Catalunya, la ciutat de Madrid i, en general des del Govern de l’Estat espanyol, ja han començat a redactar plans i lleis per parlar del canvi climàtic i de les possibles solucions. Són moments convulsos en quant a contaminació i, per tant, hem de continuar lluitant.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat