Les motos elèctriques s’estan fent un lloc en el mercat a poc a poc, a mesura que les companyies van incorporant noves i millors prestacions. N’hi ha de tot tipus: urbanes, de carretera, de muntanya, amb velocitats de fins a 290 km/h, i amb una autonomia de les bateries que pot arribar fins als 220 km.

Els avantatges més destacables d’aquests vehicles són l’absència de contaminació, la possibilitat de carregar les bateries a partir d’energies renovables, el seu menor consum energètic, el baix cost de la càrrega de la bateria (generalment entre 0,40 € i 1 € per a 100 km), el reduït cost del manteniment anual i les menors possibilitats d’avaria.

Però hi ha 2 inconvenients que alenteixen la seva implantació: el preu de venda (major que el de les motos de combustió de similars característiques) i la necessitat de punts de recàrrega.

Per incentivar l’ús de la moto elèctrica, des de tots els sectors s’estan unint esforços per equilibrar aquests dos punts que semblen frenar la seva expansió, mitjançant diferents tipus d’ajudes. Seguidament recollim algunes d’elles.

AJUDES DESTINADES AL COST D’ADQUISICIÓ:

Motosharing

Si per començar voleu provar una moto elèctrica sense comprar-la, o la fareu servir molt poc, una bona opció és aquest sistema de lloguer de scooters per minuts, que s’ha imposat amb força a la ciutat de Barcelona. Amb una flota actual de més de 700 vehicles, és molt senzill d’utilitzar (només cal tenir un smartphone on instal·lar l’App) i econòmic (no hi ha quota d’alta, ni de manteniment; només es paga pels minuts d’ús). Amb 4 companyies a triar (eCooltra, Motit, Yugo i Muving) els preus van des dels 0,17 €/min fins els 0,24 €/min, segons l’empresa, l’horari o l’ús de packs d’hores. Per tant, per fer un trajecte de 15 min, el cost estaria entre 2,55 € i 3,60 €. El preu inclou l’assegurança, dos cascs i la bateria de la moto carregada.

Pla MOVEA

A l’espera que a partir d’aquest estiu s’aprovi el nou Pla Movea 2017, l’anterior Pla contemplava una ajuda de 1.500 € a 2.000 €, per a la compra de noves motocicletes elèctriques amb una autonomia superior als 70 km i amb un preu màxim de 8.000 € (no es contemplaven altres tipus d’ajudes a les que sí que es podien acollir els vehicles de 4 rodes).

Ajudes per a les motos eléctriques Pla MOVEA

Impost matriculació

Per a les motos elèctriques aquest impost és gratuït.

Impost Circulació (Impost sobre vehicles de tracció mecànica)

D’acord amb la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, els Municipis poden aplicar bonificacions de fins a un 75% de l’impost anual. Aquest és l’import de reducció que recullen els ordenances fiscals de ciutats com Barcelona, Lleida o Girona, entre molts altres municipis.

AJUDES DESTINADES A LA RECÀRREGA:

Cal recordar que per recarregar una moto elèctrica n’hi ha prou amb connectar el carregador a una presa de corrent estable, de 220 volts, ja sigui en el propi domicili o a qualsevol altre lloc. El temps de recàrrega pot ser de 1-2 h per tenir la bateria al 80%, o de 4-8 h per a tenir-la complerta.

Pla PIRVEC

L’ICAEN concedirà ajuts per a la instal·lació de punts de recàrrega privats fins al 75% del cost de la infraestructura, amb 1 màxim de 1.000 € per punt vinculat i de 2.500 € en el cas que és faci una preinstal·lació per a futurs punts en un aparcament comunitari. El període per presentar la sol·licitud expira el proper dia 22 de maig.

Bateries extraïbles

L’empresa barcelonina Scutum, dedicada al disseny, desenvolupament i fabricació de scooter elèctrics, està apostant per la innovació de les bateries extraïbles. Aquestes es poden extraure de forma senzilla de la moto i transportar-se còmodament amb un nou sistema tipus trolley, per poder carregar-les allà on vulguem; i de pas dissuadir de possibles robatoris de la moto.

Ajudes per a les motos eléctriques

RSC Empresarial

Moltes empreses i entitats estan començant a incloure Plans de Mobilitat Sostenible o Plans de Desplaçament d’Empresa en la seva Política de Sostenibilitat, amb diversos tipus d’iniciatives. Aquests recursos inclouen diferents incentius i facilitats per al transport sostenible, entre ells la reserva de places d’aparcament per a motos elèctriques o endolls de recàrrega gratuïts per als treballadors i / o estudiants.

Punts de recàrrega municipals

Molts Ajuntaments estan instal·lant als seus municipis punts de recàrrega d’ús públic per a motos. Actualment aquests municipis ofereixen la recàrrega a la via pública a tarifa 0 €. D’altra banda molts aparcaments soterranis, que també compten amb endolls per a aquests vehicles, ofereixen bonificacions, tarifes reduïdes o gratuïtat de la càrrega.

Comunitats de Propietaris

Amb la modificació de la Llei de Propietat Horitzontal, per instal·lar un punt de recàrrega individual al pàrquing comunitari, només cal que avisem i enviem a la presidència o a l’administració el projecte tècnic amb 30 dies d’antelació a l’inici de l’obra i la certificació tècnica corresponent un cop finalitzada la instal·lació.

Si el que volem és fer la instal·lació general de punts de recàrrega al pàrquing comunitari, només cal l’acord de la majoria simple dels propietaris, que al seu torn ha de representar la majoria simple del total de les quotes. I això, tot i que l’acord suposi la modificació del títol de constitució i dels estatuts.

Obligacions a les noves construccions

Gràcies al Reial Decret 1053/2014, en els nous habitatges unifamiliars que disposin d’aparcament o zona prevista per a albergar un vehicle elèctric, s’ha d’instal·lar un circuit exclusiu per a la seva recàrrega.

En els aparcaments col·lectius de nous edificis en règim de propietat horitzontal, s’ha de fer una conducció principal per zones comunitàries que permeti fer derivacions fins a les estacions de recàrrega de les places d’aparcament. També s’han pres mesures per a la zona dels comptadors.

Finalment, en les noves construccions s’haurà de subministrar 1 estació de recàrrega per cada 40 places: en aparcaments o estacionaments públics permanents, en aparcaments o estacionaments de flotes privades, i en cooperatives, empreses o oficines per al seu propi personal o associats.

ALTRES AJUDES:

Peatges

Actualment, els turismes elèctrics poden gaudir de la gratuïtat dels peatges entre setmana. Segons ens ha informat Ecovia-T, a partir del mes de juny de 2017 és modificarà la normativa, per tal que aquest avantatge sigui també aplicable a les motos elèctriques.

Assegurances

A l’igual que ha passat amb els cotxes, les companyies d’assegurances estan adaptant la seva oferta a les especialitats de les motos elèctriques. Fins i tot en alguns casos han creat nous productes específics. És el cas de companyies com Mapfre, Mutua Madrileña, Linia Directa o Fenix Directo. A banda de les prestacions necessàries i comuns per a qualsevol tipus de moto, en el cas de les elèctriques és especialment important que la pòlissa d’assegurança cobreixi el robatori del cable de recàrrega i de l’endoll, l’assistència a tallers especialitzats en motos elèctriques, l’assistència a viatge per manca de bateria, i l’assistència des del Km 0.

[et_bloom_inline optin_id="optin_2"]

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat