La reducció d’emissions GEI és la principal línia d’acció per a combatre el canvi climàtic. Els elevats nivells de CO₂ de l’atmosfera provocats en la seva gran majoria pels combustibles fòssils, són els que provoquen l’escalfament global que amenaça la supervivència del planeta i la biodiversitat, i genera conseqüències climàtiques extremes.

El repte més important que assumeix la humanitat ara mateix és reduir aquests nivells de CO₂ per a poder complir amb els objectius de l’Acord de París 2015. Per a no arribar a una situació de no retorn, la comunitat científica estableix com a límit que l’increment de la temperatura planetària anual no sigui superior als 2 °C -respecte als nivells preindustrials-.

Per a reduir aquestes emissions de CO₂, la mateixa naturalesa -molts dirien “sàvia”-, ja ha establert alguns mecanismes que històricament ens han ajudat. I és que tant els boscos com els oceans són grans embornals de carboni capaços de capturar CO₂. Alguns ecosistemes com els manglars i aiguamolls o les mateixes glaceres, a través del permafrost, també són capaços de realitzar aquesta funció d’ajuda en la reducció o captura del carboni de l’atmosfera.

Les balenes són capaces d’absorbir més CO2 que 1.300 arbres

Tot i així, un dels mecanismes de captura de CO₂ més desconeguts són les balenes. Segons l’últim comunicat de Greenpeace aquests cetacis són capaços d’absorbir més CO₂ que 1.300 arbres. Les balenes tenen un paper “insubstituïble” a l’hora de contribuir a la lluita front el canvi climàtic.

Tant és així que un article de recerca elaborat per economistes del Fons Monetari internacional ha xifrat el valor de les balenes en la lluita contra el canvi climàtic i l’economia en més de 900 milions d’euros. El càlcul de l’FMI es basa en la contribució que aquests animals efectuen en l’absorció del carboni i en la seva funció d’estabilitzar la vida en l’oceà – cosa que repercuteix en l’economia pesquera-.

Quan les balenes moren s’emporten al fons de l’oceà 33 tones de CO₂

I és que quan les balenes moren, s’enfonsen i s’emporten al fons de l’oceà una mitjana de 33 tones de CO₂. Sobretot les balenes amb majors dimensions com la blava o la grisa, realitzen una funció de mitigació “significativa” per a la lluita contra el canvi climàtic segons l’estudi de l’FMI.

Malgrat tots els beneficis que comporten aquests éssers vius per a la lluita climàtica i l’ecositema oceànic -donada la seva capacitat productora de fitoplàncton-, la societat no està prenent mesures suficients per a assegurar la seva supervivència.

La caça de balenes, una pràctica en contra de la lluita pel clima

Des de temps immemorials algunes comunitats o societats han donat caça a aquests animals. Al principi aquesta pràctica es feia per subsistència, encara que anys després, la major part de la caça balenera es feia amb finalitats comercials. La indústria balenera comercialitza productes com l’oli de balena, l’espermaceti -utilitzat en cosmètics, l’ambre gris, les glàndules endocrines per a fàrmacs i finalment la carn.

En els últims anys el govern japonès ha tornat a caçar balenes amb finalitats comercials, malgrat que en 1986 la Comissió Balenera Internacional (CBI) va prohibir la seva caça comercial. A causa de la caça massiva efectuada durant les últimes dècades les poblacions de cetacis estan en perill d’extinció. Els cicles de reproducció d’aquests éssers vius són lents i algunes espècies no han aconseguit recuperar-se.

El número de balenes blaves en els oceans s’ha reduït un 98%

El nombre de balenes blaves en els oceans s’ha vist reduït a un 98%, mentre que en el cas de les altres espècies la xifra oscil·la el 70%. Per això les ONGS i organismes com la CBI insisteixen en la necessitat d’actuar urgentment per a la protecció de les balenes i vol donar a les balenes màxima prioritat ara que tota la comunitat internacional està prenent mesures per a combatre l’emergència climàtica.

Les balenes són un mecanisme molt ZEO a l’hora de fer front al canvi climàtic. Existeixen accions i decisions polítiques que poden ajudar a la seva protecció i conservació, com per exemple alterar les rutes marítimes amb la finalitat de reduir les morts provocades per col·lisions amb vaixells. La comunitat ecologista i de defensa dels animals insta als governs a situar la protecció de les balenes en el primer pla de l’agenda climàtica internacional.

El cant de les balenes

Sabies que el cant de les balenes és un dels més relaxants i característics del món animal? Les balenes compten amb una col·lecció de sons que utilitzen per a comunicar-se a quilòmetres de distància. Els cetacis tenen un sentit de l’oïda molt elaborat i aconsegueixen detectar amb molta precisió la procedència dels sons.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat