El nou llibre de Bill Gates ha activat totes les alarmes a la societat. Gràcies a les noves prediccions del multimilionari i fundador de Microsoft, sembla que la qüestió climàtica ha tornat a ser notícia als diaris de tot el món.

Segons Gates, “el canvi climàtic tindrà efectes molt pitjors que la pandèmia”. Es tracta d’una afirmació que no tindria tanta importància, si no fos perquè Bill Gates acostuma a encertar en totes les seves prediccions. El multimilionari va predir que el 2018 la humanitat s’enfrontaria a una gran pandèmia que “podria matar 30 milions de persones en sis mesos”. Encara que Gates va errar en les xifres, va predir amb bastant exactitud el que ha passat un any després.

Bill Gates ha encertat la majoria de les seves prediccions

Una dècada abans, el 1999, va publicar el llibre “Negocis a la velocitat del pensament”, en el qual va predir alguns avenços tecnològics sobre internet i com i la seva manera d’interactuar i relacionar-se. L’existència d’assistents personals a internet, la contractació i el pagament en línia o bé les xarxes socials, van ser alguns dels progressos que Gates augurava en la seva publicació.

En el seu nou llibre “Com evitar un desastre climàtic”, alerta que tenim molt poc temps per evitar que el canvi climàtic arribi a un punt de no retorn i patim unes conseqüències, segons Gates, molt més desastroses que les viscudes amb l’actual pandèmia de la COVID-19.

En només deu dècades el món ha d’enfrontar-se al gran repte de reduir a zero les emissions GEH que provoquen l’escalfament global. El 2050 la majoria de països haurien d’haver aconseguit ser ZEO (zero emissions), una missió titànica però no impossible – sempre que els mercats, la tecnologia i la política col·laborin-.

Per Gates, ja es tard per mitigar els efectes del canvi climàtic. Hem de començar actuar de manera urgent i global per a reduir la petjada de carboni de la humanitat.

“El canvi climàtic és més difícil de resoldre que una pandèmia, però, si no ho fem, els efectes negatius seran molt pitjors” va assegurar Gates en una entrevista a El País. L’empresari nord-americà assegura que la preocupació climàtica no ha decaigut durant la #pandèmia:

Sabies que…?

Actualment, en el món, emetem uns 51.000 milions de tones de gasos GEH l’any

Per poder frenar el canvi climàtic hem de reduir aquestes emissions a 0 el 2050

“El pla de recuperació de la Unió Europea dedicarà un 35% dels seus fons al canvi climàtic. […] I als Estats Units, gràcies a l’elecció de Biden, veurem un període molt més esperançador pel clima, malgrat que trigarem uns anys a sortir del clot en el qual estem a causa de la pandèmia.”

La Fundació Gates fa anys que inverteix milions de dòlars en projectes socials, tecnològics i iniciatives filantròpiques. Fins i tot durant la pandèmia, la fundació ha invertit 1.750 milions de dòlars en recerca i subministraments mèdics contra la COVID-19.

Així i tot, en múltiples ocasions, Bill Gates ha estat assenyalat per no ser precisament un exemple a seguir d'”austeritat climàtica”. Entitats ecologistes, com Fridays For Future, han criticat la seva elevada petjada de carboni a través de l’anàlisi dels seus viatges amb avió, que el 2017 sumaven 343.446 quilòmetres.

La veritat és que, tal com ell mateix ha reconegut públicament, no es pot considerar cap model a seguir en la lluita contra el canvi climàtic. De totes maneres, les seves declaracions sobre la urgència d’actuar per fer front a l’emergència climàtica i la inversió que destina a trobar solucions en aquesta àrea, són de gran ajuda per la lluita climàtica.

Des de la Fundació Gates ha creat grups de treball amb diferents països d’Europa a la recerca de solucions per motivar la transició a l’energia neta. En aquest sentit, una de les formes proposades per a aconseguir canviar les economies mundials és premiar fiscalment l’ús de carburants com l’hidrògen verd.

El desafiament del segle XXI serà fer front de manera sostenible a la creixent demanda d’energia

El gran desafiament del segle XXI serà fer front, de manera sostenible, a la creixent demanda d’energia: en el futur necessitarem generar 2,5 vegades més d’electricitat.

Com a bon amant de la tecnologia, Bill Gates advoca per la ràpida instal·lació de l’energia eòlica i solar, però també per l’energia nuclear. A través del seu projecte TerraPower, està treballant en una nova remesa de centrals nuclears de quarta generació, molt més segures, que no requereixen operaris i són capaces de produir energia a baix cost.

Malgrat les prediccions recollides en el seu llibre, Bill Gates es mostra reticent a buscar culpables directes d’aquesta situació, ja que ell mateix també ha impulsat durant anys l’economia fòssil.

Així i tot, el 2019 va vendre totes les seves accions i propietats vinculades amb el petroli i el gas, es va canviar al cotxe elèctric i està compensant la seva petjada de carboni i la de la seva família.

En les darreres pàgines del llibre, mostra una interessant reflexió per evitar el desastre climàtic. Entre les idees principals, defensa que marcar objectius intermedis per al 2030 pot ser contraproduent per tal d’aconseguir la neutralitat climàtica.

“Si l’únic indicador d’èxit és ‘reduir abans del 2030’, resultarà temptador intentar substituir les centrals elèctriques de carbó per altres de gas; al cap i a la fi, això reduiria les emissions de diòxid de carboni”

Per aquest motiu, els objectius intermedis sempre han de fixar-se tenint en compte que seran petites fites fins a aconseguir el gran objectiu: ser ZEO el 2050.

El món empresarial, cada vegada més ZEO

El món empresarial i el sector financer, han començat a apostar per la sostenibilitat en les seves estratègies de negoci. Cada vegada són més conscients de la urgent necessitat d’iniciar la transició ecològica i de l’avantatge competitiu que suposarà a llarg termini.

Un exemple d’aquest canvi cap a una visió més sostenible de l’economia, van ser les declaracions de Larry Fink, propietari de Black Rock, una empresa que mou aproximadament sis bilions d’euros l’any. A mitjans de març del 2020 va explicar als inversors de Wall Streeet que, a partir d’ara, establirà criteris climàtics a l’hora d’invertir.

Durant la COP24 87 grans empreses es van comprometre a ser ZEO el 2050

D’aquesta manera, va enviar un senyal al teixit empresarial estatunidenc: si volen aconseguir el seu capital d’inversió, han de començar a treballar per a ser ZEO. I és que hem de recordar que, durant la COP 24 celebrada a la ciutat de Nova York, prop de 87 empreses es van comprometre a reduir les seves emissions i a canviar els seus negocis per a fer front als objectius de l’Acord de París (2015).

Mesos després d’aquest compromís, el grup IAG, format per companyies com British Airways, Ibèria i Vueling, també es va comprometre a aconseguir la neutralitat climàtica el 2050.

L’índex Bloomberg Green ens mostra com cada dia més multimilionaris i grans corporacions i fortunes estan invertint en energia, mobilitat i noves tecnologies verdes. Totes elles estan aplanant el terreny per tal d’iniciar la transició a l’economia ZEO i revertir el canvi climàtic.

Sembla que tot està predisposat per a iniciar una veritable transició cap a l’economia zero emissions. Ara només queda posar una mica de la nostra part: com a consumidors conscients hem de fer costat a aquelles marques i empreses que s’atreveixin a fer el pas.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat