Si tens plaques solars fotovoltaiques, a partir del diumenge 1 de març de 2020 ja pots iniciar els tràmits amb la teva comercialitzadora de referència per a rebre una compensació per l’excedent energètic que produeixen les teves plaques solars durant el dia.

Ha estat en aquesta data, quan han entrat en vigor les modificacions 14.4 i 14.8 del RD 244/2019. Fa gairebé un any que el Govern espanyol va aprovar una nova normativa que va derogar el denominat “impost al sol” i establia una nova condició ZEO molt positiva per a afavorir l’autoconsum solar fotovoltaic a les llars; Aquells amb una instal·lació d’autoconsum solar fotovoltaic amb una potència inferior o igual a 100 KW, que produeixin més energia solar de la que consumeixen, podran bolcar aquest excedent a la xarxa i ser compensats econòmicament per això.

Fa unes setmanes que les comercialitzadores van començar a oferir aquest servei de compensació pels seus excedents. Ara aquesta pràctica està tipificada com la “modalitat d’autoconsum amb excedents”. Encara que en realitat existeixen dos tipus d’aquesta compensació.

Amb Compensació Simplificada

Consisteix en una compensació que implica un menor nombre de tràmits, ja que es realitza a través d’una factura neta mensual d’electricitat. El descompte en la factura de la llum mai serà positiu, és a dir, no es reben ingressos per l’energia abocada a la xarxa – encara que el valor dels excedents sigui superior al de l’energia utilitzada de la xarxa-. I tampoc es pot acumular l’energia abocada d’un mes a un altre.

En definitiva, aquest sistema de compensació permet compensar com a màxim, el total de l’energia utilitzada quan les nostres plaques no produeixen. Durant els dies de pluja o durant la nit la Xarxa elèctrica ha de proporcionar energia a la majoria de llars d’autoconsum – perquè habitualment no disposen de bateries-. Aquest sistema de compensació simplificada permet compensar aquesta energia contractada amb l’equivalent de l’excedent energètic abocat a la Xarxa Elèctrica d’Espanya durant el dia.

La compensació simplificada no compensa el cost real de l’excedent abocat a la Xarxa

Tot i així, l’autoconsumidor haurà de pagar igualment els costos de la factura habituals, com la part fixa de la potència, el lloguer del comptador, el bonus social o els impostos.

Sin compensación simplificada

Aquelles llars que no vulguin optar pel sistema de compensació econòmica simplificat i prefereixin cobrar per l’energia abocada a la xarxa -i rebre una compensació justa i acorde als valors del mercat-, hauran d’inscriure’s a l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia). 

Esta modalidad demanda una gestión similar a la de un productor energético: Deben hacer declaraciones fiscales, facturas a las comercializadoras. Aquesta modalitat demanda una gestió similar a la d’un productor energètic: Han de fer declaracions fiscals, factures a les comercialitzadores…

La compensación de excedentes por remuneración: Alta en el IDAE

En l’últim any les instal·lacions d’autoconsum solar a Espanya s’han duplicat aconseguint els 459 MW de potència en 2019. S’espera que amb aquest petit canvi que permet la compensació d’excedents, aquest tipus d’instal·lacions ZEO es disparin encara més. I és que Espanya compta amb un potencial de generació fotovoltaic de gairebé 3 GW. Sens dubte, aquesta mesura és un avanç en la promoció i normalització de l’autoconsum fotovoltaic. Un pas més cap al canvi de model energètic.

Autoconsumo compartit: La solució per l’autoconsum a les grans ciutats

Qui diu que no és possible l’autoconsum energètic si vius en un bloc de pisos? Des de juny de 2017 l’autoconsum compartit també està regularitzat i legalitzat. L’autoconsum compartit és un sistema que promou la sobirania energètica en grans ciutats, entre comunitats de veïns en blocs de pisos. A Espanya la primera instal·lació d’autoconsum elèctric compartit es va inaugurar a Rubí de la mà d’Hola Luz. Una comunitat de veïns ha vist reduïda significativament la seva factura de la llum gràcies a 7 mòduls d’energia solar fotovoltaica i una bateria intel·ligent.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat