Aprofitant que aquesta setmana, des de la Plataforma ZEO, estem realitzant la campanya Challenge ZEO, amb el repte de “la setmana sense cotxe”, volem revisar l’impacte de la mobilitat actual basada encara en cotxes que utilitzen combustibles fòssils.

Actualment existeixen un gran nombre d’alternatives sostenibles que no tenim en compte, i que podrien ajudar-nos a reduir la petjada de carboni de la nostra mobilitat diària.

Apostar per utilitzar el transport públic, comprar una bicicleta o un patinet elèctric, o anar caminant i aprofitar per fer exercici físic, són algunes d’elles. A més, si un dels problemes és la falta de temps, és possible reduir-ho al màxim optant per serveis de rènting o carsharing de cotxe o moto elèctrica.

Conèixer el paper que juga la indústria de l’automòbil en el canvi climàtic pot ajudar-nos a fer el pas i deixar d’utilitzar el cotxe convencional com a mitjà de transport habitual.

La petjada de carboni del cotxe

L’Agència Europea del Medi Ambient alerta que el transport és responsable de més del 30% de les emissions de CO₂ globals. En concret, el vehicle privat genera el 60,7% d’aquestes emissions. A més, el sector de l’automòbil és també responsable del 80% de les emissions de NOX, perjudicials per la salut. Els òxids de nitrogen poden produir problemes pulmonars, dilatant els teixits de la gola i les vies respiratòries.

Davant del greuge mediambiental i el risc per la salut que suposen els vehicles privats convencionals, sorgeix la necessitat immediata d’una transició al transport ZEO -zero emissions-. L’electrificació del transport és una de les accions necessàries per complir els objectius de l’Acord de París 2015 i frenar el canvi climàtic.

En vint anys tots els cotxes nous seran elèctrics

Cal tenir en compte que el cotxe de gasolina o dièsel té els dies comptats. Tant és així, que en vint anys tots els cotxes nous seran ZEO.

Per poder complir amb els objectius de reducció d’emissions, cada vegada més ciutats estan limitant la mobilitat d’aquesta mena de vehicles. Fins i tot alguns països com Alemanya, Suècia, França o el Regne Unit, ja han anunciat que prohibiran la circulació i la venda de cotxes de gasolina i dièsel durant la dècada vinent.

Paral·lelament, la consultora Jato Dynamics ja ha anunciat que, per primera vegada en la història, la compra de cotxes elèctrics supera a la de cotxes dièsel a Europa. Les grans marques del sector de l’automoció (Ford, Nissan, SEAT, etc) estan llançant nous prototips elèctrics més assequibles per als consumidors. A més, companyies com Endesa, Adif o Repsol construeixen punts de recàrrega en les gasolineres i ciutats.

L’aposta per la mobilitat amb bicicleta podria reduir un 10% la quota d’ús del cotxe a les ciutats

En dades generals, a Espanya un terç de la població es desplaça caminant, un terç en transport públic i un terç a motor. És fonamental tenir en compte que, segons l’AMBE (Associació de Marques i Bicicletes d’Espanya), l’aposta per la mobilitat amb bicicleta elèctrica podria reduir un 10% la quota d’ús del cotxe a les ciutats. Recordem que per cada 10 km recorreguts en bicicleta o patinet en comptes d’en cotxe, evitem uns 2 quilos de CO₂ a l’atmosfera.

Si triem aquesta opció de mobilitat per al nostre dia a dia, estaríem estalviant l’emissió d’uns 730 kg de CO₂  l’any. Us imagineu les emissions que aconseguiríem evitar si tots els habitants d’una ciutat optessin per aquest sistema per als seus desplaçaments?

La transició a la mobilitat elèctrica és a prop, et sumes a aquest nou corrent per un transport més ZEO?

Participa en el repte d’una setmana sense cotxe i entraràs en el sorteig d’un lot d’Ethics Coffee: https://www.instagram.com/p/chfshjbn5jw/

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat