En les darreres dècades, la societat ha estat testimoni de tota una sèrie de fenòmens climàtics extrems que han provocat incomptables pèrdues. La comunitat científica ha registrat variacions climàtiques que posen en perill la salut de les persones i del planeta que habitem.

Per aquest motiu, en el Dia Mundial del Clima recordem com l’escalfament global, la contaminació ambiental i la sobreexplotació dels recursos naturals, estan afectant de manera negativa els cicles naturals de la Terra.

Durant la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CNMUC) del 1992, les Nacions Unides van declarar el 26 de març com el Dia Mundial del Clima. Es tracta d’una jornada per a conscienciar i sensibilitzar la població de la importància i la influència del clima en els éssers vius i en les plantes.

També de l’impacte del canvi climàtic sobre l’home: migracions climàtiques, inundacions, períodes de sequera i inseguretat alimentària, proliferació d’uns certs virus i patògens, etc.

El clima està canviant, nosaltres també

Precisament una de les consignes escoltades durant les mobilitzacions pel clima del 2019 va ser: “El clima està canviant, nosaltres també deuríem”. Per aquest motiu, en un dia com avui, des de la Plataforma ZEO volem incidir en la importància de reduir el nostre impacte mediambiental en un dels espais en els quals passem més hores: l’oficina.

Existeixen alguns canvis que podem dur a terme en la nostra oficina per fer-la més sostenible i reduir la petjada ecològica de la nostra activitat laboral. En el cas de treballar de manera telemàtica, també podem fer aquests canvis en el nostre despatx o en el lloc habilitat per a treballar.

A més, existeixen algunes accions que ens ajudaran a aconseguir una oficina més verda, i al mateix temps, reduiran el risc de contagi per COVID-19.

1. Activar un sistema optimitzat de reciclatge

Avui dia, gairebé qualsevol oficina compta amb diferents cubells de reciclatge per tal de separar els residus i així contribuir a l’economia circular.

Però, per a arribar al següent nivell d’oficina sostenible, també podem activar diferents accions que ens ajudaran a optimitzar el sistema de reciclatge.

“Aquí es recicla tot”

Habitualment comptem amb diferents cubells: per al cristall, el paper, els envasos, els residus orgànics i un altre per a la resta de residus que no es poden aprofitar.

Però la veritat és que, en una oficina, es poden generar altres tipus de residus com les piles, aparells electrònics, pantalles d’ordinador, cartutxos de tinta, etc. És fonamental separar-los de la resta i buscar el circuit correcte perquè puguin ser reciclats, ja sigui a través de parcs de reciclatge mòbils o portant-los al Punt Verd més pròxim.

2. Subministrament d’energia renovable

L’ús d’energia renovable a l’oficina és clau per tal de combatre el canvi climàtic. Contractar la llum a través d’una comercialitzadora que garanteixi que només paguem energia renovable és una acció senzilla que, a la llarga, ens permetrà reduir la despesa en la factura de la llum de l’oficina.

El cost de l’energia renovable no està subjecte als canvis de preu duts a terme pels oligopolis d’energia tradicionals. A més, algunes companyies ofereixen ofertes especials a aquelles empreses que vulguin passar-se a l’energia verda.

Una altra opció per a aconseguir un subministrament d’energia renovable a l’oficina és apostar per l’autoconsum solar fotovoltaic. Es tracta d’una opció més senzilla per als blocs d’oficines independents o edificis de coworking, pel fet que normalment la instal·lació de plaques es realitza en el terrat de l’edifici.

Evitar el consum fantasma

Mantenir els aparells connectats en stand by genera un consum energètic innecessari o consum fantasma. Per a practicar l’eficiència energètica és important desconnectar del corrent els carregadors de mòbil, telèfons sense fils, ordinadors i impressores quan marxem de l’oficina.

Avui dia existeixen allargadors d’endoll anti stand by, que ens permeten desconnectar diversos cables alhora amb un sol clic. Aquest gest ens permet reduir el consum energètic i estalviar en la factura de la llum de l’oficina.

Apostar per una il·luminació LED també ajuda a millorar l’eficiència energètica en l’oficina.

3. Material d’oficina sostenible

Utilitzar papereria i material d’oficina ecològic redueix l’impacte mediambiental de la nostra activitat laboral. Avui dia, existeixen un gran nombre d’alternatives sostenibles, des de bolígrafs de cartó, fins a pissarres blanques reciclades, o retoladors per a pissarra i subratlladors reomplibles.

Per al paper i les llibretes hem d’optar sempre per aquells que comptin amb la certificació del Programa per al Reconeixement de Certificació Forestal (PEFC o FSC). En el cas d’objectes com els clips, els portallapis o la cinta adhesiva, hem d’evitar sempre aquells fabricats amb plàstic.

El paper, el cartó o el suro, sempre que provinguin de boscos certificats, són una opció molt més sostenible.

Amb l’auge del comerç electrònic s’ha augmentat considerablement l’ús de capses de cartó, un material fàcil de reciclar i que requereix una despesa energètica mínima per a ser produït.

Tanmateix, habitualment els precintes d’embalatge de cinta adhesiva que les segellen estan fabricats amb polipropilè. Com alternativa al precinte de plàstic és preferible utilitzar cintes d’embalatge ecològiques de paper kraft o de plàstics reciclats.

4. Fomentar la mobilitat sostenible

És difícil poder influir directament en la decisió d’un treballador d’assistir a l’oficina en o altre un mitjà de transport. El que sí que es pot fer, és facilitar i incentivar la mobilitat sostenible.

Un exemple d’això, podria ser construir un parc de bicicletes fora de l’edifici de l’oficina o habilitar una zona a l’interior, per tal de motivar els treballadors a venir al seu lloc de treball amb bici o amb patinet elèctric.

Una altra opció podria ser pagar l’abonament del transport públic a aquells treballadors que es comprometin a venir un 90% de l’any amb metro, autobús o tramvia. Fins i tot és possible pagar als empleats l’abonament de serveis com el Bicing o l’ús d’apps de motorsharing com Yego, per tal de reduir la petjada de carboni vinculada a la seva mobilitat.

En el cas que les oficines comptin amb pàrquing, també serà de vital importància instal·lar punts de recàrrega per aquells treballadors que tenen cotxe elèctric o que planegen comprar-lo en un futur.

Comptar amb tots aquests tipus de facilitats ajudarà al fet que els empleats es decantin per les opcions de mobilitat sostenibles.

5. Sumar-se a la transformació digital

A més d’activar un correcte sistema de reciclatge també és important treballar per a reduir al màxim el malbaratament. Tenint en compte que no hi ha millor residu que el no generat, la digitalització dels processos i materials en l’àmbit laboral pot ajudar-nos a aconseguir una oficina més sostenible.

Digitalitzar al màxim els documents ens pot ajudar a reduir al màxim l’ús de paper i, cosa que és més important, evitar l’ús de tinta, un material químic altament contaminant.

Podem prendre notes de la reunió en l’ordinador, demanar les nòmines en format digital, evitar imprimir les presentacions i projectes i enviar-les abans a l’email perquè puguin ser consultades durant la presentació… Tots aquests canvis ens ajuden a economitzar recursos i evitar residus.

A més, la digitalització de documents en l’era COVID-19 permet reduir el risc de contagi.

Domotitzar l’oficina

 

D’altra banda, la digitalització també ens pot ajudar a controlar millor l’ús d’energia en l’oficina. Si domotitzem les instal·lacions, podrem controlar el sistema de climatització i conèixer els nivells de CO₂ de les estades.

Aquestes dades ens poden ajudar a reduir el risc de contagi. I és que, segons el Ministeri de Sanitat, una concentració de CO₂ major de les 800 parts per milió (ppm) no es considera correcta, i afavoreix la proliferació del virus Sars COV-2.

6. Posar plantes a la teva oficina

Les plantes a l’oficina són altament beneficioses per als empleats. Un estudi publicat per la Universitat Exeter (Gran Bretanya) el 2014 va revelar que la presència de plantes en una oficina pot augmentar la productivitat i la felicitat dels empleats.

I no només això, gràcies a la fotosíntesi les plantes ajuden a purificar i renovar l’aire dels espais tancats. En aquest sentit, com hem esmentat anteriorment, distribuir plantes per l’oficina ens permetrà reduir els nivells de CO₂ i reduir el risc de contagi.

Segons la NASA, existeixen cinc plantes que estan especialment indicades per tal de reduir el diòxid de carboni dels espais tancats i purificar l’aire.

Totes aquestes mesures poden ser de gran ajuda a l’hora de reduir la petjada de carboni i el residu vinculat a la nostra activitat laboral. Així i tot, han d’anar acompanyades de canvis ZEO a la nostra vida diària.

Molts d’aquests canvis, també poden ser aplicats a la nostra llar. A casa nostra, també podem practicar l’eficiència energètica, optimitzar el nostre sistema de reciclatge, i per descomptat, decorar les estances amb plantes.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat