Durant el passat mes de març el país veí va aconseguir una fita històrica, ja que les energies renovables van representar el 103,6% de l’electricitat consumida. Segons l’associació CERO i l’Associació d’Energia Renovable Portuguesa (APERN) la producció d’electricitat al país portuguès va arribar als 4,812 gigawatts per hora.

El comportament ZEO de Portugal demostra la viabilitat del funcionament del sistema elèctric a partir d’energia renovable

És cert que durant alguns períodes es va requerir l’ajuda de centrals termoelèctriques fòssils, però cal dir també que van ser compensats per altres on les energies renovables predominaven absolutament. Per exemple, el dia 11 de març es va registrar la data màxima: el 143% d’electricitat provenia d’energies renovables.

Les energies hidrolèctrica i eòlica van representar el 55% i el 42%, respectivament, del consum mensual. La resta es va aconseguir a partir de biomasses i fonts solars. Cal dir, però, que no solament es van produir aquests magnífics resultats, sinó que amb aquest comportament es va evitar la emissió de 1,8 milions de tones de CO2 o sigui un estalvi de més de 20 milions d’euros.

«La última vegada que vam arribar a nivells de producció tan alts va ser el febrer de 2014, quan les renovables van representar el 99,1% del consum mundial», explica António Sá da Costa president d’APREN

De la mateixa manera que a Espanya, on els vents i pluges recents van reduir les emissions de CO2, a Portugal es va produir aquesta gran pujada en quant a energies renovables gràcies a les tempestes i vents de les darreres setmanes.

De cara al futur

Una vegada han aconseguit aquests grans resultats, volen anar un pas més enllà i l’objectiu que tenen ara a Portugal és superar el consum anual d’energies renovables. Segons António Sá da Costa es poden aconseguir aquests resultats abans del 2040. Però, encara que les previsions són positives, cal dir que Portugal genera grans quantitats d’energia renovable, però no és capaç de conservar-la a llarg termini.

Una situació semblant vam viure aquí a Espanya (El Hierro – Illes Canàries) amb la central hidroeòlica Gorona del Viento. Aquesta va aconseguir produir electricitat provinent d’energia 100% renovable durant més de 2.000 hores seguides. Amb actes com aquests veiem que la producció ZEO va encaminant-se, encara que poc a poc.

Si es continua treballant així, les produccions que avui en dia són anecdòtiques, no ho seran pas i podrem viure exclusivament de les energies renovables.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat