La Comissió Europea va introduir l’any passat, un nou Reglament Marc d’Etiquetatge Energètic. Aquest nou etiquetatge pretén facilitar la comprensió de l’etiqueta i fer més senzilla al consumidor la compra d’electrodomèstics amb major eficiència energètica, eliminant les subdivisions dins de l’escala A, que tant de dubte han generat.

El passat 1 de novembre els fabricants van començar a subministrar la nova etiqueta d’eficiència energètica. Les dues etiquetes estan convivint ara com ara, i ho faran fins a l’1 de març del 2021, quan entrarà en vigor l’obligatorietat de la nova etiqueta. Arribada aquesta data, els comerços tenen catorze dies laborables de termini perquè els aparells que exposin al públic ja tinguin la nova etiqueta. Els catàlegs es podran començar a preparar abans, però no es difondran fins a aquest dia.

Cóm és la nova etiqueta d’eficiència energètica?

Des de fa vint-i-cinc anys, aquesta etiqueta d’eficiència energètica ens ha ajudat a l’hora de comprar els electrodomèstics que menys consumeixen, no només per a reduir la factura d’electricitat. Ja fa vuit anys que es van introduir les noves categories A +, A++ i A+++ i es va limitar l’escala fins a la F. Tot i així, aquest nou etiquetatge va començar a generar molts dubtes.

A grans trets, aquesta etiqueta ens informa de la quantitat d’energia que consumeix un electrodomèstic anualment. Els aparells amb una millor qualificació consumiran menys. La diferència de consum entre les etiquetes A i F pot ser del 70%.

La falta de claredat de l’actual etiqueta

Com hem comentat, fa vuit anys es van canviar les categories de l’etiqueta, afegint-se tres subcategories en l’escala A i eliminant l’escala G. No obstant això, aquesta nova divisió va portar molts dubtes als consumidors que pensant que dins de l’escala A tots els electrodomèstics eren igualment eficients, compraven els més econòmics.

A més, el desenvolupament de la tecnologia ha fet que les actuals etiquetes A no siguin tan eficients com podríem pensar.

La nova etiqueta d’eficiència energètica

Per acabar amb aquests dubtes, la UE va revisar i va optimitzar la categorització dins de la nova etiqueta, tornant a les escales de l’A a la G. Dins dels canvis introduïts, .

ADE MOMENT BUIDA, ESPERANT LA NOVA A
A+ELIMINADA
A++C
A+++B
BD
CE
DF
EG

 

La classe A de la nova etiqueta quedarà buida, esperant el desenvolupament de nous electrodomèstics que millorin l’eficiència dels actuals. Gràcies a això es podrà conèixer d’una manera més clara quins electrodomèstics són més eficients.

Aquesta nova etiqueta tindrà un codi QR que ens donarà accés a la base de dades d’etiquetes de la Comissió Europea (EPREL). A més, les etiquetes dels frigorífics, televisors, rentadores i rentavaixelles, incorporaran pictogrames per informar sobre dades específiques de cada producte com el soroll, la capacitat de l’aparell, el consum d’aigua, la grandària…

Aquest nou etiquetatge afectarà, ara com ara, els següents electrodomèstics:

● Refrigeradors i congeladors
● Refrigeradors per al de vi
● Rentadores
● Rentadores-assecadores
● Rentavaixelles
● Televisors i pantalles electròniques

En el cas de les lluminàries, l’obligació entrarà en vigor l’1 de setembre d’enguany.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat