El 17 de setembre el Congrés dels Diputats espanyol va aprovar la declaració d’emergència climàtica amb 311 vots a favor i 24 en contra -tots de la formació política VOX-. La proposta impulsada pel partit Unides Podem pot veure avui la llum al final del túnel després de la definitiva declaració d’Emergència Climàtica per part del Govern espanyol.

Com han anat fent altres consells de ministres de tot el món, com Regne Unit, Irlanda o França, cada vegada més organismes, ciutats, i governs declaren l’Estat d’Emergència Climàtica, així com ho va fer el Parlament Europeu al novembre. Fins ara, un compromís que estableix la “voluntat” de lluitar enfront del canvi climàtic però poques accions reals i mesures per a combatre’ls.

Quins països han declarat l’emergència climàtica?

Els països que han declarat l’Emergència Climàtica es comprometen a establir una línia d’acció en les seves agendes polítiques basada en la fi dels combustibles fòssils. Amb l’objectiu de ser ZEO -zero emissions-, per a 2030 o 2050, establiran mesures per a aconseguir l’electrificació del transport, la descarbonització de l’economia i noves tecnologies a favor del subministrament d’energia renovable.

El Parlament Britànic va ser el primer a declarar l’Emergència climàtica l’1 de maig de 2019. Després li van seguir Irlanda (9 de maig de 2019), el Canadà (17 de juny de 2019) i França (27 de juny de 2019). El Senat Argentí va declarar l’Emergència Climàtica el 17 de juliol de 2019 i el congrés espanyol el va fer el 17 de setembre. El Parlament austríac el va declarar el 25 de setembre, Malta el 22 d’octubre i Bangladesh el 13 de novembre. Per la seva part l’Administració d’Escòcia i la de Gales ho van fer el 28 i 29 d’Abril de 2019, i a Espanya les comunitats autònomes de Catalunya, Euskdi, Canàries i Balears també s’hi van sumar el passat 2019.

La comunitat científica i les diferents entitats ecologistes han titllat aquestes declaracions de “compromisos buits”. En el cas espanyol, la nova declaració d’emergència aprovada el 21 de gener recull que “l’únic camí possible és la transformació cap a la neutralitat climàtica”. El document reconeix l’oportunitat que suposa aquesta declaració per a generar ocupació i millorar l’economia espanyola fent-la més ZEO -zero emissions-, i més competitiva.

La declaració d’Emergència Climàtica espanyola va acompanyada de 30 mesures

En aquesta ocasió sembla que el Govern espanyol s'”ha mullat” una mica més i ha inclòs en la declaració d’Emergència Climàtica 30 mesures precises i molt més definides. La més destacada és el compromís de portar al Congrés la Llei de Canvi Climàtic abans que passin cent dies.

Abans d’aquest termini el Govern ha de: 

  • Definir la senda de la descarbonització econòmica a llarg termini. Amb l’objectiu ZEO per a 2050, com tard.
  • Crear una Assemblea Ciutadana de Canvi Climàtic. Un mecanisme de participació que ja tenen altres països com França i que fomentarà la participació dels joves en els nous documents d’accions i mesures per a afrontar el canvi climàtic.
  • Presentar el segon Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic perquè Espanya estigui preparada enfront dels impactes i riscos d’aquest fenomen. En aquest nou Pla s’establirà la creació de nous organismes com un Sistema Nacional d’Observació del clima i un menú d’indicadors d’impacte.
  • Establir els primers convenis de Transició justa i mesures d’acompanyament per a garantir la transformació ZEO del sector industrial i serveis.

Entre altres mesures destacades per Teresa Ribera, la ministra del MITECO, s’estableixe l’impuls d’un sistema elèctric 100% renovable, el transport i la ramaderia zero emissions i la transició a un sistema fiscal i pressupostari compatible amb la descarbonització de l’economia. Entre les altres 25 línies prioritàries, per a les quals no estableix límit de temps, estan la creació d’un Pla d’Acció per a l’Educació Ambiental, una Estratègia de Lluita Contra la Desertificació i l’Estratègia Nacional Forestal, i un Pla Nacional d’Acció de Finances Sostenibles i un programa d’emissió de bons verds per part del Tresor Públic.

A més, per primera vegada el govern mostra una clara voluntat palpable d’acabar al país amb els combustibles fòssils. Segons recull la declaració “no s’autoritzaran noves sol·licituds d’exploració, permisos de recerca o concessions d’explotació d’hidrocarburs, ni per a les activitats de fracking”.

Nova confrontació en paral·lel entre Donald Trump i Greta Thunberg durant el fòrum de Davos

Mentre a Espanya s’aprovava aquesta declaració d’Emergència Climàtica una mica més concisa i definida, a Davos, durant xerrada ponència sobre “Advertir l’Apocalípsis Climàtic” Greta Thunberg i Donald Trump tornaven a defensar opinions enfrontades.

La precursora del moviment Fridays For Future va exigir la fi dels combustibles fòssils de manera immediata i va tornar a culpar als polítics de no haver pres mesures prou urgents per a fer front el canvi climàtic. Donald Trump, per la seva part va ratllar a Thunberg i als altres defensors de l’acció climàtica d'”alarmistes”. El president dels EUA va assegurar als assistents que “mai deixarà als radicals socialistes destruir la nostra economia o erradicar la nostra llibertat”.

Es tracta d’una clara voluntat, per part del president del segon país que més CO₂ emet a l’atmosfera per darrere de la Xina, país encara en vies de desenvolupament, i per davant els països de la Unió Europea -en el seu conjunt- i l’Índia, de mantenir l’statu quo de l’economia dels combustibles fòssils. La mateixa que, tal com confirma el 99% comunitat científica, ha provocat l’escalfament global i el canvi climàtic que vivim.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat