El dia 5 de juliol, la companyia sueca de vehicles VOLVO, va emetre un comunicat afirmant que a partir de l’any 2019 deixarà de banda la fabricació de vehicles amb motor de combustió. O sigui, la famosa marca està donant un pas endavant i recolzarà la fabricació i la propagació del cotxe elèctric i híbrid. En principi, el que es vol fer és dissenyar 5 tipus de vehicles diferents i exposar-los al mercat entre el 2019 i el 2021.  Des de VOLVO, afirmen que esperen vendre, cap al 2025, al voltant d’1 milió de cotxes elèctrics. 

Cal dir que aquest dia es consagra com una data important de cara al medi ambient, és la primera vegada que una popular marca de vehicles dóna la cara per la Terra i anuncia una noticia d’aquestes característiques. VOLVO vol beneficiar-se econòmicament? Per suposat, no tothom treballa de manera altruista, però encara que vulgui enriquir-se és important dir que, a hores d’ara, és la primera marca mundial que començarà a fabricar solament amb motors híbrids i elèctrics.

Hakan Samuelsson, conseller delegat de VOLVO: «Aquest anunci suposa el final del cotxe alimentat únicament amb el motor de combustió»

La marca sueca no ha estat la primera en apostar pels vehicles híbrids i/o elèctrics. La companyia Tesla va ser pionera en dissenyar, fabricar i vendre vehicles elèctrics. Va crear-se a l’any 2003 i, actualment, el fundador Elon Musk ha admès a les seves xarxes socials que des de Tesla ja estan treballant en la fabricació del primer camió elèctric, anuncia que el seu equip està fent un treball genial i que els resultats es veuran cap al mes de setembre.
Hem de ressaltar que, desgraciadament, aquest mercat a Espanya encara no s’ha vist enlairat. Pel que fa al passat any 2016, el cotxe elèctric només suposava el 0,41 del total del mercat, segons dades de la DGT. Per tant, només es van comprar 4.746 vehicles a tot l’Estat, una quantitat irrisòria comparada a la dels països nòrdics, a Noruega suposa el 24% del mercat automobilístic. Cal dir que a l’àmbit mundial tampoc hi ha dades més esperançadores, segons l’Agència Internacional de l’Energia el cotxe elèctric suposa el 0,2% del total de vehicles, una dada decebedora. Encara que l’Agència és optimista i confia que cap a l’any 2040 hi hagi un total de 600 milions de cotxes elèctrics al món.

Cal començar a treballar per reduir les emissions de CO2. Per acabar amb aquestes i respectar els objectius imposats per la Unió Europea, són necessaris 300.000 cotxes elèctrics l’any 2020. Ho aconseguirem?

Implantació de carregadors elèctrics

Hi ha tres tipus de carregadors: de càrrega ràpida que carrega en 20 minuts, de càrrega semiràpida que ho fa en gairebé 3 hores i de càrrega lenta, que triga entre 6 i 8 hores. Pel que fa al carregador ràpid, el més convenient, cal dir que és el més costós; ja que l’equip costa uns 36.000€, la instal·lació uns 14.000€ i el manteniment anual uns 3.000€. En segon lloc, el carregador semiràpid, costa 9.500€, la instal·lació també 14.000€ i el manteniment 1.500€ a l’any. En darrer lloc, el carregador lent costa 250€, la instal·lació 750€ i el manteniment, solament 350€. Aquest últim, potser seria una bona solució per a les persones que volen adquirir un cotxe elèctric, però cal recordar que triga a carregar entre 6 i 8 hores. Per tant, la millor solució és que els ens públics i privats es posin d’acord i treballin conjuntament per implantar a les ciutats places de càrregues ràpides i semiràpides, a hores d’ara amb preus desorbitats.

Però que està fent Catalunya?

El Govern de Catalunya va aprovar el 14 de juny de 2016 el Pla PIRVEC: Pla d’Acció per al desplegament d’Infraestructura de Recàrrega per als Vehicles Elèctrics 2016-2019. Entre els objectius bàsics d’aquest pla governamental trobem els següents objectius a assolir en els pròxims anys:

  • 100 estacions de recàrrega ràpida a la xarxa viària
  • 400 estacions de recàrrega semi ràpida en centres generadors de mobilitat i en espais públics municipals
  • 25.000 punts de recàrrega vinculada als estacionaments habituals dels vehicles
  • Modificacions normatives

Inconvenients dels vehicles elèctrics

Els principals problemes dels vehicles elèctrics són la poca informació i la poca ajuda des dels ens polítics. És veritat que hi ha companyies que aposten per aquest tipus de vehicle, per exemple Renault, segons la pàgina web del fabricant francès, el nou Renault Zoe es pot comprar a partir de 16.600€, un preu més o menys raonable. Però a aquest preu inicial hem de sumar els pocs carregadors elèctrics que hi ha a les ciutats, la costosa instal·lació, les ajudes quasi inexistents etc. Aquests inconvenients,  provoquen que la gent encara consumeixi cotxes de gasolina o dièsel.

En primer lloc, veiem com els organismes polítics espanyols no treballen prou per incentivar la compra de vehicles elèctrics. Des de Zero Objective Emissions es va fer una consulta a 28 ajuntaments de Catalunya per preguntar sobre la posada en marxa del cotxe elèctric i sobre les estacions de recàrrega, com vam explicar anteriorment a l’article: «Anàlisi de la xarxa de carregadors per a vehicles elèctrics als ajuntaments», només 15 van respondre, molts d’ells no coneixien gairebé res sobre els vehicles elèctrics ni, per suposat, sobre les recàrregues. I d’altres, estaven totalment desinteressats en el tema. Per tant, aquí es veu la total apatia respecte el tema. Per exemple, a Reus hi ha 26 places de recàrrega i al Prat de Llobregat i a Rubí hi ha 12 i 10, respectivament. Però a Mollet del Vallès només hi ha una i a Cerdanyola del Vallès cap. A més, a moltes ciutats no hi ha places de recàrrega i, ni tan sols, hi preveuen la seva implantació. En segon lloc, pel que fa als ens privats, tampoc hi treballen massa en el tema. 

Cal dir que les empreses veuen barreres administratives, legals i econòmiques que els impedeixen desenvolupar eines per ajudar en la causa.

Conclusions

La implantació de carregadors elèctrics a les ciutats és essencial per fer més atractiva la compra d’aquest tipus de vehicles. Si la població comença a utilitzar vehicles elèctrics, suposaria la fi d’una bona part d’emissions de C02. Recordem que la gran majoria de C02 es desenvolupa a causa de les emissions dels transports. A més, es reduiria el consum energètic i disminuiria la dependència existent respecte el petroli, energia contaminant i no perdurable en el temps.

També cal ressaltar que s’acceleraria el desenvolupament de les xarxes elèctriques intel·ligents. Així mateix, la recàrrega del vehicle es podria dur a terme gràcies a les energies renovables. Però no hem de confiar massa en el que respecta a les energies renovables d’aquest país.

Entre altres dades desil·lusionants, veiem com Espanya no apareix entre els països que treballen, mà a mà, amb les energies renovables i que ja compleixen els objectius europeus de cara al 2020.

Segons Eurostat: «La producció bruta d’electricitat renovable a Espanya s’ha congelat».

Finalment, des de ZEO apostem pels vehicles elèctrics, ja que són vehicles respectuosos amb el medi ambient. No emeten soroll ni calor, no expulsen emissions tòxiques que acceleren el canvi climàtic, les revisions periòdiques serien més econòmiques ja que estalviaríem en substitucions d’oli, líquids i filtres, nosaltres sí podríem circular pels llocs limitats al tràfic a causa de la contaminació, entre altres moltíssimes avantatges. Per tant, apostem per més implicació governamental, més ajudes econòmiques i més informació. Si això s’aconsegueix, podrem començar a veure millores ambientals a curt i llarg termini.

[et_bloom_inline optin_id="optin_2"]

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat