L’equip intern de PlataformaZEO ha calculat la petjada de carboni de la neteja ZEO celebrada el passat 27 de gener de 2019 amb 125 quilos de residus recollits. Per a realitzar el còmput s’ha fet un càlcul aproximat dels desplaçaments dels assistents i altres materials de gestió, amb un resultat de 10,4 kg emesos. També s’ha realitzat un càlcul de les emissions de CO₂ que es generaran en reciclar els residus recollits durant l’activitat: 0,19 kg de CO₂ en reciclar el Paper, 4,92 kg dels Envasos, 0,33kg del Vidre i 44,2 kg de CO₂ en reciclar residus no classificables.

Les emissions generades a través del reciclatge són molt menors que les emissions que es produirien en deixar les escombraries abandonades en els boscos

Josep Maria Riba

President, PlataformaZEO

Si bé en reciclar tots aquests residus hem generat un total de 49 quilos de CO₂, “la quantitat d’emissions continua sent molt menor de la qual es produiria en deixar les escombraries abandonades en la naturalesa” assegura Josep Maria Riba, director de PlataformaZEO. “El més important per a combatre el canvi climàtic és ser ZEO -zero emissions-: tenir com a objectiu reduir el nivell d’emissions que s’alliberen a l’atmosfera, ja sigui amb accions en la nostra vida diària, o accions a la comunitat, com reforestar o netejar platges i boscos” aclareix Riba.

Si bien al reciclar todos estos residuos hemos generado un total de 49 quilos de CO2, “la cantidad de emisiones sigue siendo mucho menor de la que se produciría al dejar la basura abandonada en la naturaleza” asegura Josep Maria Riba, director de PlataformaZEO. “Lo más importante para combatir el cambio climático es ser ZEO -cero emisiones-: tener como objetivo reducir el nivel de emisiones que se liberan a la atmósfera, ya sea con acciones en nuestra vida diaria, o acciones a la comunidad, como reforestar o limpiar playas y bosques” aclara Riba.

Amb aquesta acció ZEO no només hem evitat posar en risc els boscos –grans embornals de CO2-, sinó que hem recuperat matèries primeres. Per exemple, per cada quilogram de plàstic que es fabrica des de zero, s’emeten uns 3,5 kg de CO₂ a l’atmosfera, mentre que per cada quilo de plàstic que fabriquem amb matèria reciclada només emetem 1,7 kg de CO₂. Pot semblar una mínima diferència, però, I si ho extrapolem a grans quantitats? Per fabricar 1 tona de plàstic de zero, estaríem emetent 3,500 kg de CO₂, mentre que si ho fem amb plàstic PET, emetríem 1,700 kg de CO₂.

Fabricar de zero matèries primeres emet el doble de CO₂ que fabricar-les amb material reciclat

Fabricar matèries primeres des de zero produeix el doble d’emissions de CO₂ que fabricar-les amb materials reciclats. El reciclatge, encara que sigui una de les accions menys agressives per a frenar l’escalfament global, és necessari i una ajuda per a reduir el nivell d’emissions de l’atmosfera. Fins i tot grans quantitats d’escombraries orgàniques, si són abandonades i no tractades, poden emetre metà, un altre dels Gasos d’Efecte d’hivernacle perjudicials per a l’escalfament global.

Els residus abandonats produeixen Gasos d’Efecte hivernacle en descompondre’s

És per això que gràcies a les accions de recollida i classificació de residus realitzades pels ZEOfans, s’han evitat grans quantitats de CO₂ a l’atmosfera. A més, és necessari recordar que les escombraries abandonades triguen anys a descompondre’s. Més enllà de ser una qüestió estètica, els residus abandonats generen Gasos d’Efecte d’hivernacle en degradar-se.

I és que només a Espanya, el reciclatge evita l’emissió d’unes 500 tones de CO₂ a l’atmosfera a l’any – segons dades del Climate Reality Project Spain-. Per això recollir la brossa abandonada dels boscos és una acció ZEO que no suposa una gran inversió – com per exemple ho seria passar-te a la mobilitat elèctrica-, i que està a l’abast de tots.

Apunta't a la pròxima netejaZEO

FES-TE ZEO

Coneix les últimes Accions, Idees i Notícies ZEO

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat