En els darrers anys la societat s’enfronta a un problema que, habitualment, no té tanta visibilitat com ens agradaria. Encara que la gran majoria de persones coneixen l’impacte mediambiental generat per indústries com l’energia o el transportmolts desconeixen l’impacte generat per la indústria càrnia. La ramaderia intensiva suposa una greu amenaça per la preservació dels ecosistemes i també contribueix al canvi climàtic.

En un moment històric en el què la majoria de països i una bona part de les empreses s’han compromès a ser vinent, qualsevol canvi que ens permeti reduir les emissions de CO₂ globals serà de gran ajuda. És crucial reduir el nivell d’emissions de GEH de l’atmosfera per tal de poder complir amb els objectius de l‘Acord de París 2015.

La fórmula de l’ONU per a complir els objectius de l’Acord de París 2015

En aquest sentit, una de les fórmules recomanades per l’ONU per a aconseguir-ho és canviar a una dieta més sostenible. Hem de migrar a una alimentació ZEO, basada en el consum de vegetals frescos i de proximitat i reduir el nostre consum de carn al màxim.

I és que la major part de la carn que consumim prové de la ramaderia intensiva, una indústria responsable del 14,5% de les emissions de GEH globals. A més, aquest tipus de ramaderia és també responsable, en gran mesura, de la desforestació mundial. Segons la FAO, als EUA, , el 70% de la desforestació va ser causada per l’agricultura comercial: empreses que van comprar grans extensions de terreny per destinar-les a la pastura del bestiar boví.

A Plataforma ZEO hem recollit algunes dades que mostren el greu impacte mediambiental al planeta generat per aquest sistema de producció de carn:

  • Als EUA Cada 19 segons es tala una hectàrea de bosc i es converteix en pastura per a la ramaderia
  • La quantitat de selva perduda per una sola hamburguesa de carn és de 5,12 m²
  • Deixant de menjar carn una setmana pots evitar 14,7 kg de CO₂ a l’atmosfera
  • Reduint el nostre consum de carn a dues vegades per setmana, la nostra petjada de carboni es reduiria al voltant d’1,3 tones l’any

El 2019 un 35% de la població va reduir el seu consum de carn

En els darrers anys, la societat ha començat a prendre consciència del mal mediambiental generat per aquest sector. Bé sigui per raons mediambientals o ètiques -per defensar els drets dels animals-, el 2019 un 35% de la població espanyola va reduir el seu consum de carn o es va fer vegana/vegetariana. Aproximadament un 22,8% de la comunitat flexitariana segueix una dieta amb un nivell mínim de carn només per un motiu mediambiental.

Una gran part dels nous vegetarians o vegans han decidit canviar la seva dieta també per un tema de salut. La comunitat mèdica ja ha informat que un excessiu consum de carn provoca entre el 28 i el 38% de les malalties isquèmiques i cardiovasculars. A més, al llarg de la darrera dècada, nombroses ONGs ecologistes han denunciat la presència de químics nocius per la salut humana a la carn que es comercialitza en les grans superfícies i supermercats.

El fals mite: “Els vegans només mengen enciam”

Un dels factors que històricament ha frenat la transició a una dieta vegana o vegetariana, ha estat el mite estès que l’alimentació sense carn ofereix una escassa diversitat de sabors i compta amb poques opcions a escala de producte. En els darrers anys, el mercat està avançant molt i avui dia és possible trobar un gran nombre d’aliments semblants als seus homòlegs d’origen animal.

Esdeveniments com el Veggie World, tracten de visibilitzar l’àmplia oferta que ofereix l’alimentació vegana. I és que ja és possible menjar productes que tradicionalment han estat d’origen animal com el formatge, el chile, les hamburgueses i fins i tot el salmó fumat, en la seva versió vegana.

Avui dia, ja no és necessari anar a botigues especialitzades per a trobar productes proteics sense carn com el tofu, l’heura o el seitan. Els supermercats estan incloent una selecció de productes vegans entre la seva oferta alimentària.

En aquest sentit, cada vegada existeix un major nombre de botigues que advoquen per l’alimentació vegana per ser més respectuosa amb els animals, el medi ambient i la societat. La botiga digital Gente Vegana és una d’elles.

Més enllà de la venda de productes vegans, va néixer com un projecte amb un objectiu clar: “ajudar a conscienciar que el planeta necessita un canvi i està en nosaltres fer el primer pas”.

Per Gente Vegana, la ramaderia intensiva, a més de no vetllar per un tracte just cap als animals, té efectes nocius per al medi ambient, com l’emissió del metà, un dels gasos GEH que provoquen el canvi climàtic.

Advoquen per la promoció d’una alimentació més ZEO, que ajudi a conservar el planeta reduint la nostra petjada ambiental i al mateix temps, respecti la vida dels animals i dels humans. Per aconseguir-ho, el primer pas és apostar pel consum de productes lliures de sofriment animal, sostenibles i saludables.

Gente Vegana destaca per la cura amb la que selecciona els seus productes, prioritzant la proximitat i la qualitat dels aliments. Gràcies a això, compten amb un dels preus més competitius del mercat. Entenen que, a la cistella de la compra de qualsevol persona, ha d’existir un equilibri entre una alimentació sana i una economia familiar sostenible.

Vols guanyar un lot de productes vegans de Gente Vegana? Participa en el repte Challenge ZEO: https://www.instagram.com/p/chpt1aens9f/.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat