Demà, 12 de desembre del 2020, és l’aniversari de la signatura d’aquest document que va marcar un abans i un després en el compromís dels països amb la reducció de les emissions GEH que provoquen l’escalfament global.
Els països que van signar l’Acord de París sumaven el 55% de les emissions GEH globals
Al llarg dels darrers anys, s’ha parlat molt d’aquest important acord. Quan els països estableixen els seus objectius de reducció d’emissions, polítiques verdes o inversions públiques, tenen en compte els objectius i metes que es recullen en aquest document.
Ara bé, per què és tan important aquest acord per la supervivència del nostre planeta?
Quins són els punts clau de l’Acord de París 2015?
A més, reclama als països que duguin a terme polítiques verdes tan ambicioses com sigui possible per tractar de limitar l’augment a 1,5 °C, reconeixent que això reduiria significativament les conseqüències del canvi climàtic. Una sèrie de fenòmens climàtics extrems que ja estan afectant la societat i la salut del planeta avui dia.
Com podem aconseguir aquests objectius?
Si bé la majoria de països ja es van comprometre a aconseguir la neutralitat climàtica per al pròxim 2050 durant l’última COP25, l’Acord de París també reflectia la necessitat d’establir mesures de menor impacte, però igual de necessàries. Les accions de mitigació, adaptació i resiliència al canvi climàtic també són fonamentals per tal de reduir l’impacte de les conseqüències de l’escalfament que ja pateix el planeta.
Quin és l’antecedent d’aquest històric acord?
Avui molts dirien que els objectius recollits a l’Acord de Kioto van ser poc ambiciosos, però quan va ser signat l’11 de desembre de 1997, aquest acord va suposar un autèntic punt d’inflexió per al teixit industrial. El protocol de Kyoto va entrar en vigor el 2005 i quatre anys després, ja l’havien ratificat 187 països.
Havien d’instar les empreses a tenir en compte la seva petjada ecològica a l’hora de prendre decisions sobre les seves inversions a través d’ajudes i subvencions. A més, el Protocol de Kyoto ha propiciat la creació del mercat de carboni en la majoria d’economies mundials: emetre CO₂té un preu cada vegada més gran.
Gràcies a la compra/venda de drets d’emissió, s’estan aconseguint grans canvis tecnològics sostenibles en el teixit empresarial.
Com funciona a la pràctica l’Acord de París 2015?
Mentre que la Xina havia de reduir les seves emissions un 29,4%, la Unió Europa havia de fer-ho un 14,3%, els Estats Units un 9,8% i l’Índia, Rússia i el Japó, un 6,8, 4,9 i 3,5% respectivament.
Un Acord que ens obliga a ser ZEO
Seguint objectius de reducció d’emissions reals i ambiciosos, podem aconseguir una economia baixa en carboni i d’aquesta forma, tractar de no superar els 1,5 °C d’increment de la temperatura planetària respecte als nivells preindustrials.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.