El consum conscient i la consciència climàtica no haurien de ser una opció, sinó una responsabilitat de tots.

Segons la Unió Europea, per poder revertir la situació d’emergència climàtica i evitar una situació de no retorn per al Planeta i els ecosistemes, hem d’aconseguir ser una societat ZEO -zero emissions-, el 2050. De fet, el Pla Fit for 55 de la UE estableix mesures i accions concretes per a reduir les emissions GEH un 55% el 2030 i obtenir la neutralitat el 2050.

Finalment, sembla que la comunitat internacional ha establert el full de ruta per activar la descarbonització de la nostra societat i de l’economia: els preus del mercat de carboni s’han endurit, els cotxes de gasolina i dièsel ja tenen data de caducitat, les cotes de producció d’energia verda no deixen de créixer, etc.

La clau per aturar el canvi climàtic és mantenir l’escalfament global de la Terra per sota dels 2 °C, respecte als nivells preindustrials. I per assolir aquests objectius, és fonamental reduir les emissions de CO₂ i activar la transició ecològica de tots els sectors: moda, transport, producció, alimentació, energia, etc.

No obstant això, encara que creguem que reduir o eliminar la petjada de carboni depèn de les empreses, nosaltres també tenim la nostra part de responsabilitat.

Especialment de cara a aquest estiu, estació en la qual les emissions s’incrementen a causa dels viatges, la climatització amb aire condicionat i el consum massiu, existeixen algunes accions i canvis que podem dur a terme per reduir-les. Les nostres decisions a l’hora de comprar, triar un destí de vacances o fins i tot escollir vestit de bany, també poden contribuir a assolir una societat més ZEO.

1. Climatitza la teva llar de forma sostenible

El sector de l’energia és un dels que més contribueixen al canvi climàtic. A Espanya, l’Inventari Nacional d’Emissions a l’Atmosfera revela que el sector elèctric és responsable del 17,8% d’emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). Una xifra que només és superada pel sector del transport (27%) i el de la indústria (19,9%).

Per aquest motiu, el pas més gran que podem fer aquest estiu és canviar el nostre subministrament a una comercialitzadora que garanteixi un origen renovable de l’energia. També practicar l’eficiència energètica i estalviar electricitat. Perquè no hi ha res més ecològic que evitar el malbaratament energètic. Ara bé, com ho aconseguim?

Tenim a l’abast algunes accions que poden ajudar-nos a limitar el consum d’energia a l’estiu, per així reduir especialment l’ús dels ventiladors o dels aires condicionats. Algunes claus són: tancar les persianes durant el dia mentre no som a casa per evitar que l’habitatge es sobreescalfi, aplicar sistemes de ventilació creuada en les hores més fresques, realitzar reformes bioclimàtiques en la nostra llar, etc.

La clau per aconseguir un consum conscient d’energia és mantenir el termòstat a 25 °C a l’estiu, perquè s’activin el menys possible els sistemes de climatització. Això també serà positiu per a la nostra butxaca.

Evitar l’ús d’electrodomèstics com l’assecador de cabell o l’assecadora de roba, també pot ajudar a reduir la petjada de carboni vinculada al nostre consum energètic. Gràcies a la intensa calor de l’estiu, el cabell i la roba es poden eixugar ràpidament i de manera natural.

2. Compra roba de segona mà i vestits de bany ecològics

El primer que solem fer quan arriba l’estiu és mirar el nostre armari i lamentar-nos perquè ens falta roba d’estiu. Potser és el moment de renovar el nostre vestit de bany o bé adquirir noves peces més fresques.

Avui dia existeixen un gran nombre d’aplicacions com Vinted o Wallapop que fomenten l’economia circular a preus realment assequibles. En aquest sentit, podem comprar una brusa, un vestit o uns texans curts de segona mà i així renovar el nostre armari de manera sostenible.

No obstant això, en el cas que desitgis que la peça sigui nova, com podria passar quan compres un vestit de bany o calçat, és fonamental optar per marques de moda sostenibles o circulars. Revisa les etiquetes i la composició dels materials del teu biquini o vestit de bany. Fins i tot, si és possible, compra  peces fabricades amb teixits orgànics o reciclats.

3. Viatja de manera sostenible

El sector de l’aviació és responsable d’un 2,1% de totes les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic (Font: IPCC 2022). Encara que pugui semblar un percentatge petit, a causa de la situació d’emergència climàtica que vivim, també hem de treballar per reduir la seva petjada ecològica. En el camí cap a una societat ZEO, qualsevol acció suma.

Com a consumidors i ciutadans, podem ajudar a reduir l’impacte mediambiental d’aquest sector d’una forma molt clara: limitant els nostres viatges amb avió als estrictament necessaris.

Especialment a l’estiu, estació en la qual els viatges intercontinentals i les emissions vinculades als mateixos augmenten, podem optar per destins més pròxims i fins i tot apostar pel turisme local i viatjar a un destí nacional.

En el cas que haguem de agafar un avió, sempre podem compensar la petjada de carboni generada. Avui dia existeixen un gran nombre d’aerolínies com Delta, United o British Airways que permeten realitzar aquesta compensació pagant un import extra.

Viatjar de manera sostenible implica també apostar per opcions de transport més sostenibles, com el tren.

4. Practica l’economia circular i utilitza crema solar

En els últims anys, la contaminació per plàstics s’ha convertit en un problema global. De fet, el 1988 es va descobrir una Illa d’escombraries situada a l’Oceà Pacífic amb una superfície d’entre 710 000 km² i 17 000 000 km². La seva grandària varia depenent dels corrents i el nivell de concentració dels elements, majoritàriament de plàstic.

Per aquest motiu, el juny del 2021 la Unió Europea va decidir prohibir definitivament la venda de plàstics d’un sol ús en tot el territori. No obstant això, alguns establiments i comerços encara es resisteixen a aquesta llei, comercialitzant aquest productes importats d’altres països com la Xina.

Per aquest motiu, aquest estiu evita comprar i consumir productes d’un sol ús. Quan vagis a la platja o al camp, porta la teva pròpia bossa d’escombraries per recollir aquells residus que trobis pel camí i protegeix el medi ambient.

I, sobretot, posa especial cura en l‘elecció de la crema solar. I és que l’ús d’una o altra crema solar pot tenir efectes positius en el medi ambient.

Els protectors solars amb oxibenzona i octilmetoxicinamato perjudiquen els ecosistemes aquàtics, danyant la flora i la fauna marina. Per això, recorda triar un fotoprotector ecològic i sostenible per posar el teu granet de sorra en la lluita climàtica i la preservació dels oceans, un dels majors embornals de carboni del Planeta Terra.

5. Allotja’t en Eco-hotels i fes turisme sostenible

Quan facis un viatge, és important que triïs hotels, albergs o habitatges que apliquin la sostenibilitat.

Actualment, molts establiments turístics disposen de segells o certificacions que demostren el seu compromís amb la preservació del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.

La majoria dels hotels que aconsegueixen aquest tipus de segells o certificacions és perquè han dut a terme accions per reduir el seu impacte ecològic. Per exemple, han instal·lat plaques solars per al seu subministrament energètic, ofereixen menús de KM0 o sostenibles en els seus restaurants, aposten per l’eficiència energètica per climatitzar les habitacions, calculen i compensen la seva petjada de carboni, etc.

Des de la Plataforma ZEO disposem de dos articles que us poden ajudar a trobar l’hotel més ZEO i així reduir la vostra petjada de carboni aquest estiu:

Els 10 millors ECO-Hotels d’Espanya

Els 10 millors ECO-Hotels de Catalunya

Per reduir la petjada de carboni associada a l’estiu és fonamental apostar pel turisme local. Recorda: al nostre país gaudim d’un gran nombre de meravelles arquitectòniques, paratges naturals únics i enclavaments turístics especials a menys de 100 quilòmetres de casa teva. Només cal dedicar temps i posar un cert interès per trobar-los.

Des de la Plataforma ZEO, esperem que tracteu d’aplicar aquests consells a la vostra vida diària aquest estiu. Perquè tots podem contribuir a reduir les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic i a construir una societat ZEO.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat