La crisi sanitària de la COVID-19 ha tingut un impacte ambiental directe a tot el món. A causa de la paralització de l’economia i el confinament durant els mesos d’estat d’alarma, les emissions GEH s’han reduït un 8% a escala global respecte al passat 2019.

Segons els objectius de reducció de petjada de carboni assumits per la majoria de països durant la COP25, aquest és el percentatge que hauríem de reduir cada any per aconseguir la neutralitat climàtica el pròxim 2050. Aquest canvi dràstic en el nostre sistema de consum i producció ha aconseguit evitar 290.842 tones de CO₂ equivalent.

A les regions més afectades per la pandèmia s’han reduït un 90% les emissions durant els mesos de limitació de la mobilitat. Es tracta de la caiguda anual d’emissions més gran registrada al llarg de la història.

Molts experts i ecologistes esperen que aquesta reducció temporal de les emissions GEH pugui mantenir-se també durant l’estiu. I és que un dels efectes directes de la pandèmia ha estat la caiguda en picat del consum d’energia amb combustibles fòssils.

Durant els pròxims mesos la generació d’electricitat a través de petroli caurà un 9%

El pronòstic de l’AIE (Agència Internacional d’Energia) és que aquest dur cop a la indústria dels combustibles fòssils es mantingui fins als pròxims divuit mesos. El petroli serà el combustible més afectat amb una caiguda del 9%. Aquest 2020 es consumiran de mitjana 9,3 milions de barrils diaris menys que l’any passat.

En el cas del carbó, la indústria sofrirà una reculada del 8%, a causa d’una menor contractació d’electricitat, però també a l’aturada de l’activitat al començament de l’any a la Xina. El consum de gas caurà un 5%, un fenomen que no passava des de la primera meitat del segle XX.

La demanda d’energia renovable creixerà un 5% aquest estiu

Paral·lelament a aquesta situació en el mercat, la demanda d’energia renovable continuarà creixent de manera subtil, com ja ho ha fet durant el període d’emergència sanitària. L’AIE assegura que la generació d’electricitat a través de fonts renovables creixerà un 5% aquest estiu, gràcies al seu accés prioritari a les xarxes de distribució i als seus baixos costos operatius.

Durant aquest trimestre, és a dir, durant els mesos de juliol, agost i setembre, tot apunta al fet que en el terreny energètic la societat aconseguirà ser una mica més ZEO.

Les emissions GEH continuaran baixant aquest estiu a causa del turisme

D’altra banda, aquest estiu, s’espera una important caiguda de les emissions també en el sector del transport aeri i el turisme. A causa de la constant situació d’alarma i l’existència de rebrots en la majoria de països, aquest estiu la societat viatjarà molt menys.

S’espera que la facturació en el sector del turisme caigui enguany un 50%, en el cas dels turoperadors i agències de viatge fins a un 70%, i un 80% per a aerolínies i creuers. Aquestes pèrdues econòmiques es traduiran en una significativa caiguda de les emissions GEH provocades per la mobilitat intercontinental a l’estiu.

És important recordar que el turisme contribueix a l’escalfament global amb un 8% de les emissions GEH mundials. Les emissions d’aquest sector igualen a les generades per la ramaderia intensiva o els cotxes.

Les últimes dades sobre la petjada de carboni del turisme recopilades el 2013, alerten de l’emissió de 4,5 milions de tones anuals per part d’aquest sector. Una xifra que segurament haurà crescut en els últims anys a causa de l’augment de turistes.

Les autoritats sanitàries han recomanat evitar la mobilitat amb avió i viatjar a nuclis turístics amb grans aglomeracions de gent. Tots dos condicionants, implicaran una reducció de les emissions de GEH que provoquen el canvi climàtic durant aquests mesos i afavoriran el turisme local o de proximitat.

És per aquest motiu, que es presenta una gran oportunitat per a la ciutadania, de reduir la seva petjada de carboni aquest estiu i aconseguir unes vacances ZEO. Existeixen algunes accions sostenibles que ens permetran reduir el nostre impacte ambiental durant aquest estiu:

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat