Aprofitant que aquesta setmana des de la Plataforma ZEO estem realitzant la campanya ChallengeZEO, amb el repte de la “setmana de reutilització”, volem promoure-la i destacar els avantatges de l’economia circular com una solució que també ens ajuda a reduir emissions i combatre el canvi climàtic.

Segons el Centre Internacional de Llei Ambiental, actualment la producció de plàstic suposa en 3,8% de les emissions de CO₂ que provoquen el canvi climàtic. A més, s’estima que l’any 2050 en serà responsable del 13%. La cultura d’un sol ús és incompatible amb l’objectiu de mantenir per sota d’1,5 °C l’escalfament global de la Terra – respecte a nivells preindustrials-.

Complir amb l‘Acord de París 2015 no serà possible si no duem a terme canvis estructurals en els nostres hàbits i sistema de consum. Hem d’aconseguir un consum més ZEO, i la millor forma per aconseguir-ho és apostar per la reutilització i l’economia circular.

Compartir, llogar, reutilitzar, reparar, reciclar: Termes en línia amb l’Economia Circular

Aquest model de producció i consum està basat en reduir al màxim la generació de residus a través del reciclatge, la reutilització i la refabricació, apostant per les 3Rs: Reduir, reciclar i reutilitzar. A través de l’economia circular, es promou un canvi estructural en el model de producció acompanyat d’accions com compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar.

L’objectiu principal és que el cicle de vida útil d’un producte es perllongui al màxim, evitant que es generi un residu després del seu ús. Però, encara que l’economia circular pugui semblar una invenció del moviment ecologista, va ser un moviment creat per la milionària Ellen MacArthur.

En els seus inicis va ser pensat com un model empresarial basat en l’augment de la taxa de reciclatge, reutilització i refabricació per generar ocupació, reduir l’impacte ambiental de l’activitat comercial i estalviar grans quantitats de diners en matèria primera.

L’enginy d’aquesta ideologia, positiva tant per al sector empresarial com per als treballadors i el planeta, va ser tal, que ara està sent promoguda per la mateixa UE. Grans marques com Google, Unilever, Cisco, Philipps o Ikea ja estan duent a terme Plans d’Economia Circular.

Les empreses podrien estalviar-se fins a 600.000 milions d’euros si fossin circulars

I és que segons la Comissió Europea, anualment les empreses podrien estalviar-se fins a 600.000 milions d’euros si duguessin a terme la transició a un model d’economia circular.

Aquest sistema podria ajudar les grans marques a reduir de manera significativa la seva producció de plàstics i, per tant, la seva petjada de carboni. Ara bé, com podem dur a terme nosaltres l’economia circular en la nostra vida diària?

Com puc aplicar l’economia circular en el meu dia a dia?

Si tenim en compte que per fabricar un quilo de plàstic es generen 3,5 kg de CO₂ i que una persona consumeix una mitjana de 167 ampolles de plàstic a l’any, us imagineu quant CO₂ podríem evitar si comencem a utilitzar una ampolla reutilitzable?

Apostar per la reutilització i l’economia circular implica reduir al màxim el consum de plàstics i els residus generats. Això vol dir que hem d’apostar per solucions reutilitzables per les nostres accions diàries, per exemple, portar la nostra ampolla reutilitzable, embolicar el nostre entrepà amb un “boc and roll”, portar la nostra pròpia bossa de roba al súper o utilitzar “tuppers” de vidre per menjar a l’oficina.

Visitar botigues a granel per comprar productes alimentaris, personals o de la llar, és la millor solució per reduir al màxim els envasos i residus generats pel nostre consum.

És possible fabricar detergent i sabó a partir de residus orgànics com l’oli

En l’àrea de la higiene també existeixen accions que poden ajudar-nos a implementar la circularitat en la nostra vida diària. Fabricar el nostre propi detergent o sabó a base de peles de taronja o oli reutilitzat, poden ser algunes d’elles. Els cosmètics o cremes naturals elaborats a casa resulten molt més saludables per la nostra pell que la cosmètica convencional.

Si ens comprem un raspall per al cabell o per les dents nou, millor que sigui de bambú o d’algun material biodegradable; i per la higiene íntima, evitem l’ús de compreses i tampons, i utilitzem la copa menstrual o les compreses de teles que es puguin rentar i siguin reutilitzables.

Reutilitzar, renovar i transformar: Economia circular

A través de la reutilització podem ajudar a reduir el nivell de residus generats per l’ésser humà. En els darrers anys, la tendència Do it Yourself (DIY) ha donat lloc a enginyoses i útils idees de reutilització d’envasos. Podem reutilitzar pots de vidre per emmagatzemar, ampolles grans de plàstic per al cultiu de vegetals, pneumàtics i palès antics com a mobiliari, etc.

També podem donar-li una segona vida a la nostra roba convertint-la en una bossa, una motxilla, una diadema o una nova funda de coixí. No hi ha límit quant a la reutilització d’objectes de consum: el secret està en la creativitat.

Així i tot, per a molts dur a terme aquest tipus de treballs manuals pot resultar costós, per falta de temps o d’habilitat. En aquests casos és possible continuar sent circular si es duen a terme accions com regalar l’objecte, vendre’l de segona mà o intercanviar-lo. Avui dia existeixen centenars de plataformes amb les quals és possible ser circular i no perdre temps ni diners en l’intent.

Gràcies a la realització d’accions petites i constants com les descrites anteriorment, estem més prop de ser ZEO i reduir l’impacte ambiental del nostre consum.

Participa en el repte d’una setmana de reutilització i entraràs en el sorteig de 4 packs zerowaste d’Ekomodo: https://www.instagram.com/p/ch7staknxfh/.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat