La idea què l’ús de fusta per al mobiliari, l’edificació o la rehabilitació d’edificis pot ser perjudicial per al Planeta ha quedat obsoleta.

Històricament, el desconeixement de les propietats de la fusta com a material de construcció, unit a la falta d’informació tècnica, al limitat nivell de coneixement mediambiental i a l’absència de solucions constructives basades en la fusta han dificultat el seu posicionament com a material d’ús comú per a la construcció.

No obstant això, en els últims anys, l’extensió de la consciència climàtica per tot el món i els esforços polítics a escala nacional i internacional per premiar i donar visibilitat a aquells edificis i projectes arquitectònics més ZEO -zero emissions-, ha fet aflorar un nou mercat en expansió.

I és que, amb l’objectiu de reduir les seves emissions i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, el sector de la construcció està apostant cada dia més per l’ús de materials més sostenibles.

Els materials naturals com la fusta, a causa de les seves característiques ambientals, permeten als constructors, arquitectes i fabricants reduir la petjada de carboni associada a la seva activitat.

És important recordar que la fusta prové dels arbres, que s’encarreguen de capturar CO₂ de l’atmosfera i, amb això, ajuden a reduir els nivells de diòxid de carboni a l’atmosfera.

L’IPCC i les Nacions Unides han reconegut els boscos com a destacats embornals de carboni i coadjuvants a l’hora de reduir l’escalfament global de la Terra. Els arbres són un agent realment important per la lluita contra el canvi climàtic.

De fet, precisament per aquest motiu des de la Plataforma ZEO vam inaugurar l’any 2021 el primer bosc ZEO, un espai d’interpretació sobre el paper dels boscos en la lluita contra el canvi climàtic, situat a Bellaterra (Barcelona Cerdanyola del Vallès).

La fusta pot ser una solució útil per crear estructures sostenibles

La creixent demanda d’edificis ecològics ha posicionat la fusta com una solució útil per crear estructures sostenibles, ja que no afegeix capes innecessàries, no suposa un cost extra i no compromet el rendiment de l’edifici.

Segons l’organització FSE España, la fusta és l’únic material de construcció que continua absorbint i emmagatzemant CO₂ al llarg de tota la vida útil de l’edifici. Un factor molt rellevant, especialment en entorns urbans on la concentració d’emissions és realment elevada.

Hem de tenir en compte que la fusta està reconeguda com un recurs 100% renovable sempre que compleixi amb els estàndards forestals moderns.

De fet, és possible obtenir fusta certificada pel Programa per al Reconeixement de Certificació Forestal (PEFC) tant a escala internacional, com en l’àmbit nacional. Apostar per fusta local redueix els costos i les emissions derivades del transport i reforça l’economia local.

Actualment, existeixen algunes iniciatives i projectes que volen fer valdre l’ús de la fusta espanyola com a material de referència per la bioconstrucció, posicionant-la com un producte de qualitat i la millor opció per a construir edificis al país.

Marta Conde, secretària general de la Societat Espanyola de la Fusta, està impulsant la creació d’un projecte anomenat “Grup Operatiu Fusta de Construcció Sostenible” per revalorar la fusta espanyola i promoure el seu ús a escala nacional.

“Alguns tenen la percepció que la fusta d’origen nacional no és capaç de competir enfront de la importada, però això és una cosa molt allunyada de la realitat” explica Conde. A través d’aquest projecte i la creació d’una eina intel·ligent, estan dotant als professionals del sector de dades tècniques sobre productes i mostrant-los solucions constructives viables amb fusta local.

Gabarró: la major empresa distribuïdora de fusta nacional d’Espanya

En aquest sentit, una de les empreses que aposta per la distribució i comercialització de fusta nacional és l’empresa familiar Gabarró. Amb seu a Polinyà (Barcelona) i set magatzems situats estratègicament per tota la península, aquesta companyia brinda servei a escala nacional i, al mateix temps, destaca pel seu fort compromís sostenible.

Actualment, Gabarró disposa d’una capacitat de magatzematge superior a 87.000 m² i és el principal distribuïdor de fusta i derivats a Espanya. Arran de la seva labor de conscienciació i al seu abast, avui més construccions al nostre país disposen d’elements de fusta.

Gràcies a la seva plantilla de més de 150 treballadors i als seus més de cent anys d’història, han aconseguit posicionar-se com el distribuïdor més gran de fusta i derivats d’Espanya. Ofereixen les millors solucions tècniques i estètiques per als projectes d’interiorisme i construcció i seguretat, fiabilitat i confiança.

Els productes del seu catàleg nacional van des de la fusta tallada i mecanitzada, fins als paviments de fusta, de bambú i tecnològics. Segueixen els estàndards de qualitat i sostenibilitat més estrictes del mercat i únicament treballen amb fabricants, marques i proveïdors que duguin a terme polítiques respectuoses amb el medi ambient.

A més, Gabarró redueix la seva petjada de carboni i impacte mediambiental aplicant tècniques de producció ecològicament eficients i tota la seva fusta està certificada mitjançant el sistema PEFC i FSC.

Gabarró és un exemple d’empresa sostenible, perquè disposa d’una forta Responsabilitat Social Corporativa i una cultura empresarial basada en la integritat, el rigor i el compromís sostenible dels seus treballadors.

Perquè totes les empreses haurien d’evolucionar cap a un model de negoci més actual, àgil i sostenible. Les solucions amb o derivades de la fusta ens permeten reduir la petjada de carboni de la construcció i, indirectament, millorar la vida de les persones i el Planeta.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat