Any nou, noves esperances. Les Illes Marshall ja han presentat durant la Setmana del Clima de Nova York, el primer Pla d’Acció específic contra el canvi climàtic a l’ONU. “Il·luminant el camí” és el primer pla d’acció ZEO (zero emissions) que proposa una estratègia a llarg termini, amb 2050 com a meta final per a complir els objectius.

Illes Marshall és el primer país que presenta un Pla d’Acció específic contra el clima a l’ONU

Es tracta d’un país que no té molta influència a escala geopolítica però que ha donat un clar exemple de compromís i de diligència per a complir els objectius de l’Acord de París. Si els països no estableixen plans d’actuació de forma immediata, la majoria de territoris insulars com les Illes Marshall podrien desaparèixer en un parell de dècades.

Només una desena part dels països signants de l’Acord ha presentat ja a l’ONU plans d’acció per a frenar el canvi climàtic. Amb aquest Pla d’Acció, les Illes Marshall prometen convertir-se en el primer país zero emissions del món per al 2050.

El Pla zero emissions de les Illes Marshall és una mostra d’implicació política en contra del canvi climàtic

La responsable d’aquesta acció política tan ZEO és Hilda Heine. La primera cap de Govern de Micronèsia fa anys que alerta de la necessitat que tots els països estableixin mesures concretes d’actuació. La política és molt conscient que els primers afectats pel canvi climàtic seran els països menys desenvolupats o els països insulars. Heine demostra que, si realment hi ha voluntat política, és possible establir canvis en l’economia d’un país per a fer-lo més ZEO.

L’ONU ha aplaudit la iniciativa de les Illes Marshall. És important que els països estableixin de manera immediata, estratègies a llarg termini per a complir l’Acord de París. Per contra, podria ser molt tard per a aconseguir limitar l’augment mitjà de la temperatura a menys de 2° respecte l’era preindustrial – de fet, els científics recomanen limitar-la a 1, 5°-. El primer pas per part dels governs ha de centrar-se en el pla econòmic, els corrents financers han de ser consistents de la importància de ser ZEO.

El Pla d’Acció de les Illes Marshall

Per a 2050 les Illes Marshall es convertiran en el primer país ZEO (zero emissions) del món amb energia 100% renovable. En el document lliurat a l’ONU ja s’han compromès a canviar la seva economia per a aconseguir rebaixar un 58% les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle –respecte a les emissions que es generaven en 2010-, per a 2035.

El més destacat del document és el compromís de posar en marxa un Pla Nacional d’Adaptació per a finals de 2019. Un full de ruta que establirà metes a curt, mitjà i llarg termini per a aconseguir que el país pugui adaptar-se als impactes del canvi climàtic i a la transició en tots els àmbits –tant per a la societat comuna, com per a empreses, bancs…-.

En aquest Pla Nacional d’Adaptació, s’inclourà el pressupost del finançament que necessitaran les Illes Marshall per a aconseguir ser el primer país ZEO del món. S’establiran restriccions i comitès que assegurin que les inversions per a adaptar-se a la transició pel clima es realitzin d’una forma legal i amb especial atenció. El Pla d’adaptació de les Illes Marshall tindrà en compte també mesures per a una conscienciació més ZEO. S’inclou prendre accions estratègiques en educació, consciència pública i hàbits domèstics.

Estratègies adaptades: Es proposaran estratègies concretes per a eliminar l’ús de querosè

Per fi un país estableix el compromís de realitzar accions en el sector elèctric, reduir al màxim els seus residus o idear ajudes per a fomentar el transport públic i la transició als vehicles elèctrics. També s’inclouen estratègies concretes que tenen com a objectiu eliminar comportaments altament contaminants que es produeixen en la zona. A les Illes Marshall es continua depenent en gran quantitat del querosè, tant en l’àmbit domèstic com en l’àmbit empresarial, per a la il·luminació o la cuina.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat